ORDIN nr. 349/2.662/2024privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice nr. 346/1.718/2023 pentru aprobarea criteriilor de calificare privind capacitatea ofertanților, a factorilor de evaluare și a caietului de sarcini aferente atribuirii acordului-cadru/contractului de achiziție publică de produse - fructe, legume, lapte și produse lactate și produse de panificație în cadrul Programului pentru școli al României
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE Nr. 349 din 9 septembrie 2024
  • AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ACHIZIȚII PUBLICE Nr. 2.662 din 13 septembrie 2024
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 934 din 17 septembrie 2024



    Având în vedere:– Referatul de aprobare al Direcției generale politici agricole din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 207.987 din 5.09.2024 și al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice nr. 285/DR din 13.09.2024;– prevederile art. 3 alin. (1) lit. z), secțiunea a 4-a a cap. IV, secțiunea a 7-a, art. 187 alin. (3)-(5) și art. 188 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare;– secțiunea a 4-a a cap. II din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare;– prevederile art. 3 lit. f) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare;– prevederile art. 3 alin. (3) lit. i) din Hotărârea Guvernului nr. 634/2015 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, cu modificările și completările ulterioare;– prevederile Ordinului președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice nr. 1.017/2019 privind aprobarea structurii, conținutului și modului de utilizare a Documentației standard de atribuire a contractului de achiziție publică/sectorială de produse, precum și a modalității de completare a anunțului de participare/de participare simplificat;– prevederile art. VI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2024 pentru modificarea și abrogarea unor prevederi din acte normative în domeniul achizițiilor publice și achizițiilor sectoriale,luând în considerare:– necesitatea fluidizării și perfecționării sistemului achizițiilor publice prin îmbunătățirea practicilor care să asigure procese de achiziții mai eficiente, orientate spre rezultate și pentru creșterea calității produselor oferite spre consum;– prevederile art. 154 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare;– Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice nr. 1.946/2024 pentru aprobarea criteriilor ecologice aplicabile categoriilor de produse care au impact asupra mediului pe durata întregului ciclu de viață, prevăzute în anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial/acordului-cadru din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2016, respectiv în anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 395/2016,în temeiul prevederilor:– art. 4 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2015 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, aprobată prin Legea nr. 244/2015, cu modificările și completările ulterioare;– art. 57 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;– art. 6 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 634/2015 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, cu modificările și completările ulterioare;– art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare,ministrul agriculturii și dezvoltării rurale și președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice emit următorul ordin:  +  Articolul IOrdinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice nr. 346/1.718/2023 pentru aprobarea criteriilor de calificare privind capacitatea ofertanților, a factorilor de evaluare și a caietului de sarcini aferente atribuirii acordului-cadru/contractului de achiziție publică de produse - fructe, legume, lapte și produse lactate și produse de panificație în cadrul Programului pentru școli al României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 803 din 6 septembrie 2023, se modifică după cum urmează:1. În preambul, trimiterea la prevederile art. XI alin. (1)-(4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare, se abrogă.2. La anexa nr. 1 secțiunea II punctul II.2), subpunctul II.2.5) se modifică și va avea următorul cuprins:II.2.5) Criterii de atribuireConform cerințelor specificate în caietul de sarcini, oferta câștigătoare va fi declarată oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, pe baza criteriului Cel mai bun raport calitate - preț pe baza punctajului acordat pentru următorii factori de evaluare în conformitate cu dispozițiile art. 187 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.Prețul - Pondere: 40% Calitate - Pondere: 60% Pentru determinarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, autoritatea contractantă stabilește factori de evaluare bazați pe aspecte calitative, de mediu și/sau sociale, precum și ponderile asociate acestora, astfel încât să asigure o concurență reală între operatorii economici. Autoritatea contractantă poate utiliza următorii factori de evaluare calitativi:1. Scheme de calitate ale produselor agroalimentare - (SCPA) - 30 de puncte - Grila de punctare
    Denumire subfactorPunctaj maxim alocatModalitate de verificare
    Produs ecologicAtunci când proporția de produse certificate ecologic este de 100% se acordă 30 de puncte.Când proporția de produse certificate ecologic este mai mare sau egală cu 50% se acordă 15 puncte.Când proporția de produse certificate ecologic este mai mare sau egală cu 20% se acordă 5 puncte.Atunci când proporția de produse certificate ecologic este mai mică de 20% nu se acordă punctaj.Ofertantul va prezenta certificat de produs ecologic emis de un organism de certificare.
    Produs înregistrat pe schema de calitate UE (IGP, STG, DOP)Atunci când proporția de produse certificate înregistrate pe schema de calitate UE (IGP, STG, DOP) este de 100% se acordă 15 puncte.Când proporția de produse înregistrate pe schema de calitate UE (IGP, STG, DOP) este mai mare sau egală cu 50% se acordă 10 puncte.Când proporția de produse certificate înregistrate pe schema de calitate UE (IGP, STG, DOP) este mai mare sau egală cu 20% se acordă 5 puncte.Atunci când proporția de produse certificate înregistrate pe schema de calitate UE (IGP, STG, DOP) este mai mică de 20% nu se acordă punctaj.Ofertantul va prezenta certificat de înregistrare emis de CE.
    Produs tradiționalAtunci când proporția de produse atestate tradițional este de 100% se acordă 30 de puncte.Când proporția de produse atestate tradițional este mai mare sau egală cu 50% se acordă 15 puncte.Când proporția de produse atestate tradițional este mai mare sau egală cu 20% se acordă 5 puncte.Atunci când proporția de produse atestate tradițional este mai mică de 20% nu se acordă punctaj.Ofertantul va prezenta atestat de produs tradițional emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale sau alt document echivalent emis de o entitate juridică din statul de origine, pentru produsul ofertat.
    Produs atestat pe schema de calitate «rețete consacrate»Atunci când proporția de produse atestate pe schema de calitate «rețete consacrate» este de 100% se acordă 30 de puncte.Când proporția de produse atestate pe schema de calitate «rețete consacrate» este mai mare sau egală cu 50% se acordă 15 puncte.Atunci când proporția de produse atestate pe schema de calitate «rețete consacrate» este mai mare sau egală cu 20% se acordă 5 puncte.Atunci când proporția de produse atestate pe schema de calitate «rețete consacrate» este mai mică de 20% nu se acordă punctaj.Ofertantul va prezenta atestat al producătorului obținut conform unei rețete consacrate eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
    Produs montanAtunci când proporția de produse montane este de 100% se acordă 15 puncte.Când proporția de produse montane este mai mare sau egală cu 50% se acordă 10 puncte.Când proporția de produse montane este mai mare sau egală cu 20% se acordă 5 puncte.Atunci când proporția de produse atestate montan este mai mică de 20% nu se acordă punctaj.Ofertantul va prezenta decizia agenției naționale a zonei montane sau alt document echivalent emis de o entitate juridică din statul de origine, pentru produsul ofertat.
    Nota 1: Toate celelalte produse convenționale care nu sunt atestate/înregistrate/certificate pe schemele de calitate enumerate mai sus, dar care îndeplinesc normele europene și naționale de comercializare, pot participa la licitație.Nota 2: Pentru același produs, atestat/înregistrat/certificat pe mai multe scheme de calitate, ofertanții vor indica o singură schemă de calitate și vor prezenta documentele corespunzătoare privind atestarea/înregistrarea/certificarea în cadrul schemei respective, urmând ca punctajul acordat să fie determinat conform grilei de punctare.
    2. Lanțul de aprovizionare - (LA) - 30 de puncte.Factor de evaluare asociat prevederilor art. 187 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, referitor la condițiile de comercializare a produselor, respectiv lanțul scurt de aprovizionare care facilitează interacțiunea dintre consumatori și producători, prin raportare, spre exemplu, la următoarea grilă de punctare:Algoritm de punctare:– fără niciun intermediar unde sunt incluși producători, procesatori, asociații de producători, respectiv organizații de producători, grupuri de producători, cooperative, se acordă 30 de puncte;– atunci când există un intermediar se acordă 20 de puncte;– pentru doi intermediari se acordă 10 puncte;– pentru mai mult de doi intermediari implicați în lanțul de aprovizionare nu se acordă punctaj.NOTĂ:Operatorul economic care asigură pentru ofertant serviciile de transport al produselor, accesorii furnizării, nu va fi considerat intermediar, deoarece suntem în prezența unei singure oferte și a unui singur transfer al dreptului de proprietate asupra produselor, respectiv de la ofertant la autoritatea contractantă achizitoare, transportatorul în cauză facturând către ofertant doar serviciile de transport.Totodată, menționăm, pentru buna înțelegere a modalității de acordare a punctajului aferent factorilor tehnici, faptul că nu se urmărește punctarea cantității de produse aduse de producător, respectiv de intermediar, ci doar existența sau nu a unui intermediar în lanțul de aprovizionare.Clasamentul pe baza căruia se stabilește oferta câștigătoare se întocmește în ordinea descrescătoare a punctajului total (P_total) obținut prin însumarea punctajelor aferente factorului preț și a celor privind calitatea, potrivit formulei Propunere:P_total = (P_fin) + (P_teh),unde:P_fin = punctaj financiar;P_teh = punctaj calitate, calculat astfel:P_teh = (P_SCPA x pondere SCPA) + (P_LA x pondere LA),unde:P_SCPA = punctajul alocat pentru factorul de evaluare scheme de calitate ale produselor agroalimentare;P_LA = punctajul alocat pentru factorul de evaluare lanțul de aprovizionare.Menționăm că P_fin reprezintă punctajul pentru factorul de evaluare prețul ofertei și se acordă astfel:a) Pentru oferta cu prețul cel mai scăzut dintre prețurile ofertate se va acorda punctajul maxim alocat acestui factor - 40 de puncte.b) Pentru alt preț decât cel prevăzut la lit. a), punctajul se acordă astfel: P_fin (oferta în evaluare) = preț minim ofertă admisibilă/preț ofertă în evaluare x 40 de puncte.NOTĂ:Autoritatea contractantă va integra corespunzător avantajele urmărite prin aplicarea factorilor de evaluare, în viitorul contract/acord-cadru încheiat între părți, astfel încât rezultatele exprimate și asumate prin ofertă să fie monitorizate pe parcursul derulării contractului.
    3. La anexa nr. 2 punctul 2, a treia liniuță din legislația națională referitoare la trimiterea la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare, se abrogă.4. La anexa nr. 2, ultimul paragraf al punctului 8.1 se modifică și va avea următorul cuprins:Punerea în executare a contractului începe după constituirea garanției de bună execuție. Garanția de bună execuție în cuantum de 10% din valoarea contractului subsecvent fără TVA se constituie de furnizor conform art. 154 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.
     +  Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    p. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
    Violeta Mușat,
    secretar de stat
    Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice,
    Iuliana Feclistov
    -----