NORME TEHNICE din 13 aprilie 2022de clasificare a carcaselor, de înregistrare și raportare a prețurilor de piață ale carcaselor și ale animalelor vii, pentru specia bovine
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 406 din 28 aprilie 2022



    Notă
    Aprobate prin ORDINUL nr. 86 din 13 aprilie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 406 din 28 aprilie 2022.
    I. Dispoziții generale  +  Articolul 1Prezentele norme tehnice stabilesc reguli pentru aplicarea obligatorie a grilelor Uniunii Europene pentru clasificarea carcaselor de bovine, cerințe pentru identificarea bovinelor, pentru prezentarea carcaselor, proceduri de cântărire, de marcare/etichetare a carcaselor, proceduri pentru stabilirea categoriilor carcaselor de bovine și pentru clasificarea carcaselor în scopul stabilirii unor prețuri de piață comparabile, precum și reguli pentru înregistrarea și raportarea rezultatelor tehnice de clasificare și a prețurilor de piață pentru carcasele de bovine în baza națională de date a clasificării.II. Clasificarea carcaselor de bovine  +  Articolul 2(1) Grila utilizată în Uniunea Europeană pentru clasificarea carcaselor de bovine, menționată la art. 10 din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 și (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, se aplică în conformitate cu punctul A din anexa IV la același regulament și este cerință obligatorie pentru toate abatoarele autorizate sanitar-veterinar în care se sacrifică bovine, clasificându-se toate carcasele de bovine cu vârsta mai mică de opt luni cu greutatea carcasei calde egală sau mai mare de 25 kg și carcasele de bovine cu vârsta de minimum 8 luni. (2) Grila de clasificare se aplică carcaselor de bovine care sunt împărțite în următoarele categorii:a) V: carcase de bovine cu vârsta mai mică de 8 luni;b) Z: carcase de bovine cu vârsta cuprinsă între 8 luni și mai puțin de 12 luni;c) A: carcase de masculi necastrați cu vârsta cuprinsă între 12 luni și mai puțin de 24 de luni;d) B: carcase de masculi necastrați cu vârsta de minimum 24 de luni și mai mult;e) C: carcase de masculi castrați cu vârsta de minimum 12 luni și mai mult;f) D: carcase de femele care au fătat;g) E: carcase ale altor bovine femele cu vârsta de minimum 12 luni și mai mult.(3) Vârsta bovinelor în scopul determinării categoriilor menționate la pct. A.II din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 și la alin. (2) se verifică de către clasificatorul de carcase în formularul de comunicare a prețului bovinelor, întocmit de abator conform prevederilor art. 16 alin. (1). (la 16-07-2024, Alineatul (3) , Articolul 2 , Punctul II. a fost modificat de Punctul 1. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 )  +  Articolul 3(1) Clasificarea carcaselor de bovine definită la pct. A.II și A.III din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 se efectuează în abator de către clasificator, la momentul cântăririi, respectiv al determinării greutății calde a carcasei de bovine prezentate standard, așa cum este descrisă la art. 9 alin. (2) din prezentele norme tehnice.(2) Conform prevederilor art. 9 din Regulamentul delegat (UE) 2017/1.182 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește grilele utilizate în Uniune pentru clasificarea carcaselor de bovine, porcine și ovine și în ceea ce privește raportarea prețurilor de piață ale anumitor categorii de carcase și animale vii, clasificarea carcaselor de bovine este efectuată în abator numai de clasificatori care dețin autorizație de clasificare a carcaselor de bovine. (3) În sensul prezentelor norme tehnice, carcasele de bovine prezentate standard se clasifică prin evaluarea vizuală succesivă a: a) conformației, definită după cum urmează: dezvoltarea profilurilor carcasei, în special ale părților esențiale ale acesteia (pulpă, spinare, spată); clasa de conformație se stabilește conform următorului tabel:
    Clasa de conformațieDescriereaCriterii suplimentare
    EExcelentă- toate profilurile de la convexe până la foarte convexe- dezvoltare excepțională a musculaturii - pulpa: foarte rotunjită- spinarea: lată și foarte groasă, până la spată- spata: foarte rotunjităPartea superioară difuzează pronunțat peste simfiză (simfiza pelvină).Crupa foarte rotunjită
    UFoarte bună- profilurile în general convexe- dezvoltare foarte bună a musculaturii- pulpa: rotunjită- spinarea: lată și groasă, până la spată- spata: rotunjităPartea superioară difuzează peste simfiză (simfiza pelvină).Crupă rotunjită
    RBună- profilurile în general drepte- dezvoltare bună a musculaturii- pulpa: bine dezvoltată- spinarea: groasă, dar mai puțin lată către spată- spata: destul de bine dezvoltatăPartea superioară și crupa sunt ușor rotunjite.
    O+Destul de bună(partea superioară către medie a clasei)- profilurile drepte către concave- dezvoltare medie a musculaturii- pulpa: dezvoltare medie- spinarea: grosime medie- spata: dezvoltare medieCrupa profil drept
    –O(partea medie către inferioară a clasei)- profilurile drepte către concave- dezvoltare submedie a musculaturii- pulpa: lipsă dezvoltare- spinarea: lipsă grosime- spata: lipsă dezvoltare, aproape platăCrupa profil concav
    P+Slabă(partea superioară către medie a clasei)- toate profilurile concave- dezvoltare slabă a musculaturii- conturul multor oase evidențiat- pulpa: slab dezvoltată- spinarea: îngustă și subțire- spata: plată, slab acoperită cu carneCrupa profil foarte concav
    –P(partea medie către inferioară a clasei)- toate profilurile foarte concave- dezvoltare foarte slabă a musculaturii- toate oasele sunt foarte evidențiate- pulpa: foarte slab dezvoltată- spinarea: foarte îngustă, dezvoltare musculară redusă sau absentă, cu oase vizibile- spata: foarte plată, foarte slab acoperită cu carne, cu oase vizibileCrupa profil extrem de concav
    b) gradului de acoperire cu grăsime a carcasei, definit după cum urmează: cantitatea de grăsime de pe suprafața exterioară a carcasei și din cavitatea toracică; clasa de grăsime, respectiv gradul de acoperire cu grăsime a carcasei se stabilește conform următorului tabel:
    Clasa de grăsimeDescriereaCriterii suplimentare
    1RedusăAcoperirea cu grăsime, lipsă până la un strat redus de grăsimeGrăsimea absentă în cavitatea toracică
    2SubțireStrat subțire de grăsime, carnea vizibilă aproape peste totÎn cavitatea toracică mușchiul este clar vizibil între coaste.
    3MedieCarnea, cu excepția pulpei și spetei, este acoperită de grăsime aproape peste tot, depuneri subțiri de grăsime în cavitatea toracică.În cavitatea toracică mușchiul este încă vizibil între coaste.
    4RidicatăCarnea acoperită cu grăsime, dar pulpa și spata sunt încă vizibile parțial, anumite depuneri distincte de grăsime în cavitatea toracică.Îmbinările de grăsime de pe pulpă sunt proeminente, în cavitatea toracică mușchiul dintre coaste poate fi infiltrat cu grăsime.
    5Foarte ridicatăÎntreaga carcasă acoperită cu grăsime; depuneri mari de grăsime în cavitatea toracicăPulpa este aproape complet acoperită cu grăsime, astfel că îmbinările de grăsime nu mai sunt clar vizibile, în cavitatea toracică mușchiul dintre coaste este infiltrat cu grăsime.
    (4) Clasa de conformație S nu se aplică, iar clasele de conformație O și P sunt împărțite în două subclase. Indicarea subclaselor de conformație se realizează cu ajutorul unor simboluri diferite de cele utilizate pentru clase, astfel: –P, P+, –O, O+.
     +  Articolul 4(1) Pentru toate carcasele de bovine sacrificate în toate abatoarele autorizate se întocmesc, individual, de către clasificatorii carcase, rapoarte de clasificare a carcaselor de bovine, în care se înregistrează date de identificare a furnizorilor/producătorilor de animale, date de identificare a bovinelor, rasa acestora, rezultatele tehnice de clasificare, greutățile la cald ale semicarcaselor, randamentele la sacrificare și prețurile.(2) Greutățile semicarcaselor de bovine înscrise de clasificator în rapoartele de clasificare sunt cele înregistrate de abator, în lista prevăzută la art. 10 alin. (1). (3) Prețurile aferente fiecărei categorii de bovine înscrise de clasificator în rapoartele de clasificare sunt cele înregistrate de abator în formularul de comunicare a prețului. (la 16-07-2024, Alineatul (3) , Articolul 4 , Punctul II. a fost modificat de Punctul 2. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) (4) Rapoartele de clasificare a carcaselor de bovine se întocmesc folosind aplicațiile specifice ale sistemului informatic, puse la dispoziție de Comisia de clasificare a carcaselor, și conțin informații despre toate carcasele bovinelor sacrificate, încadrate în categoriile prevăzute la art. 2 alin. (2).  +  Articolul 5(1) Clasificarea carcaselor de bovine se face cu respectarea următoarelor reguli: a) identificarea vârstei și categoriei carcasei se realizează de către clasificator din formularul de comunicare a prețului bovinelor. În cazul constatării neconformității între aspectul carcasei și vârsta/categoria animalului înscris în formularul de comunicare, stabilite pe baza principalilor indicatori anatomo-morfologici ai carcasei, respectiv dezvoltarea musculaturii, prezența/absența mușchilor retractori, forma osului pubian, gradul de osificare a coloanei vertebrale, clasificatorul completează obligatoriu rubrica observații din raportul de clasificare. În cazul în care aceste neconcordanțe nu sunt specificate, se consideră, din partea clasificatorului, eroare de încadrare în categoria corespunzătoare a carcasei. Nu sunt acceptate erori nejustificate pentru identificarea categoriei bovinelor; (la 16-07-2024, Litera a) , Alineatul (1) , Articolul 5 , Punctul II. a fost modificată de Punctul 3. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) b) evaluarea vizuală a conformației și a gradului de acoperire cu grăsime a carcasei de bovină se realizează de la o distanță de 1,5-2 m de carcasă;c) evaluarea conformației se realizează prin vizualizarea celor trei secțiuni: pulpă, spinare și spată conform descrierii și criteriilor suplimentare prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. a) și broșurii standard de clasificare utilizate de statele Uniunii Europene, iar unde există diferențe de clase sau subclase între una sau mai multe secțiuni, clasa/subclasa de conformație înregistrată majoritar determină conformația carcasei;d) evaluarea gradului de acoperire cu grăsime se realizează conform descrierii și criteriilor suplimentare prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. b) și broșurii standard de clasificare utilizate de statele Uniunii Europene prin vizualizarea indicatorului principal: grăsimea externă de pe întreaga carcasă și a indicatorilor secundari: depozitele de grăsime din cavitatea toracică, de-a lungul pieptului și de la baza cozii.(2) Limita procentului de erori cumulate, admise la clasificarea carcaselor de bovine, prin aprecierea vizuală a conformației și a gradului de acoperire cu grăsime/eșantionul de control de 40 de carcase este de 20%.(3) Diferența de o clasă completă este considerată eroare. Diferența de o subclasă este admisă.
    III. Prezentarea carcaselor de bovine  +  Articolul 6(1) Potrivit pct. A.I din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013, în sensul prezentelor norme tehnice, se aplică următoarele definiții: a) carcasă de bovină reprezintă corpul întreg al unui animal după sacrificare, sângerare, eviscerare și jupuire;b) semicarcasă înseamnă produsul obținut prin separarea simetrică a carcasei, astfel cum a fost definită la lit. a), prin mijlocul fiecărei vertebre cervicale, dorsale, lombare și sacrale și prin mijlocul sternului și al simfizei ischiopubiene.(2) Potrivit pct. A.IV din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013, carcasele și semicarcasele de bovine sunt prezentate: a) fără cap și fără picioare; capul se separă de carcasă la nivelul articulației atloido-occipitale, iar picioarele se separă la nivelul articulațiilor carpo-metacarpiene și tarso-metatarsiene;b) fără organele conținute în cavitățile toracică și abdominală, fără rinichi, grăsime perirenală și grăsime pelviană;c) fără organele genitale și fără mușchii aferenți acestora, iar în cazul femelelor, fără uger și grăsimea din zona mamară.  +  Articolul 7(1) Carcasele de bovine cu vârsta mai mică de opt luni sunt prezentate în conformitate cu pct. A.IV din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 și fără: a) diafragmă;b) mușchi pilieri diafragmatici. (2) Carcasele de bovine cu vârsta de minimum opt luni sunt prezentate fără: a) rinichi; b) grăsime perirenală; c) grăsime pelviană; d) diafragmă; e) mușchi pilieri diafragmatici; f) coadă; g) măduva spinării; h) grăsime testiculară; i) grăsimea de pe interiorul părții superioare; j) vena jugulară și grăsimea adiacentă.  +  Articolul 8(1) Abatoarele au obligația să realizeze prezentarea de referință a carcasei de bovină, denumită în continuare prezentare standard, respectând următoarele cerințe pentru fasonarea carcasei: a) asomarea, înjunghierea și sângerarea se fac în conformitate cu normele sanitare veterinare;b) pielea se jupoaie evitând pe cât posibil îndepărtarea grăsimii exterioare a carcasei;c) capul se separă printr-o tăietură în unghi drept pe linia spatelui, între craniu și coloana vertebrală, lăsând astfel întreaga coloană vertebrală pe carcasă;d) grăsimea perirenală și pelviană se îndepărtează;e) eviscerarea se face prin îndepărtarea organelor conținute în cavitatea toracică și abdominală și se îndepărtează: plămânii, traheea, esofagul, laringele, inima, grăsimea toracică care este atașată de-a lungul osului pieptului, splina, ficatul, pancreasul, rinichii, stomacul și grăsimea din jurul epiplonului, intestinele și grăsimea din jurul intestinelor, pilierii diafragmatici, diafragma;f) coada se îndepărtează la nivelul joncțiunii dintre cea de-a cincea vertebră sacrală și prima vertebră a cozii;g) măduva spinării se îndepărtează;h) ugerul și grăsimea mamară se îndepărtează în cazul femelelor;i) scrotul și grăsimea scrotală se îndepărtează în cazul masculilor;j) organele genitale se îndepărtează cu mușchii aferenți, dar evitând o decupare excesivă;k) picioarele anterioare se secționează la nivelul articulațiilor genunchiului între oasele carpo-metacarpiene;l) picioarele posterioare se secționează la nivelul articulațiilor între oasele tarso-metatarsiene;m) rectul se îndepărtează cu mușchii aferenți, dar evitând o decupare excesivă;n) vena jugulară, grăsimea adiacentă, ganglionii limfatici și cheagurile de sânge se îndepărtează evitând tăierea salbei.(2) Prezentarea standard a carcaselor de bovine este cerință obligatorie pentru toate abatoarele la momentul cântăririi și al clasificării carcaselor pe cârligul de abator, iar greutatea caldă a carcasei nu se ajustează prin aplicarea factorilor de corecție. (3) În scopul stabilirii unor prețuri de piață comparabile, prezentarea carcaselor de bovine se realizează fără a aduce atingere pct. A.IV din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 și nu se permite înlăturarea de pe carcase a altor porțiuni decât cele prevăzute la alin. (1) înaintea cântăririi, a clasificării și a marcării carcaselor, cu excepția cazurilor în care se aplică cerințe sanitare veterinare, respectiv excizii și/sau confiscări ale unor porțiuni din carcasă.IV. Cântărirea carcaselor de bovine  +  Articolul 9(1) Potrivit prevederilor art. 7 alin. (3) lit. b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 2017/1.182, carcasele de bovine prezentate standard se cântăresc cât mai curând posibil după sacrificare și nu mai târziu de 60 de minute de la înjunghierea animalului.(2) Greutatea carcasei care trebuie luată în considerare pentru raportarea prețului de piață este greutatea rece a carcasei de bovină care corespunde greutății calde a carcasei prezentate standard cu o deducere de 2%.(3) Nu se aplică reduceri sau creșteri cu alte unități procentuale față de cele prevăzute la alin. (2) pentru calcularea greutății carcasei reci.  +  Articolul 10(1) Abatoarele au obligația să efectueze cântărirea individuală, la cald, a fiecărei semicarcase de bovine, să țină o evidență a acestor greutăți și să înmâneze clasificatorului, în ordinea sacrificării animalelor, lista cu greutățile la cald ale semicarcaselor, inclusiv greutățile porțiunilor de carcasă rezultate în urma exciziilor și/sau confiscărilor sanitare veterinare, astfel încât acestea să fie înregistrate corect în raportul de clasificare. (2) Abatoarele trebuie să aloce și să aplice pe carcasă, imediat după jupuire, un număr de sacrificare (serial secvențial) conform ordinii de intrare la sacrificare a bovinelor, în vederea identificării individuale a carcaselor și asigurării trasabilității, conform datelor de identificare din Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA). (la 16-07-2024, Alineatul (2) , Articolul 10 , Punctul IV. a fost modificat de Punctul 4. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) (3) Pentru respectarea prevederilor alin. (1), abatoarele au obligația să ia măsuri pentru înlăturarea cauzelor care pot influența corectitudinea cântăririi și greutății carcasei, respectiv:a) verifică echipamentele de cântărire, conform normelor metrologice în vigoare, având obligația de a solicita efectuarea verificării metrologice periodice și de a deține declarația de conformitate a cântarului și buletinul de verificare metrologică periodică a cântarului;b) dispun măsuri pentru repararea imediată a cântarului, în cazul funcționării incorecte a acestuia, de către un organism autorizat, iar până la funcționarea în parametri normali utilizează un alt cântar care permite determinarea corectă a greutății carcaselor;c) înregistrează corect greutatea cârligelor de abator și răspund de scăderea, în mod corect, a greutății acestora din greutatea carcaselor în momentul cântăririi carcaselor. În cazul în care abatorul dispune de mai multe tipuri constructive de cârlige, acestea vor fi, obligatoriu, sortate și folosite grupat. Nu se admite folosirea intercalată a cârligelor de tipuri constructive diferite și nici a cârligelor de același tip constructiv care din cauza uzurii sau altor motive prezintă greutăți diferite (+/– 0,1 kg).(4) Prin decizia personalului sanitar-veterinar din abator se efectuează, după caz, excizii și/sau confiscări din carcasă, din motive sanitare veterinare. Aceste excizii/confiscări sunt considerate:a) din vina abatorului, când sunt din cauza:(i) manevrelor defectuoase de pe linia de sacrificare, care duc la contaminarea parțială a diferitelor părți anatomice din carcasă;(ii) manevrelor defectuoase de transport al animalelor, în cazul efectuării transportului de către abator, care duc la producerea unor fracturi ale membrelor sau coastelor, apariția unor hemoragii interne și hematoame în carcasă etc.;b) din vina furnizorului, când sunt din cauza manevrelor defectuoase de transport al animalelor, în cazul efectuării transportului de către furnizor, care duc la producerea unor fracturi ale membrelor sau coastelor, apariția unor hemoragii interne și hematoame sau la existența unor abcese în carcasă, sau din alte cauze produse în perioada de creștere și îngrășare în ferme.(5) Exciziile și/sau confiscările sanitare veterinare rezultate din vina abatorului sunt cântărite și comunicate obligatoriu, în scris, de către abator, clasificatorului. Documentul conține: data sacrificării, numărul de sacrificare al animalului, tatuajul de lot și mențiunea [(abator +), greutate porțiune carcasă excizată/ confiscată …....… (kg)]. Greutatea acestora este completată în raportul de clasificare, este adăugată la greutatea cântărită a carcasei din momentul clasificării și este luată în calcul pentru stabilirea greutății finale a carcasei și plata furnizorului.(6) Exciziile și/sau confiscările sanitare veterinare rezultate din vina furnizorului sunt cântărite și comunicate obligatoriu, în scris, de către abator, clasificatorului. Documentul conține: data sacrificării, numărul de sacrificare al animalului, tatuajul de lot și mențiunea [(- abator), greutate porțiune carcasă excizată/confiscată …… (kg)]. Greutatea acestora este completată în raportul de clasificare și nu se ia în calcul pentru stabilirea greutății finale a carcasei și plata furnizorului.(7) Documentele prevăzute la alin. (5) și (6) trebuie păstrate atașat rapoartelor de clasificare aferente, în arhiva abatorului.(8) Clasificatorul are obligația de a înregistra greutățile la cald ale semicarcaselor de bovine, în aplicația informatică specifică de întocmire a raportului de clasificare, numai din lista cu greutăți și, după caz, din documentele care conțin informații despre exciziile și/sau confiscările sanitare veterinare înmânate de abator.V. Marcarea/Etichetarea carcaselor de bovine  +  Articolul 11(1) Marcarea carcaselor de bovine prezentate standard se efectuează la momentul clasificării acestora de către clasificator.(2) Carcasele de bovine sunt marcate cu ajutorul unei ștampile sau al unei etichete, pe suprafața exterioară a carcasei, cu litere majuscule și cifre care indică cel puțin categoria, clasa de conformație și gradul de acoperire cu grăsime, prevăzute la pct. A.II și A.III din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013.(3) Indicarea subclaselor de conformație se realizează conform prevederilor de la art. 3 alin. (3) lit. a) și alin. (4).(4) Marcajul aplicat prin ștampilare trebuie să fie clar, lizibil și să fie efectuat cu cerneală indelebilă, netoxică și rezistentă la căldură. (5) Marcajul se află cel puțin pe suprafața fiecărui sfert de carcasă de bovină.(6) Este permisă înlocuirea marcajului cu etichetă în următoarele condiții:a) etichetele trebuie să indice, pe lângă informațiile prevăzute la alin. (2), numele abatorului, numărul autorizației sanitare veterinare a abatorului, data sacrificării, numărul de sacrificare al animalului, numărul matricol de identificare al bovinei, țara nașterii, creșterii și sacrificării bovinei, greutatea rece a semicarcasei, numărul autorizației clasificatorului; b) dimensiunile etichetelor nu pot fi mai mici de 5 x 10 cm;c) indicațiile menționate la lit. a) trebuie să fie perfect lizibile și nu este autorizată nicio modificare ulterioară;d) etichetele nu pot fi depozitate și aplicate decât în unitățile autorizate, unde se sacrifică animalele;e) etichetele trebuie să fie concepute astfel încât să fie protejate împotriva manipulării frauduloase, să fie evitată ruperea lor și să fie bine fixate pe fiecare sfert de carcasă.(7) Marcajul și etichetele nu trebuie îndepărtate înaintea dezosării sferturilor.(8) Este obligatoriu să se aplice un marcaj cu rezultatul clasificării, prin ștampilare sau prin etichetare, pe carcasele de bovine. VI. Înregistrarea prețului de piață al carcaselor de bovine  +  Articolul 12(1) Înregistrarea prețurilor de piață pentru carcasele de bovine în baza națională de date a clasificării, pe baza grilelor utilizate în Uniunea Europeană, menționată la art. 10 din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 se referă la carcasele de bovine cu vârsta mai mică de opt luni cu greutatea carcasei calde egală sau mai mare de 25 kg și la carcasele de bovine cu vârsta de minimum opt luni. (2) Clasele pentru înregistrarea prețurilor de piață ale carcaselor de bovine care fac obiectul întocmirii rapoartelor naționale de prețuri se referă la categoriile prevăzute la pct. A.II din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 și la următoarele clase de conformație și de acoperire cu grăsime: a) carcase de animale cu vârsta cuprinsă între 8 luni și mai puțin de 12 luni: U2, U3, R2, R3, O2, O3;b) carcase de masculi necastrați cu vârsta cuprinsă între 12 luni și mai puțin de 24 de luni: U2, U3, R2, R3, O2, O3;c) carcase de masculi necastrați cu vârsta de minimum 24 de luni: R3; d) carcase de masculi castrați cu vârsta de minimum 12 luni: U2, U3, U4, R3, R4, O3, O4; e) carcase de femele care au fătat: R3, R4, O2, O3, O4, P2, P3; f) carcase ale altor femele cu vârsta de minimum 12 luni: U2, U3, U4, R2, R3, R4, O2, O3, O4.(3) Prețul de piață care trebuie raportat potrivit alin. (2) corespunde unui număr de cel puțin 30% din numărul bovinelor cu vârsta de minimum 8 luni sacrificate pe teritoriul României.(4) Prețul de piață care trebuie raportat pentru carcasele de bovine cu vârsta de minimum opt luni, menționate la art. 14 și 15 din Regulamentul delegat (UE) 2017/1.182, trebuie înregistrat:a) în toate abatoarele care sacrifică anual bovine;b) de la orice furnizor, respectiv comerciant de bovine, persoană fizică sau juridică și/sau orice mijlocitor de afaceri cu animale vii, așa cum este definit de Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, cu modificările și completările ulterioare, care trimit anual minimum 10.000 de bovine în vederea sacrificării în regim de prestări servicii.  +  Articolul 13(1) Prețul bovinelor provenite dintr-o tranzacție comercială, la intrarea în abator, se stabilește prin liberă negociere și consens între furnizorul/producătorul de bovine vii și abator. (2) Prețul prevăzut la alin. (1) include și valoarea organelor comestibile neprocesate și a resturilor animale (piele, păr, ongloane, sânge).  +  Articolul 14(1) Abatorul are obligația să întocmească pentru fiecare sacrificare de bovine care urmează să fie clasificate un formular de comunicare a prețului bovinelor în care înregistrează datele necesare clasificatorului pentru întocmirea raportului de clasificare al carcaselor. Modelul formularului de comunicare a prețului bovinelor este prevăzut în anexa nr. 1. Abatorul înregistrează prețul individual din documentele aferente corespunzătoare fiecărei situații de proveniență a bovinelor, astfel: a) pentru bovinele vii provenite din tranzacțiile comerciale, înregistrează prețul individual, în lei/kg carcasă sau în lei/kg bovină viu, corespunzător prețului individual înscris în documentele fiscale de plată, facturi și/sau file din carnetul de comercializare al furnizorului/producătorului de animale;b) pentru bovinele vii provenite din prestările serviciilor de sacrificare pentru comercianții de animale și/sau mijlocitorii de afaceri cu animale vii, astfel cum sunt definiți la art. 12 alin. (4) lit. b), aceștia au obligația să pună la dispoziția abatorului, în copie, documentele fiscale de plată, facturi și/sau file din carnetul de comercializare, pentru ca abatorul să înregistreze prețul individual al bovinelor în formularul de comunicare a prețului;c) pentru bovinele vii provenite din prestările serviciilor de sacrificare pentru producători și comercianți/mijlocitori de animale vii, alții decât cei definiți la art. 12 alin. (4) lit. b), înregistrează prețul comunicat în scris de către proprietarul animalelor, înainte de livrarea bovinelor la abator;d) pentru bovinele vii provenite din producția fermei/fermelor proprii sau crescute în numele său, înregistrează prețul stabilit de către proprietarul animalelor, înainte de livrarea bovinelor la abator. (la 16-07-2024, Alineatul (1) , Articolul 14 , Punctul VI. a fost modificat de Punctul 5. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) (2) Abatoarele care sacrifică bovine și în care se efectuează clasificarea carcaselor trebuie să transmită Comisiei de clasificare a carcaselor, în fiecare an, până la 31 ianuarie, pentru anul precedent, o notificare privind cheltuielile de transport ocazionate de achiziția bovinelor, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice.(3) Prețurile de piață ale carcaselor de bovine se ajustează de Comisia de clasificare a carcaselor cu un factor mediu ponderat privind cheltuielile ocazionate de transportul animalelor pentru sacrificare, calculat pe baza notificărilor anuale transmise de abatoare.  +  Articolul 15(1) Abatorul are obligația să transmită prin e-mail clasificatorului formularul de comunicare a prețului întocmit în format excel și completat conform prevederilor art. 16. (2) Clasificatorul are obligația de a înregistra toate datele de identificare și prețurile în aplicația informatică specifică de întocmire a raportului de clasificare din formularul de comunicare a prețului. (la 16-07-2024, Articolul 15 , Punctul VI. a fost modificat de Punctul 6. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 )  +  Articolul 16(1) Abatorul întocmește electronic formularul de comunicare a prețului, în format excel, îi atribuie număr, dată de abatorizare a bovinelor și completează datele conform modelului prevăzut în anexa nr. 1. (2) Abatorul conform prevederilor legislației sanitare veterinare este aprobat ca utilizator al SNIIA și are obligația ca pentru prețul individual al fiecărei bovine înscris în formularul de comunicare a prețului să înregistreze din SNIIA datele de identificare ale fiecărei bovine: codul de identificare unic al animalului (numărul crotaliei), data nașterii, rasa, sexul, vârsta, greutatea în viu și datele de identificare pentru fiecare furnizor/producător de bovine, comerciant, mijlocitor de afaceri cu animale vii: CUI/CNP, codul exploatației. Datele de identificare și prețurile sunt înscrise în formular, după caz, în ordinea intrării la sacrificare a animalelor. (3) Formularul de comunicare a prețului cu semnăturile abatorului și clasificatorului de carcase care a întocmit raportul de clasificare trebuie să fie disponibil inspecției pentru verificări pe perioada prevăzută de legislație și se păstrează obligatoriu atât în arhiva abatorului, cât și a agenției de clasificare a carcaselor/clasificatorului independent. (4) Formularul de comunicare a prețului cu ambele semnături se poate arhiva în format electronic scanat, în format pdf sau în format editat pe hârtie. Arhivarea electronică se realizează obligatoriu pe mai multe medii de stocare.(5) Este interzisă orice modificare pe formularul de comunicare a prețului, de către clasificatorul de carcase sau de către abator, ulterior întocmirii raportului de clasificare, fără o justificare prealabilă și fără acordul inspecției clasificare carcase zonale și al Comisiei de clasificare a carcaselor. (la 16-07-2024, Articolul 16 , Punctul VI. a fost modificat de Punctul 7. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 )  +  Articolul 17(1) În raportul de clasificare, prețurile pentru carcasele bovinelor se calculează automat de aplicația informatică prin aplicarea metodologiilor de calcul specifice.(2) Comisia de clasificare a carcaselor, pe baza procedurilor interne, validează prețurile individuale ale carcaselor de bovine înregistrate de clasificator în rapoartele de clasificare din formularele de comunicare a prețului și exclude din raportare prețurile nefiabile sau nereprezentative, precum și carcasele provenite de la animalele cu restricții sanitare veterinare care nu au un preț de piață real.(3) Comisia de clasificare a carcaselor pune la dispoziția Inspecției clasificare carcase procedurile interne care includ criteriile, indicatorii minimi sau maximi utilizați și/sau valoarea prețurilor minime sau maxime utilizate pentru excluderea prețurilor din rapoartele naționale de prețuri, pentru verificarea conformității la controalele efectuate la fața locului.VII. Raportarea prețului de piață al carcaselor de bovine  +  Articolul 18(1) Prețul de piață raportat al carcaselor de bovine cu vârsta de minimum opt luni este prețul la poarta abatorului, care exprimă valoarea carcasei clasificate, fără TVA, potrivit documentelor fiscale justificative privind vânzarea și cumpărarea animalelor și/sau a documentelor fiscale justificative depuse în copie la abator de către comercianții de animale și/sau mijlocitorii de afaceri cu animale vii.(2) Prețul menționat la alin. (1) se exprimă pe 100 kg de carcasă prezentată standard, cântărită pe cârlig la abator.(3) Greutatea carcasei luată în considerare pentru stabilirea și raportarea prețului de piață este greutatea rece, astfel cum este definită la art. 9 alin. (2).(4) Pe baza prețurilor carcaselor de bovine clasificate înregistrate în rapoartele de clasificare din toate abatoarele care sacrifică bovine, în săptămâna de raportare, corespunzătoare perioadei luni-duminică a fiecărei săptămâni, se întocmesc rapoartele naționale de prețuri, pe baza categoriilor de animale, a claselor de conformație și a gradului de acoperire cu grăsime, prevăzute la art. 12 alin. (2).(5) Rapoartele naționale de prețuri se întocmesc de Comisia de clasificare a carcaselor prin aplicarea metodologiilor de calcul al prețurilor individuale ale carcaselor de bovine care au format obiectul unor tranzacții comerciale între abator și furnizorul/producătorul de animale și al prețurilor individuale ale carcaselor de bovine care provin din sacrificările în regim de prestări de servicii de la comercianții de animale și/sau mijlocitorii de afaceri cu animale vii.(6) Prețurile de piață notificate săptămânal către DG-AGRI Bruxelles, în fiecare zi de miercuri, până la ora 12.00 (ora Bruxelles-ului), se referă la prețurile carcaselor menționate la art. 12 alin. (2), înregistrate în săptămâna anterioară celei în care sunt notificate.VIII. Responsabilități  +  Articolul 19Pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute la art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 842/2021 privind modul de organizare și funcționare a Sistemului național de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine, precum și pentru îndeplinirea cerinței obligatorii de aplicare a grilelor de clasificare a carcaselor, abatoarele respectă următoarele reguli:a) asigură permanent pe linia de sacrificare condiții optime, un spațiu destinat clasificatorului carcase, pentru desfășurarea activității de clasificare a carcaselor și pentru înregistrarea datelor de identificare și a rezultatelor tehnice de clasificare în vederea respectării prevederilor art. 3; b) anunță clasificatorul carcase, în scris (fax, e-mail), programul sacrificărilor de bovine, indicând ora și data și se asigură că acesta este prezent în abator odată cu începerea sacrificărilor pentru a se respecta perioada de 60 de minute dintre înjunghierea animalului și cântărirea/clasificarea carcaselor, prevăzută la art. 7 alin. (3) lit. a) din Regulamentul delegat (UE) 2017/1.182;c) abrogată; (la 16-07-2024, Litera c) , Articolul 19 , Punctul VIII. a fost abrogată de Punctul 8. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) d) înregistrează prețurile, individual pentru fiecare bovină, în formularul de comunicare a prețului, astfel cum este prevăzut la art. 14 alin. (1), răspunzând în mod direct de orice înregistrare de date neconforme cu realitatea; (la 16-07-2024, Litera d) , Articolul 19 , Punctul VIII. a fost modificată de Punctul 9. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) e) pune la dispoziția clasificatorului, atât în format electronic, cât și în format letric, sub semnătură proprie, formularul de comunicare a prețului care conține informații conforme cu realitatea, pentru fiecare bovină/lot de animale, în vederea înregistrării acestor date în aplicația informatică și întocmirii raportului de clasificare; (la 16-07-2024, Litera e) , Articolul 19 , Punctul VIII. a fost modificată de Punctul 9. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) f) înmânează clasificatorului carcase, înainte de întocmirea raportului de clasificare, lista cu greutățile la cald ale semicarcaselor de bovine prezentate standard, în ordinea sacrificării/zi sacrificare, inclusiv documentele cu greutățile exciziilor și/sau confiscărilor sanitare veterinare, potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) și (4)-(8);g) asigură fasonarea corectă a carcaselor de bovine, astfel încât să respecte modul de prezentare standard a carcasei, potrivit prevederilor art. 6-8;h) efectuează cântărirea la cald a carcasei, potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) și (3);i) pune la dispoziția clasificatorului etichetele necesare marcării carcaselor;j) menține în arhivă, pe suport hârtie sau pe suport electronic, pe mai multe medii de stocare, ordonate cronologic, pentru carcasele de bovine clasificate, următorul set de documente:(i) pentru bovinele prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a): raportul de clasificare, formularul de comunicare a prețului, factura fiscală și/sau fila din carnetul de comercializare pentru plata animalelor, lista cu greutățile la cald ale semicarcaselor, documentele cu greutatea exciziilor și/sau confiscărilor efectuate de personalul sanitar-veterinar;(ii) pentru bovinele prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. b): raportul de clasificare, formularul de comunicare a prețului, copie de pe factura fiscală și/sau fila din carnetul de comercializare cu care comerciantul a achiziționat animalele, lista cu greutățile la cald ale semicarcaselor, documentele cu greutatea exciziilor și/sau confiscărilor efectuate de personalul sanitar-veterinar;(iii) pentru bovinele prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c): raportul de clasificare, formularul de comunicare a prețului, documentul în care este declarat în scris prețul de către proprietarul/furnizorul animalelor, lista cu greutățile la cald ale semicarcaselor, documentele cu greutatea exciziilor și/sau confiscărilor efectuate de personalul sanitar-veterinar;(iv) pentru bovinele prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. d): raportul de clasificare, formularul de comunicare a prețului, lista cu greutățile la cald ale semicarcaselor, documentele cu greutatea exciziilor și/sau confiscărilor efectuate de personalul sanitar-veterinar; (la 16-07-2024, Litera j) , Articolul 19 , Punctul VIII. a fost modificată de Punctul 9. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) k) pune la dispoziția tuturor furnizorilor, producătorilor, comercianților de animale/mijlocitorilor de afaceri cu animale vii raportul de clasificare editat de clasificator.  +  Articolul 20(1) Pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute la art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 842/2021, precum și pentru îndeplinirea cerinței obligatorii de aplicare a grilelor de clasificare a carcaselor, agenția de clasificare carcase respectă următoarele:a) poate încheia și contracte de colaborare cu clasificatori carcase bovine pentru a presta acest serviciu doar în abatoarele care au sacrificat până la 20 de bovine în medie/săptămână în anul de clasificare precedent;b) menține în arhivă, ordonate cronologic, pentru carcasele de bovine clasificate de fiecare clasificator de carcase angajat sau colaborator, următorul set de documente: raportul de clasificare și formularul de comunicare a prețului, cu semnătura clasificatorului și a abatorului. Documentele semnate și scanate în format pdf sunt menținute în arhivă în format letric și/sau electronic, obligatoriu pe mai multe medii de stocare, astfel încât datele să fie disponibile inspecției pentru verificări pe perioada prevăzută de legislație; (la 16-07-2024, Litera b) , Alineatul (1) , Articolul 20 , Punctul VIII. a fost modificată de Punctul 10. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) c) se asigură că toți clasificatorii carcase angajați și colaboratori respectă cerințele prevăzute la art. 21.(2) În cazul semnalării oricăror neconformități între realitate și detaliile înscrise în raportul de clasificare întocmit de un clasificator carcase angajat sau colaborator, ulterior transmiterii fișierelor electronice cu date în baza națională de date sau înmânării raportului furnizorului/producătorului de animale, agenția de clasificare carcase notifică în scris/e-mail conducerea abatorului, inspectorul clasificare carcase zonal și comisia de clasificare a carcaselor pentru solicitarea permisiunii de a efectua eventuale corecturi, dacă acest lucru mai este posibil sau pentru comunicare și asigurarea transparenței.  +  Articolul 21(1) Pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute la art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 842/2021, pentru îndeplinirea cerinței obligatorii de aplicare a grilelor de clasificare a carcaselor, pentru înregistrarea rezultatelor tehnice de clasificare și prețurilor carcaselor, precum și pentru întocmirea rapoartelor de clasificare, clasificatorul carcase respectă următoarele:a) este prezent în abator odată cu începerea sacrificării animalelor;b) este în posesia documentelor prevăzute la art. 10 alin. (1) și art. 15 alin. (1), înainte de începerea clasificării carcaselor de bovine și de întocmirea raportului de clasificare;c) efectuează clasificarea carcaselor de bovine și aplică grilele de clasificare, potrivit prevederilor art. 2-5;d) marchează carcasele, potrivit prevederilor art. 11;e) înregistrează în aplicația specifică a sistemului informatic datele cuprinse în raportul de clasificare, respectând prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 292/2021 pentru aprobarea regulamentului și metodologiei de colectare, de înregistrare, de prelucrare și raportare a rezultatelor de clasificare a carcaselor, a prețurilor acestora și a unor categorii de animale vii, pe specii, în baza națională de date a clasificării, prin intermediul sistemului informatic, precum și a modalității de obținere a aplicațiilor informatice specifice de înregistrare și raportare a datelor și a parolei securizate de acces în sistemul informatic, furnizate de Comisia de clasificare a carcaselor;f) în cazul în care observă că sunt erori de fasonare a carcaselor realizate de abator și există carcase care nu sunt prezentate standard, anunță conducerea abatorului pentru remedierea acestora și, în cazul în care nu sunt remediate deficiențele, completează obligatoriu rubrica observații din raportul de clasificare, cu mențiunile referitoare la abaterile de la această prezentare;g) în cazul în care observă că sunt erori de cântărire a carcaselor realizate de abator și/sau există porțiuni de excizii/confiscări sanitare veterinare din carcase care nu sunt cântărite de abator pentru a fi înregistrate, anunță conducerea abatorului pentru remedierea acestora și în cazul în care nu sunt remediate deficiențele, completează obligatoriu rubrica observații din raportul de clasificare, cu mențiunile corespunzătoare;h) înregistrează în aplicația informatică datele de identificare și prețul comunicate de abator, conform formularului de comunicare a prețului, astfel încât valoarea finală a carcaselor să fie calculată automat de aplicația informatică; (la 16-07-2024, Litera h) , Alineatul (1) , Articolul 21 , Punctul VIII. a fost modificată de Punctul 11. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) i) întocmește individual raportul de clasificare a carcaselor de bovine, conform prevederilor art. 7 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 842/2021;j) verifică cu atenție toate detaliile înscrise în raportul de clasificare înainte de a-l semna, astfel încât în baza națională de date a clasificării să fie transmise date corecte, răspunzând în mod direct de orice înregistrare de date neconforme cu realitatea.(2) Clasificatorii carcase independenți mențin în arhivă, ordonate cronologic, pentru fiecare lot de carcase de bovine clasificate, următorul set de documente: raportul de clasificare și formularul de comunicare a prețului, cu semnătura clasificatorului și a abatorului. Documentele semnate și scanate în format pdf sunt menținute în arhivă în format letric și/sau electronic, obligatoriu pe mai multe medii de stocare, astfel încât datele să fie disponibile inspecției pentru verificări pe perioada prevăzută de legislație. (la 16-07-2024, Alineatul (2) , Articolul 21 , Punctul VIII. a fost modificat de Punctul 12. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 ) (3) În cazul semnalării oricăror neconformități între detaliile înscrise în raportul de clasificare și realitate, ulterior transmiterii fișierelor electronice cu date în baza națională de date sau înmânării raportului furnizorului/producătorului de animale, clasificatorul carcase independent notifică în scris/e-mail conducerea abatorului, inspectorul zonal pentru clasificarea carcaselor și comisia de clasificare a carcaselor pentru solicitarea permisiunii de a efectua eventuale corecturi.  +  Articolul 22Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.  +  Anexa nr. 1Abator:C.U.I.Cod abator A.N.S.V.S.A.:
    FORMULAR
    de comunicare a prețului bovinelor
    pentru înregistrarea în raportul de clasificare
    Nr.: Data abatorizării bovinelor:
    Nr. crt.CrotaliaData nașteriiSpeciaRasaSexulFurnizorul/ProducătorulLocul nașteriiExploatația de proveniențăData mișcăriiSeria mișcăriiVârstaC.U.I./C.N.P. Furnizor/ProducătorCod proveniență bovine**Greutatea în viu (kg)Preț* la viu (lei/kg viu)Preț* la carcasă (lei/kg carcasă)Valoarea de achiziție (lei)
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    ....

    Reprezentantul abatorului
    Numele și prenumele
    Semnătura
    Clasificator de carcase
    Numele și prenumele
    Număr autorizație clasificator carcase
    Semnătura
    * Se înregistrează fie prețul în viu, fie prețul în carcasă, în funcție de modalitatea de plată a bovinelor sacrificate.** Abrevieri folosite pentru proveniența bovinelor (cod):TC - tranzacții comerciale;PCM - prestări servicii sacrificare pentru comercianți/mijlocitori de afaceri cu animale vii;PSP - prestări servicii sacrificare pentru producători;PP - prestări servicii sacrificare producție fermă/ferme proprii (animale crescute în numele abatorului). (la 16-07-2024, Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctul 13. , Articolul I din ORDINUL nr. 247 din 17 iunie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 iulie 2024 )
     +  Anexa nr. 2la normele tehniceDenumirea abatorului ..................................................Nr. ……… din ……………………………..
    NOTIFICARE
    privind cheltuielile de transport ocazionate de achiziția bovinelor pentru anul ..........................*)
    *) Cheltuielile de transport ocazionate de achiziția bovinelor aferente anului precedent se transmit prin e-mail Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine, până la data de 31 ianuarie a anului în curs.
    Cheltuieli de transport care nu sunt facturate direct furnizorilor de bovinelei/kg carcasă sau lei/animal
    Cheltuieli de transport medii
    Procentul animalelor pentru care abatorul înregistrează cheltuieli de transport
    Cheltuielile pentru transportul bovinelor trebuie înscrise în tabelul de mai sus. Cheltuielile trebuie să fie reprezentative și să corespundă cheltuielilor totale exprimate pe animal sau pe kg carcasă. Declar pe propria răspundere că datele înscrise în tabelul de mai sus sunt complete, corecte și conforme cu realitatea.
    Numele reprezentantului abatorului care a completat formularul
    ..............................
    Semnătura și ștampila abatorului
    .........................
    ----