ORDIN nr. 132/418/2023privind aprobarea condițiilor și cerințelor de biosecuritate pentru exploatațiile de creștere a porcinelor din România
EMITENT
  • AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR Nr. 132 din 9 octombrie 2023
  • MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE Nr. 418 din 12 octombrie 2023
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 962 din 24 octombrie 2023



    Văzând Referatul de aprobare nr. 2.331 din 18.07.2023, întocmit de Direcția generală sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,ținând cont de prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/594 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605,în baza prevederilor art. 38 alin. (2) din Legea nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România,ținând cont de prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare,în temeiul art. 3 alin. (3) și al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare, precum și al art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emit următorul ordin:  +  Articolul 1Se aprobă condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile de creștere a porcinelor din România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.  +  Articolul 2(1) Planul de biosecuritate pentru exploatațiile comerciale de porcine cu status conform trebuie să respecte următoarele principii:a) ține cont de specificul unității, capacitatea și fluxul tehnologic;b) delimitează spații „curate“ și „murdare“ pentru personal, care să fie adecvate tipului unității, cum ar fi vestiare, dușuri, sală de mese, birou medic veterinar/șef fermă, spațiu pentru depozitarea produselor medicamentoase/biologice veterinare;c) identifică unitățile epidemiologice și stabilește o separare adecvată între diferitele unități epidemiologice, astfel încât să evite contactul direct sau indirect al porcinelor cu subproduse de origine animală, personalul lucrător și cu alte spații ale unității;d) stabilește puncte critice la nivelul exploatației cu privire la biosecuritate;e) instituie și revizuiește, după caz, măsurile logistice pentru intrarea și ieșirea porcinelor din exploatație;f) instituie și revizuiește măsurile logistice pentru gestionarea subproduselor care nu sunt destinate consumului uman, denumite în continuare SNCU;g) prevede instruiri periodice cu personalul propriu din unitate;h) prevede proceduri și instrucțiuni pentru aplicarea cerințelor de biosecuritate:(i) în timpul construirii sau reparării sediilor sau clădirilor;(ii) pentru livrarea sau intrarea în unitate a unor noi porcine deținute, cu respectarea prevederilor art. 15 alin. (1) lit. (a) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594 al Comisiei din 16 martie 2023 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605;(iii) de curățare și de dezinfectare a instalațiilor, a mijloacelor de transport, a echipamentelor, precum și proceduri referitoare la igiena personalului;(iv) privind introducerea de alimente destinate personalului exploatației;(v) pentru interzicerea deținerii de porcine de către personalul angajat și pentru verificarea respectării acesteia;(vi) pentru aplicarea măsurilor relevante de atenuare a riscurilor asociate unităților în care sunt deținute temporar sau permanent porcine în aer liber, conform legislației în vigoare;(vii) pentru utilizarea filtrului sanitar-veterinar de către personalul angajat și vizitatori;(viii) privind intrarea și ieșirea din adăposturile unde sunt deținute porcinele;(ix) pentru curățarea, spălarea, precum și dezinfecția pardoselii filtrului sanitar-veterinar, care se efectuează zilnic;(x) cu privire la scoaterea cadavrelor din adăposturile de porcine, transportul cadavrelor la spațiul destinat SNCU;(xi) privind transbordarea SNCU în mijlocul de transport al SNCU;(xii) pentru curățarea, spălarea și dezinfecția sălii de necropsie, precum și a spațiului unde sunt păstrate cadavrele, după livrarea acestora către o unitate de ecarisare;(xiii) pentru deratizarea unității, inclusiv schița de amplasare capcane cu momeli raticide;(xiv) pentru intrarea mijloacelor de transport al furajelor, al animalelor în interiorul zonei curate, când este cazul;(xv) privind mișcarea porcinelor între adăposturi, când este cazul;(xvi) pentru introducerea în exploatație a diverselor obiecte/materiale;i) prevede audituri interne sau autoevaluări cu privire la respectarea condițiilor de biosecuritate, precum și aplicarea procedurilor prevăzute în planul de biosecuritate, aprobat anual de direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în vederea depistării breșelor în biosecuritatea exploatației de porcine, în vederea remedierii lor; raportul de audit intern nu poate fi considerat dovadă de neconformitate în cazul în care recomandările au fost remediate în termenul stabilit de auditul intern. (2) Condițiile și cerințele de biosecuritate pe care trebuie să le îndeplinească o exploatație comercială de porcine cu un status conform, în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, sunt prevăzute la art. 5 din anexă.  +  Articolul 3Direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București și direcțiile agricole județene, respectiv a municipiului București verifică modul de îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.  +  Articolul 4La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de suine, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 16 martie 2018.  +  Articolul 5Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
    Alexandru Nicolae Bociu
    Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
    Florin-Ionuț Barbu
     +  ANEXĂ
    CONDIȚII ȘI CERINȚE
    de biosecuritate pentru exploatațiile de creștere a porcinelor din România
     +  Articolul 1Exploatațiile noncomerciale de porcine, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România, trebuie să îndeplinească următoarele condiții și cerințe de biosecuritate:a) Condiții:1. porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza națională de date; 2. exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;3. porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația;4. abrogat. (la 16-11-2023, Punctul 4., Litera a), Articolul 1 din ANEXĂ a fost abrogat de Articolul II din ORDINUL nr. 145 din 15 noiembrie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1039 din 16 noiembrie 2023 ) b) Cerințe de biosecuritate:1. porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua ușor curățenia și dezinfecția; 3. trebuie să se asigure condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;4. trebuie schimbată încălțămintea la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;5. trebuie folosită o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;6. trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;7. trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic; 8. trebuie să se asigure împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;9. porcinele trebuie să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;10. paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;11. resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.  +  Articolul 2Exploatațiile comerciale de porcine de tip familial, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 122/2023, și gospodăria țărănească, astfel cum este definită în anexa nr. 1 la Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele înregistrate la registrul comerțului: exploatație deținută de persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF), asociații familiale (AF) sau persoane juridice (PJ), cu excepția exploatațiilor pentru creștere și îngrășare porcine înregistrate sanitar-veterinar, trebuie să îndeplinească următoarele condiții și cerințe de biosecuritate:a) Condiții:1. exploatațiile de porcine se înregistrează sanitar-veterinar, cu excepția gospodăriilor țărănești, cooperativei agricole din Legea nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare. În cadrul cooperativei agricole sunt înregistrate doar exploatațiile familiale care îndeplinesc condițiile și cerințele de biosecuritate prevăzute în prezenta anexă;2. porcinele deținute trebuie să fie identificate individual și înregistrate în Baza națională de date, conform legislației în vigoare; 3. exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;4. trebuie asigurată asistența sanitar-veterinară printr-un contract încheiat de exploatația de porcine cu un medic veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii, cu excepția gospodăriei țărănești; cooperativa agricolă asigură asistența sanitar-veterinară, precum și realizarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de imobilizare a animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea și administrarea substanțelor din categoria stupefiante, psihotrope, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, print-un contract încheiat cu un medic veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii, pentru toate exploatațiile familiale din componența sa;5. porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația;6. eliminarea SNCU se realizează la o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar; eliminarea se face în baza unui contract încheiat între exploatația de porcine și o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar, cu excepția gospodăriei țărănești; cooperativa agricolă încheie un contract cu o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar în vederea asigurării ecarisării exploatațiilor familiale din componența sa.b) Cerințe de biosecuritate: 1. porcinele trebuie să fie deținute în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua ușor curățenia și dezinfecția; 3. la limita dintre spațiul unde se află adăposturile în care sunt cazate porcinele și spațiul în afara acestuia trebuie să existe o încăpere unde operatorul își schimbă hainele și încălțămintea, care este prevăzută cu o sursă de apă în vederea spălării mâinilor;4. la intrarea/ieșirea din filtru trebuie amplasat un dezinfector de picior;5. trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;6. trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut activități de vânătoare sau oricare alt contact cu mistreții;7. trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu alți porci domestici din alte exploatații de porcine; 8. prin excepție de la pct. 7, trebuie permis accesul personalului angajat al societății comerciale care deține exploatația, prestatorilor de servicii de mentenanță și personalului sanitar-veterinar în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, cu condiția să nu intre în două sau mai multe exploatații cu porcine în cadrul aceleiași zile; aceștia trebuie echipați cu echipament de protecție și trebuie să ia toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploatație la alta;9. trebuie asigurate împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;10. trebuie să se utilizeze o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;11. porcinele trebuie să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;12. paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;13. resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor;14. trebuie asigurate facilități cu sistem de răcire în vederea depozitării SNCU până la livrarea acestora la o unitate de ecarisare cu care are contract.  +  Articolul 3Exploatațiile comerciale de porcine pentru creștere și îngrășare înregistrate sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească următoarele condiții și cerințe de biosecuritate:a) Condiții:1. exploatațiile de porcine se înregistrează sanitar-veterinar;2. porcinele deținute trebuie să fie identificate individual și înregistrate în Baza națională de date; 3. exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;4. porcinele trebuie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială este situată exploatația;5. trebuie să încheie un contract cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condițiile legii;6. eliminarea SNCU trebuie realizată la o unitate de neutralizare a SNCU, autorizată sanitar-veterinar; eliminarea se face în baza unui contract încheiat de către exploatație cu o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar.b) Cerințe de biosecuritate:1. porcinele trebuie să fie deținute în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua ușor curățenia și dezinfecția; 3. la limita dintre spațiul unde se află adăposturi de porcine și spațiul în afara acestuia trebuie să dețină un filtru care este reprezentat printr-un spațiu compartimentat unde operatorul își păstrează hainele și încălțămintea de stradă, respectiv hainele și încălțămintea pentru interiorul exploatației și totodată este prevăzută o sursă de apă și este dotat cu o chiuvetă, în vederea spălării mâinilor, sau cu un duș;4. la intrarea/ieșirea din filtru trebuie amplasat un dezinfector de picior;5. trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;6. trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut activități de vânătoare sau oricare alt contact cu mistreții;7. trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu alți porci domestici din alte exploatații de porcine;8. prin excepție de la pct. 7, trebuie permis accesul personalului angajat al societății comerciale care deține exploatația, prestatorilor de servicii de mentenanță și personalului sanitar-veterinar în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, cu condiția să nu intre în două sau mai multe exploatații cu porcine în cadrul aceleiași zile; aceștia trebuie echipați cu echipament de protecție și trebuie să ia toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploatație la alta;9. trebuie asigurate împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;10. trebuie să se utilizeze o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;11. porcinele trebuie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;12. paiele pentru așternut trebuie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;13. resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc/mistreț nu trebuie administrate în hrana porcilor;14. trebuie asigurate evidențe pentru accesul persoanelor în spațiile cu porcine;15. trebuie interzis accesul persoanelor și mijloacelor de transport neautorizate în spațiile în care se găsesc adăposturile în care sunt cazate porcinele;16. trebuie asigurate facilități de dezinfecție pentru toate mijloacele de transport care intră în spațiul unde se află adăposturile porcinelor; se interzice intrarea mijloacelor de transport al SNCU în spațiul unde se află adăposturi de porcine;17. trebuie asigurate separații clare ale spațiilor de producție față de spațiile administrative;18. trebuie asigurate facilități cu sistem de răcire în vederea depozitării SNCU până la livrarea acestora la o unitate de ecarisare cu care are contract.  +  Articolul 4Pentru exploatațiile comerciale pentru rase autohtone creșterea porcinelor se face în sistem semideschis, în regim de libertate restrânsă, cu obligativitatea ca animalele să fie închise într-un anumit spațiu împrejmuit cu gard și dublat cu gard electric în interiorul suprafeței împrejmuite; trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții și cerințe de biosecuritate:a) exploatațiile comerciale pentru rase autohtone îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 2 lit. a); b) exploatațiile comerciale pentru rase autohtone îndeplinesc cerințele de biosecuritate prevăzute la art. 2 lit. b) pct. 2-7 și pct. 9-12.  +  Articolul 5Exploatațiile comerciale de porcine autorizate sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească următoarele condiții și cerințe de biosecuritate:a) Condiții:1. porcinele se identifică și se înregistrează în Baza națională de date conform legislației în vigoare; 2. exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar și acordă tot sprijinul personalului sanitar-veterinar în timpul controlului, pune la dispoziție de îndată toate documentele solicitate de aceștia în vederea efectuării controlului sau anchetei epidemiologice în cazul suspiciunii/ confirmării unui focar de boală; totodată, asigură mijloacele necesare în vederea efectuării de poze necesare în sprijinul efectuării controlului sau a anchetei epidemiologice în cazul suspiciunii/declarării unui focar de boală la nivelul exploatației;3. trebuie să încheie un contract cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condițiile legii;4. trebuie să realizeze activitățile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la nivelul exploatației;5. eliminarea subproduselor nedestinate consumului uman trebuie realizată în baza unui contract încheiat de către exploatație cu o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar sau prin intermediul unității proprii de neutralizare a SNCU, autorizată sanitar-veterinar.b) Cerințe de biosecuritate:1. împrejmuirea zonei curate se realizează cu delimitare structurală sau gard continuu suficient de înalt și care să nu permită accesul animalelor pe sub el, confecționat din materiale rezistente, care asigură o bună protecție în ceea ce privește pătrunderea oamenilor sau a animalelor în exploatație; delimitarea structurală/gardul trebuie amplasată/amplasat astfel încât să nu permită accesul altor animale, al persoanelor străine și al autovehiculelor neautorizate;2. trebuie să se asigure că nu există niciun contact direct sau indirect între porcinele deținute în unitate cu alte porcine din alte unități sau cu porcine sălbatice;3. trebuie amplasate afișe în exteriorul și în interiorul exploatației cu privire la respectarea măsurilor de biosecuritate;4. trebuie permis accesul persoanelor străine și al mijloacelor de transport numai cu aprobarea administrației exploatației, cu ținerea unei evidențe adecvate a persoanelor și a mijloacelor de transport care intră în unitate;5. trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut activități de vânătoare sau oricare alt contact cu mistreții;6. trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu alți porci domestici din alte exploatații de porcine;7. prin excepție de la pct. 6, se permite accesul personalului angajat al societății comerciale care deține exploatația, prestatorilor de servicii de mentenanță și personalului sanitar-veterinar în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, cu condiția să nu intre în două sau mai multe exploatații cu porcine în cadrul aceleiași zile; aceștia trebuie echipați cu echipament de protecție și trebuie să ia toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploatație la alta;8. trebuie permis accesul personalului propriu, al vizitatorilor și al inspectorilor oficiali în exploatația de porcine numai cu respectarea strictă a procedurilor cu privire la utilizarea filtrului sanitar-veterinar și a cerințelor de biosecuritate;9. trebuie amplasată o incintă specială, denumită filtru-vestiar, amenajată corespunzător, pentru a preveni vehicularea agenților patogeni în și din exploatație; filtrul-vestiar trebuie să îndeplinească următoarele condiții minime de funcționare:(i) să fie amplasat la limita dintre zona curată și zona murdară, astfel încât intrarea persoanelor în zona curată să nu fie posibilă decât prin filtrul-vestiar;(ii) să aibă mărimea direct proporțională cu numărul personalului angajat; să fie dotat cu toate facilitățile necesare pentru angajații care intră în zona curată, să aibă o suprafață suficientă în vederea amplasării facilităților menționate anterior și să permită efectuarea dușului obligatoriu pentru toți lucrătorii cu atribuții în zona curată; de asemenea, fiecare filtru- vestiar să fie dotat cu materiale și echipamente suplimentare pentru vizitatori/reprezentanții autorităților de control aprovizionate cu facilitățile necesare;(iii) să asigure mișcarea unidirecțională a persoanelor, și anume: din zona murdară a filtrului-vestiar, destinată hainelor și încălțămintei de stradă, respectiv obiectelor personale, se face trecerea în zona curată obligatoriu prin efectuarea dușului, dotat corespunzător; zona curată a filtrului este dotată cu echipament de lucru, încălțăminte de fermă; trecerea dintre zona curată și zona murdară se face unidirecțional;(iv) să fie dotat, pentru fiecare persoană care activează în spațiul curat, cu echipament de protecție și de lucru individual, utilizat numai în zona curată, și cu facilități pentru apă caldă și rece, fiind interzisă alimentarea prin surse de apă deschise;(v) să fie dotat cu facilități pentru igienizarea hainelor de lucru, amplasat în partea curată a filtrului;(vi) să fie construit din materiale ușor de curățat, dezinfectat și menținut în permanență într-o stare structurală și igienică corespunzătoare; pereții interiori, tavanul și pardoseala să fie construite din materiale netoxice, rezistente, impermeabile, netede, care nu putrezesc și ușor de întreținut;(vii) amplasarea spațiului pentru servirea mesei trebuie să fie în zona curată, iar alimentele să fie transbordate din zona murdară în zona curată;(viii) să fie dotat cu un spațiu pentru medicul veterinar împuternicit;(ix) asigură un spațiu dotat corespunzător pentru farmacie veterinară amplasat în zona curată; spațiul special pentru depozitarea produselor medicinale veterinare este identificat și dotat cu sistem de asigurare și monitorizare a temperaturii și umidității, paleți, dulapuri, rafturi metalice sau din alte materiale lavabile, ușor igienizabile, precum și cu frigidere prevăzute cu termo-hidrometre, după caz;(x) amenajarea de dezinfectoare pentru încălțăminte la intrarea și la ieșirea în/din filtrul-vestiar, precum și accesorii pentru curățarea mecanică a acestora; se utilizează cel puțin două tipuri/culori de încălțăminte, din care: una pentru utilizarea în interiorul adăposturilor de porcine și o pereche utilizată, separat, pentru zonele situate în afara adăposturilor;(xi) amenajarea de dezinfectoare pentru încălțăminte la intrarea și la ieșirea în/din fiecare adăpost pentru porcine;(xii) aplicarea unor măsuri la punctele de acces în adăposturile de porcine și la geamuri, care să conducă la prevenirea pătrunderii păsărilor sălbatice;(xiii) existența mijloacelor adecvate de dezinfecție care să asigure decontaminarea mijloacelor de transport la intrarea/ieșirea în/din zona curată; în cazul în care mijlocul de dezinfecție este reprezentat de dezinfectorul auto, acesta va fi amplasat la limita dintre zona curată și spațiul murdar al exploatației; autovehiculul care intră în zona curată, înainte de trecerea printr-un dezinfector auto, efectuează în mod obligatoriu decontaminarea suplimentară a mijlocului de transport, și anume a părții rulante a roților mijlocului de transport cu un aparat de aspersare cu presiune; după dezinfecția suplimentară, mijlocul de transport trebuie să staționeze o perioadă de timp egală cu perioada de contact necesară pentru neutralizarea virusului pestei porcine africane, prevăzută în prospectul produsului folosit la dezinfecție, după care trebuie să treacă prin dezinfectorul rutier cu viteza de maximum 5 km/oră; locul în care a staționat mijlocul de transport trebuie imediat dezinfectat după plecarea acestuia;(xiv) rampa de încărcare/descărcare a porcinelor este amplasată la limita dintre zona curată și zona murdară; exploatațiile care nu dețin rampă de încărcare/ descărcare a porcinelor în condițiile stabilite de prezenta anexă trebuie să îndeplinească aceste condiții în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a acesteia;(xv) interzicerea încărcării porcinelor, în vederea livrării, în mijloace de transport neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar și care nu prezintă dovada efectuării acțiunilor de decontaminare la o unitate de spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport de animale vii, autorizate sanitar-veterinar;(xvi) depozitarea și păstrarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman în condiții de refrigerare/congelare se efectuează într-un spațiu destinat până la livrarea acestora la unitatea de neutralizare a SNCU, autorizată sanitar-veterinar, pentru a preveni vehicularea agenților patogeni și contactul cu animale sau persoane neautorizate; spațiul destinat colectării SNCU este amplasat la limita dintre zona curată a exploatației și zona murdară sau în zona murdară din incinta exploatației;(xvii) se interzice accesul mijloacelor de transport al SNCU în interiorul zonei curate a exploatației; predarea SNCU către mijlocul de transport al SNCU se realizează prin transbordare, luându-se toate măsurile ca personalul fermei și utilajele cu care se manipulează SNCU să nu intre în contact cu mijlocul de transport SNCU; în cazul fermelor care au incinerator propriu autorizat sanitar-veterinar, spațiul destinat depozitării SNCU poate fi amplasat și în zona curată;(xviii) existența de spații și dotări cu facilități și instrumentar corespunzătoare pentru executarea necropsiilor, inclusiv sursă de apă curentă; se asigură facilități pentru transportul corespunzător al cadavrelor de la adăposturi la spațiile de depozitare, păstrare sau necropsie;(xix) efectuarea de acțiuni de decontaminare, dezinsecție, ori de câte ori este necesar, utilizându-se numai produse înscrise în lista oficială a produselor medicinale de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare și care să aibă eficiență asupra virusurilor pestei porcine africane și a pestei porcine clasice; aceste activități sunt consemnate într-un registru, deținut în cadrul exploatației;(xx) după fiecare depopulare, suprafețele din spațiile de producție se supun curățării și decontaminării; fluxurile tehnologice sunt organizate astfel încât să se asigure efectuarea eficientă a acestor operațiuni, inclusiv prin respectarea principiului „totul plin-totul gol“, pe subunitate de adăpostire; în acest scop, exploatația de porcine trebuie să dispună de echipamentele necesare pentru executarea curățării mecanice, hidromecanice și aplicarea substanțelor biocide;(xxi) interzicerea deținerii de porcine la domiciliu de către personalul care își desfășoară activitatea în exploatație;(xxii) interzicerea introducerii de către personalul care își desfășoară activitatea în exploatație a alimentelor de origine animală care conțin carne de porc;(xxiii) colectarea dejecțiilor se face cu respectarea normelor sanitar-veterinare și de protecție a mediului;(xxiv) întocmește și implementează un plan de biosecuritate, ținând seama de profilul unității și de legislația în vigoare, pe care îl depune anual la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an sau ori de câte ori intervin modificări care pot afecta măsurile de biosecuritate;(xxv) direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București aprobă planul de biosecuritate depus de exploatația comercială în termen de 30 de zile de la depunere; în cazul în care în cadrul procesului de aprobare se constată neconformități, informează exploatația comercială cu privire la acestea și oferă un termen pentru remediere.
    ------