CIRCULARĂ nr. 43 din 5 decembrie 2022privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu
EMITENT
 • BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI
 • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1182 din 9 decembrie 2022   +  Articolul 1În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, începând cu data de 12 decembrie 2022, Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu.  +  Articolul 2Caracteristicile monedei sunt următoarele:
  MetalArgint
  Valoare nominală10 lei
  Titlu999‰
  Formărotundă
  Diametru37 mm
  Greutate31,103 g
  Cantzimțat
  Calitateproof
  Aversul monedei prezintă casa memorială Fănuș Neagu, un fragment din romanul „Îngerul a strigat“, inscripția în arc de cerc „ROMANIA“, stema României, valoarea nominală „10 LEI“ și anul de emisiune „2022”.Reversul monedei prezintă portretul și semnătura lui Fănuș Neagu, anii între care a trăit „1932“ și „2011“, titlurile unora dintre volumele publicate de acesta și inscripția „90 DE ANI DE LA NASTERE“.
   +  Articolul 3Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.  +  Articolul 4Monedele din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu au putere circulatorie pe teritoriul României.  +  Articolul 5Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.
  Președintele Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României,
  Mugur Constantin Isărescu
  București, 5 decembrie 2022.Nr. 43.-----