LISTA din 26 iulie 2022 a speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora, în cadrul Proiectului "Completarea nivelului de cunoaştere a biodiversităţii prin implementarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor de păsări de interes comunitar din România şi raportarea în baza articolului 12 al Directivei Păsări 2009/147/CE", finanţat prin Programul operaţional Infrastructura mare 2014 - 2020
EMITENT
  • MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR
  • Publicată în  MONITORUL OFICIAL nr. 796 bis din 11 august 2022



    Notă
    Aprobată prin ORDINUL nr. 2.014 din 26 iulie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 796 din 11 august 2022.

    ANEXĂ


    LISTA SPECIILOR DE INTERES COMUNITAR PENTRU CARE ROMÂNIA ARE O RESPONSABILITATE MARE ÎN ASIGURAREA CONSERVĂRII ACESTORA


    Cuprins

    Introducere

    Principiile de întocmire a listei speciilor prioritare pentru conservare și a speciilor pentru care România are o responsabilitate mare de conservare

    Sursa datelor pe baza cărora a fost realizată lista speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora

    Rezultate și discuții Concluzii Bibliografie

    Subanexa 1 Lista speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora. Versiunea Finală.


    Introducere

    În linii mari, într-o listă roșie, organismele sunt grupate în funcție de existența lor în prezent, în specii extincte (specii dispărute) și specii extante, acestea din urmă fiind afiliate unei categorii care estimează riscul de extincție, pornind de la un risc de extincție minim și sfârșind cu un risc de extincție foarte mare. Dezvoltarea listei roșii reprezintă primul pas pentru selecția speciilor prioritare pentru conservare. La dezvoltarea listei speciilor prioritare pentru conservare sunt luate în calcul pe lângă riscul de extincție și alte criterii, respectiv posibilitățile de finanțare ale măsurilor de conservare, șansele de succes ale acestora și relevanța programelor de conservare propuse. Pe lângă speciile prioritare pentru conservare, o analiză importantă constă în identificarea acelor specii, pentru a căror conservare, un anumit stat are un rol foarte important, comparativ cu alte state. Aceste specii au efective foarte importante numeric cantonate într-un stat sau o regiune, comparativ cu populația lor europeană sau mondială și din acest motiv acel stat are o responsabilitate specială în a asigura conservarea lor la nivel internațional. Rolul acestei ultime liste (a speciilor prioritare pentru conservare și a speciilor pentru care un anumit stat are o responsabilitate specială de conservare) este de a identifica speciile care au cea mai mare nevoie de programe de conservare special concepute. Dezvoltarea și implementarea acestor programe precum și canalizarea resurselor financiare revine statului, care prin implementarea lor, trebuie să asigure un statut de conservare favorabil pentru acele specii.

    Principiile de întocmire a listei speciilor prioritare pentru conservare și a speciilor pentru care România are o responsabilitate mare de conservare

    Pentru dezvoltarea listei speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora, am folosit o abordare diferențiată, bazată pe distincția dintre “prioritate” și “responsabilitate” pe de o parte, și pe o serie de criterii calitative (statutul de periclitare european și național) sau cantitative (procentul populației naționale din populația europeană), pe de altă parte. Sunt considerate specii prioritare pentru conservare acele specii care, datorită situației nefavorabile de conservare, necesită dezvoltarea și implementarea unor măsuri de conservare. Pe de altă parte, există și specii pentru care, deși nu necesită măsuri de conservare urgente implementate, România are o responsabilitate specială în asigurarea supraviețuirii acestor specii datorită faptului că un procent mare din populația globală sau europeană trăiește la un moment dat (în perioada de cuibărit, pasaj sau iarna) în interiorul țării.

    În acest sens, în funcție de procentul populației naționale din populația europeană, s-a utilizat clasificarea în specii pentru care România are o responsabilitate mare de conservare și specii pentru care România nu are o responsabilitate deosebită de conservare.

    Pentru a identifica speciile pentru care România are o responsabilitate specială de conservare s- a folosit un prag numeric populațional de minim 25 % din populația europeană. Acest prag a fost stabilit


    considerându-se că un declin populațional de 25% (respectiv efectivul populațional național) ar duce specia foarte aproape de pragul de la care o specie este considerată vulnerabilă (declin populațional de 30% conform criteriului A2,3 și 4. Astfel, speciile la care România găzduiește un procent de 25% din populația europeană, sunt catalogate ca specii pentru care România are responsabilitate de conservare, fiind esențiale activitățile de monitorizare a tendințelor populaționale, pentru ca în caz de declin să poată fi elaborate, în funcție de amenințările detectate, măsurile de conservare necesare. În această clasificare a fost folosit doar criteriul cantitativ menționat, fără a se folosi criterii de prioritate de conservare sau amenințările la care este supusă specia.

    Alte specii însă, datorită unor amenințări care au dus la un declin populațional accentuat sau la o diminuare a arealului de distribuție, au devenit specii amenințate și necesită măsuri urgente de conservare, pentru a reveni la statutul de specie de “preocupare minimă”. Aceste specii alcătuiesc grupa speciilor prioritare pentru conservare. Speciile menționate anterior ( speciile pentru care România are o responsabilitate specială de conservare) pot deveni prioritare pentru conservare dacă:

    • au statut de periclitare național sau european

    • sunt identificate amenințări care pot duce specia într-o categorie de periclitare

    • din rezultatele monitorizării tendința populațională devine negativă.

      Pentru identificarea speciilor prioritare pentru conservare au fost folosite adițional mai multe criterii cantitative și calitative după cum urmează:

    • Statutul de periclitare european și național - dacă o specie este clasificată ca periclitată la nivel național și/sau la nivel european sau global atunci automat intră în categoria speciilor prioritare pentru conservare.

    • Amenințările și presiunile cunoscute: aplicate doar dacă specia are un efectiv național de minim 15% din efectivul european. Dacă specia are amenințări care pot duce la declin populațional sever și este prezentă în țară cu un efectiv de minim 15% din efectivul european atunci se califică ca specie prioritară pentru conservare.

    • Tendința populațională negativă: Dacă la nivel național este detectată o tendință populațională negativă iar specia este prezentă în țară într-un efectiv de minim 15% din populația europeană atunci specia se califică ca specie prioritară pentru conservare.

    • O specie pentru care România are o responsabilitate specială de conservare, devine prioritară pentru conservare doar dacă sunt identificate amenințări și presiuni care pot duce specia într-o categorie de periclitate sau dacă tendința populațională a acelei specii devine negativă.

    • Speciile care au dispărut ca specii cuibăritoare au fost încadrate la lista speciilor prioritare pentru conservare doar dacă este viabil din punct de vedere tehnic dezvoltarea unui program de reintroducere.

      De asemenea trebuie menționat că dacă era îndeplinit primul criteriu de selecție pentru speciile prioritare (statut de periclitare pe lista roșie europeană) s-au calificat și în consecință au fost adăugate pe lista speciilor prioritare pentru conservare și specii sau populații de pasaj care nu au fost evaluate pentru lista roșie națională (de exemplu ielcovanul) dar care sunt prezente în perioada de pasaj într-un efectiv important pe teritoriul țării. Raționamentul pe baza căruia au fost introduse și aceste specii este că, o dată ce speciile respective sunt periclitate în zonele de cuibărire sau de iernare, atunci pentru ele trebuie dezvoltate și implementate măsuri de conservare și pe traseele de migrație sau în cartierele de iernare, în măsura în care sunt identificate amenințări sau presiuni considerabile în aceste zone.


      Datele colectate despre ciocârlia de câmp (Alauda arvensis) indică că populația cuibăritoare pe teritoriul României se încadrează ca specie “aproape amenințată (NT)”. Fiind o specie tipică habitatelor deschise, populația cuibăritoare de ciocârlie de câmp din România (asemenea altor specii caracteristice habitatelor agricole) este afectată în cea mai mare măsură de intensificarea agriculturii, în România și Europa https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds/hunting/docs/skylark.pdf.   Cu privire la populația de ciocârlie (Alauda arvensis) aflată în migrație (pasaj) pe direcția nord – sud vest ce traversează România în perioada toamnei încadrarea estimată este “preocupare minimă (LC)”. Precizăm că este singura specie pentru care s-au introdus linii suplimentare cu privire la populația de pasaj. Evaluarea s-a realizat pe bază de "expert opinion", folosindu-se tendința populațională a speciei, la nivel european, care deși este în declin, se bănuiește că rata acestuia nu trece pragul de 30 % (European Red List, 2021) și pe baza tendinței arealului (EBBA2) care nu este în scădere în Rusia și Ucraina, de unde provine majoritatea populației care tranzitează România. Deoarece datele din aceste țări sunt, in special pe bază de expert opinion și deoarece se recomandă ca tendința arealului să fie folosită cu precauție (EBBA2), la rândul nostru recomandăm ca acest statut de pasaj să fie utilizat cu precauție. Pentru a avea un grad de precizie mai ridicat se recomandă implementarea unor scheme de monitorizare la nivel național pentru populațiile migratoare. Cu privire la desfășurarea programelor viitoare de monitorizare, se vor notifica în prealabil în scris administratorii ariilor naturale protejate unde se vor implementa activitățile de monitorizare, precum și gestionarii fondurilor cinegetice.

      Lista speciilor prioritare pentru conservare și a speciilor pentru care România are o responsabilitate de conservare poate fi consultată în Subanexa 1 a acestui document.

      Sursa datelor pe baza cărora a fost realizată lista speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora

      Pentru evaluare au fost folosite date din mai multe surse după cum urmează:

    • Efectivele naționale și numărul de indivizi maturi – raportarea realizată în anul 2020 pentru Articolul 12 al Directivei Păsări, perioada 2013-2018.

    • Tendințele pe 3 generații sau pentru 10 ani (în funcție de care perioadă e mai lungă): calculate pe baza datelor provenite din:

      • Raportarea realizată în anul 2020 pentru articolul 12 al Directivei păsări, perioada 2013- 2018.

      • Programul de monitorizare a speciilor acvatice și palustre cuibăritoare (2013-2014 și 2020-2021)

      • Programul de monitorizare a păsărilor răpitoare de zi și a berzei negre (2005-2021)

      • Programul de monitorizare a acvilei de munte și al șoimului călător (2007-2021)

      • Programul Monitorizarea Păsărilor Comune din perioada 2010 - 2021

      • Programul de monitorizare al vânturelului de seară (2015-2021)

      • Programul de monitorizare al șoimului dunărean (2006-2021)

      • Programul de monitorizare a speciilor nocturne din habitate deschise (2014-2021)

      • Programul de monitorizare a speciilor de huhurezi (2013-2021)

      • Arealul geografic și zonele de distribuție au fost calculate din hărțile de distribuție din:

      • Raportarea României pe Articolul 12, perioada 2008-2018

      • Atlasul păsărilor cuibăritoare din România 2006-2017 (nepublicat)


    Rezultate și discuții

    1. specii prioritare pentru conservare

      Lista de specii prioritare pentru conservare din România este formată dintr-un număr de 95 specii (subanexa 1) care se califică prin aplicarea principiilor enumerate pentru întocmirea listei, principii care au fost detaliate într-un capitol anterior. Această listă a rezultat din analiza celor 300 de specii de pe lista de referință, principiile aplicându-se și unor specii care nu s-au calificat pentru evaluarea pentru lista roșie (de exemplu pentru specii de pasaj, pe baza cărora s-au declarat Arii Speciale de Protecție Avifaunistică).

      Acestor specii prioritare, statul va trebui să le acorde o atenție specială și prin măsuri specifice de conservare să încerce să le îmbunătățească statutul de periclitare sau, în cel mai pesimist scenariu, să se asigure că nu vor intra într-o categorie de periclitare cu risc mai mare de extincție. Speciile cuibăritoare care au dispărut de pe teritoriul României în perioada 1900-2021 și care sunt amintite pe această listă se califică pe lista speciilor prioritare dacă pot fi reintroduse prin programe speciale de reintroducere.

      Cele 95 de specii din care este alcătuită lista speciilor prioritare pentru conservare sunt: corcodelul cu gât roşu (Podiceps grisegena), corcodelul cu gât negru (Podiceps nigricollis), ielcovanul (Puffinus yelkouan), cormoranul mic (Microcarbo pygmaeus), pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul creţ (Pelecanus crispus), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul de cireadă (Bubulcus ibis), barza neagră (Ciconia nigra), țigănuşul (Plegadis falcinellus), lopătarul (Platalea leucorodia), lebăda mică (Cygnus columbianus bewickii), gârliţa mică (Anser erythropus), gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), raţa suliţar (Anas acuta), raţa cu cap castaniu (Aythya ferina), raţa roşie (Aythya nyroca), raţa catifelată (Melanitta fusca), raţa sunătoare (Bucephala clangula), ferestraşul mic (Mergellus albellus), raţa cu cap alb (Oxyura leucocephala), gaia neagră (Milvus migrans), codalbul (Haliaeetus albicilla), zăganul (Gypaetus barbatus), hoitarul (Neophron percnopterus), vulturul sur (Gyps fulvus), vulturul negru (Aegypius monachus), eretele sur (Circus pygargus), uliul porumbar (Accipiter gentilis), acvila ţipătoare mică (Clanga pomarina), acvila ţipătoare mare (Clanga clanga), acvila de câmp (Aquila heliaca), acvila de munte (Aquila chrysaetos), acvila mică (Hieraaetus pennatus), vânturelul de seară (Falco vespertinus), șoimul de iarnă (Falco columbarius), șoimul dunărean (Falco cherrug), cocoșul de mesteacăn (Lyrurus tetrix), cocoşul de munte (Tetrao urogallcus), potârnichea (Perdix perdix), cresteţul pestriţ (Porzana porzana), cresteţul cenuşiu (Zapornia parva), cresteţul mic (Zapornia pusilla), cristelul de câmp (Crex crex), lişiţa (Fulica atra), spârcaci (Tetrax tetrax), dropie (Otis tarda), scoicar (Haematopus ostralegus), ciovlică ruginie (Glareola pratincola), ciovlica negrie (Glareola nordmanni), prundăraşul de sărătură (Charadrius alexandrinus), prundăraşul de munte (Eudromias morinellus), nagâţul (Vanellus vanellus), fugaciul roşcat (Calidris ferruginea), prundaşul de nămol (Calidris falcinellus), becaţina comună (Gallinago gallinago), sitarul de mal (Limosa limosa), culicul cu cioc subțire (Numenius tenuirostris), culicul mare (Numenius arquata arquata), fluierarul cu picioare roşii (Tringa totanus), pescăruşul asiatic (Larus ichthyaetus), pescăruşul cu cap negru (Larus melanocephalus), pescăruşul rozalb (Larus genei), pescăriţa râzătoare (Gelochelidon nilotica), chira de mare (Thalasseus sandvicensis), chira mică (Sternula albifrons), chirighiţa neagră (Chlidonias niger), chirighiţa cu aripi albe (Chlidonias leucopterus), turturica (Streptopelia turtur), buha (Bubo bubo), ciuvica (Glaucidium passerinum), ciuful de câmp (Asio flammeus), minuniţa (Aegolius funereus), drepneaua palidă (Apus pallidus), ciocănitoarea cu spate alb (Dendrocopos leucotos), ciocănitoarea de munte (Picoides tridactylus), ciocârlia de Bărăgan (Melanocorypha calandra), ciocârlia de câmp (Alauda arvensis), rândunica (Hirundo rustica), fâsa de câmp (Anthus campestris), fâsa de pădure (Anthus trivialis), pescărelul negru (Cinclus cinclus), gușa vânătă (Cyanecula svecica), mărăcinar mare (Saxicola rubetra), mărăcinar


      negru (Saxicola torquatus), pietrarul mediteranean (Oenanthe hispanica), mierla de piatră (Monticola saxatilis), greluşelul pătat (Locustella naevia), muscarul semigulerat (Ficedula semitorquata), fluturaşul de stâncă (Tichodroma muraria), sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor), sfrânciocul mare (Lanius excubitor), cioara de semănătură (Corvus frugilegus), câneparul (Linaria cannabina) și mugurarul roşu (Carpodacus erythrinus).


    2. specii pentru care România are o responsabilitate specială de conservare

    Separat de speciile prioritare pentru conservare, a mai fost identificată o categorie de specii care au populații foarte importante din punct de vedere procentual în România comparativ cu populația europeană. Conform criteriilor, enumerate într-un capitol anterior, 19 specii se califică pe această listă pentru care România are responsabilități pentru conservare (subanexa 1), respectiv: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul galben (Ardeola ralloides), gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), călifarul roşu (Tadorna ferruginea), raţa roşie (Aythya nyroca), cresteţul cenuşiu (Zapornia parva), huhurezul mare (Strix uralensis), ciocănitoarea de stejar (Leiopicus medius), fâsa de câmp (Anthus campestris), codobatura galbenă (Motacilla flava), codobatura de munte (Motacilla cinerea), greluşelul de stuf (Locustella luscinioides), silvia porumbacă (Sylvia nisoria), muscarul gulerat (Ficedula albicollis), pițigoiul de livadă (Poecile lugubris), sfrânciocul roşiatic (Lanius collurio), sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor) și botgrosul (Coccothraustes coccothraustes).

    Analizând speciile pentru care România are o responsabilitate de conservare se identifică trei categorii de specii:

    • specii cu populații foarte importante cantitativ care trăiesc în România și care sunt într- categorie de periclitare națională sau europeană. Trei specii se califică aici: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) cu peste 90% la sută din populația europeană în România și care este vulnerabil la nivel național, gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), vulnerabil atât la nivel național cât și la nivel global și sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor), specie vulnerabilă în România care adăpostește 37% din populația europeană. Aceste specii sunt în același timp și specii prioritare iar activitățile de conservare de pe teritoriul României sunt poate mai relevante pentru situația speciei la nivel internațional, decât în cazul celorlalte specii prioritare.

    • Specii cu populații foarte importante cantitativ care trăiesc în România, care nu sunt periclitate național sau european dar pentru care s-au identificat amenințări care pot duce specia într-o categorie de periclitare. 4 specii intră în această categorie, respectiv: stârcul pitic (Ixobrychus minutus), rața roșie (Aythya nyroca), crestețul mic (Porzana parva) și fâsa de câmp (Anthus campestris). Aceste specii se califică automat în categoria speciilor prioritare pentru conservare.

    • Specii care nu sunt periclitate nici la nivel național nici continental dar care au populații foarte importante din punct de vedere procentual pe teritoriul țării, raportat la populația europeană a speciei. Aceste specii nu sunt prioritare pentru conservare și trebuie doar monitorizate cu atenție pentru a evita intrarea acestora într-o categorie de periclitare. În această categorie intră 12 specii, adică majoritatea speciilor pentru care România are o responsabilitate mare de conservare.


    Concluzii

    Prezentul raport sintetizează procesul prin care a fost dezvoltată lista speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării și rezultatele acestui demers. Rezultatele acestui proces vizează identificare stării de periclitare și implicit statutul de conservare al speciilor de păsări din România și identificarea speciilor care sunt prioritare pentru conservare și a speciilor pentru care România are o responsabilitate specială de conservare, comparativ cu alte state din Europa. Acești termeni (gradul de periclitare și statutul de conservare) sunt într-o relație de corelație directă, speciile amenințate fiind în același timp și specii cu statut de conservare nefavorabil la nivel național iar speciile care nu sunt amenințate sunt speciile cu statut de conservare favorabil.

    Pe baza statutului de conservare național și european, a amenințărilor care afectează o anumită specie și a procentului populației naționale din populația europeană a fost dezvoltată lista speciilor prioritare pentru conservare din România, care cuprinde 95 de specii. Aceste specii trebuie evaluate cu atenție și pentru ele trebuie dezvoltate și implementate măsuri sau programe (dacă pentru unele specii aceste programe sau planuri de acțiune există, ele trebuie doar implementate).

    De asemenea au fost identificate speciile care au în România un procent foarte mare (peste 30%) din populația europeană. Aceste specii formează lista speciilor pentru care România are o responsabilitate specială de conservare și cuprinde 19 specii. Aceste specii nu trebuie să fie neapărat periclitate dar, deoarece un efectiv important din populația europeană trăiește aici, România are o responsabilitate specială în a asigura supraviețuirea acestor populații. Din cele 19 specii, 3 au și un statut de periclitare național sau global - pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), vulnerabil la nivel național, deoarece întreaga populație cuibăritoare este cantonatată în special într-o colonie, gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), vulnerabilă atât la nivel național cât și global și sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor) vulnerabilă pe plan național - și din acest motiv aceste specii se califică și pe lista speciilor prioritare pentru conservare. Din acest motiv pelicanul comun trebuie monitorizat în continuare și trebuie analizate și identificate eventuale măsuri de conservare necesare pentru a menține populația. Pentru gâsca cu gât roșu trebuie continuate activitățile de monitorizare și implementat planul național de acțiune. Pentru sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor) și adițional pentru alte 4 specii care au statut dublu de specii prioritare pentru conservare și specie pentru care România are responsabilități speciale de conservare (Ixobrychus minutus, Aythya nyroca, Zapornia parva și Anthus campestris) trebuie identificate măsurile de conservare necesare pentru a fi implementate pentru a stopa tendința populațională negativă a speciilor. Restul speciilor trebuie doar monitorizate cu atenție pentru a detecta din timp eventuale perturbări populaționale care le-ar califica automat în lista speciilor prioritare pentru conservare.

    Este îmbucurător faptul că marea majoritate a speciilor de păsări din România nu sunt amenințate, însă este necesară finanțarea adecvată și implementarea măsurilor de conservare identificate, a planurilor de acțiune pentru specii și a planurilor de management pentru ariile protejate, rețeaua de arii naturale trebuie întărită iar terenurile agricole trebuie administrate și în beneficiul biodiversității, pentru ca în timp să atingem dezideratul pentru conservare al Uniunii Europene, respectiv să “plaseze biodiversitatea Europei pe drumul către redresare până în 2030, în beneficiul oamenilor, al climei și al planetei” (COM/2020/380 final).


    Bibliografie

    Bird, J.P., Martin, R., Akçakaya, H.R., Gilroy, J., Burfield, I.J., Garnett, S.T., Symes, A., Taylor, J., Şekercioğlu, Ç.H. and Butchart, S.H.M. (2020), Generation lengths of the world's birds and their implications for extinction risk. Conservation Biology, 34: 1252-1261. https://doi.org/10.1111/cobi.13486

    BirdLife International (2015) European Red List of Birds. Luxembourg: Publications Office for Official Publications of the European Communities.

    BirdLife International (2021) European Red List of Birds. Luxembourg: Publications Office of the European Union.

    Botnariuc N., Tatole V. 2005 Cartea Roșie a vertebratelor din România, Muzeul Național de Istorie “Grigore Antipa” București

    Ciochia V.1992. Păsările clocitoare din România. Editura Științifică, București

    IUCN Red List Categories and Criteria, Version 3.1 second edition, https://www.iucnredlist.org/resources/categories-and-criteria

    IUCN. (2012). IUCN Red List Categories and Criteria: Version 3.1. Second edition. Gland, Switzerland and Cambridge, UK: IUCN. iv + 32pp.

    IUCN. (2012). Guidelines for Application of IUCN Red List Criteria at Regional and National Levels: Version 4.0. Gland, Switzerland and Cambridge, UK: IUCN. iii + 41pp.

    IUCN Standards and Petitions Committee. 2019. Guidelines for Using the IUCN Red List Categories and Criteria. Version 14. Prepared by the Standards and Petitions Committee. Downloadable from http://www.iucnredlist.org/documents/RedListGuidelines.pdf.

    Iușan C., Zahorec., L., 2020, Contributions to knowledge of nesting black grouse (Tetrao tetrix) in Rodna Mountains National Park and Natura 2000 site (Romania), Studii și Cercetări - Seria Biologie (sub tipar),

    Klemm W., Kohl S,1988, Die Ornis Siebenbürgens, vol. 3, Böhlau Verlag, Köln-Wien


    Linția Dionisie (1954) Păsările din R.P.R, volumul al 2-lea, Editura Academiei Republicii Populare Romîne, București

    Linția Dionisie (1955) Păsările din R.P.R, volumul al 3-lea, Editura Academiei Republicii Populare Romîne, București

    Munteanu D., Papadopol A., Weber P. 2002 Atlasul păsărilor cuibăritoare din România, ediția a II-a, Publicațiile Societății Ornitologice Române, nr.16, Cluj-Napoca

    Salmen H., 1980, Die Ornis Siebenbürgens, vol. 1,Böhlau Verlag, Köln-Wien


    Von Dombrowsky, Robert Ritter (1946) Păsările României, Ornis Romaniae, volumul 1 Editura pentru literatură și artă, București

    Weber P., Kohl S. (1992-1995): Zur Vogelwelt von Siebenbürgen-Rumänien. – Monticola – 7: 145 - 148


    Weber P., Munteanu D., Papadopol A. 1994 Atlasul provizoriu al păsărilor clocitoare din România, Publicațiile Societății Ornitologice Române 2, Mediaș

    Weber Peter (2000) Aves Histriae- Avifauna zonei Histria, Rezervația Biosferei Delta Dunării, Editura Aves

    ********* Raportarea României pentru articolul 12 al Directivei Păsări, perioada 2013-2018, https://nature-art12.eionet.europa.eu/article12/

    ********* Handbook of the Birds of the World and BirdLife International (2020). Handbook of the Birds of the World and BirdLife International digital checklist of the birds of the world. Version 5. Available at: http://datazone.birdlife.org/userfiles/file/Species/Taxonomy/HBW-BirdLife_Checklist_v5_Dec20.zip.

    ********* COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL

    ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030 Readucerea naturii în viețile noastre COM/2020/380 final

    12

    Subanexa 1 -Lista speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora. Versiunea Finală.

    Explicațiile coloanelor. Euring – codul Euring al speciilor; Cod N2000 – codul Natura 2000 al speciilor;

    Categorie finală LR – Încadrarea finală a speciei în Lista Roșie a României (Categoria maximă, codificarea oficială IUCN: RE – regionally extinct / dispărut din regiune; CR/PE - Critically Endangered/Possible extinct/ Critic periclitat / Posibil dispărut; CR - Critically Endangered / Critic periclitat; EN – Endangered / Periclitat; VU – Vulnerable / Vulnerabil; NT - Near Threatened / Aproape amenințate; LC - Least Concern / Preocupare minimă; NE – Not Evaluated / Neevaluat; NA – Not Applicable / Nu se aplică); în paranteză este dată fenologia pentru care a fost făcută încadrarea în categoria maximă (B – breeding / cuibărire, W – wintering / iernare, P – passage / pasaj);

    Priorit. – specie prioritară în ceea ce privește conservarea; Resp. – Specie de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării.


    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    20

    A001

    Gavia stellata

    Cufundar mic

    NE




    30

    A002

    Gavia arctica

    Cufundar polar

    NE




    70

    A004

    Tachybaptus ruficollis

    Corcodel mic

    LC (B)




    90

    A005

    Podiceps cristatus

    Corcodel mare

    LC (B)




    100

    A006

    Podiceps grisegena

    Corcodel cu gât roşu

    EN (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    110

    A007

    Podiceps auritus

    Corcodel de iarnă

    NE



    Specia este aproape periclitată la nivel european (NT) însă deoarece specia este extrem de rară în România atât în perioada de pasaj cât și iarna, nu se impun momentan dezvoltarea unor măsuri de conservare speciale.

    120

    A008

    Podiceps nigricollis

    Corcodel cu gât negru

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    462

    A464

    Puffinus yelkouan

    Ielcovan

    NE

    X


    Specie periclitată la nivel european. Prin urmare populațiile de pasaj prezente pe teritoriul României sunt prioritare pentru conservare.

    722

    A391

    Phalacrocorax carbo

    Cormoran mare

    LC (B)




    802

    A392

    Phalacrocorax aristotelis

    Cormoran moțat

    NE




    820

    A875

    Microcarbo pygmaeus

    Cormoran mic

    LC (B)

    X


    Populația din România reprezintă peste 20% din populația europeană și suplimentar sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară (braconaj, mortalitate directa cauzata de plasele de pescuit).

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    880

    A019

    Pelecanus onocrotalus

    Pelican comun

    VU (B)

    X

    X

    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională. Populația din România depășește 25% din populația europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei.

    890

    A020

    Pelecanus crispus

    Pelican creţ

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    950

    A021

    Botaurus stellaris

    Buhai de baltă

    LC (B)




    980

    A022

    Ixobrychus minutus

    Stârc pitic

    NT (B)

    X

    X

    Populația din România reprezintă peste 51% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    1040

    A023

    Nycticorax nycticorax

    Stârc de noapte

    LC (B)




    1080

    A024

    Ardeola ralloides

    Stârc galben

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 31% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    1110

    A025

    Bubulcus ibis

    Stârc de cireadă

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    1190

    A026

    Egretta garzetta

    Egretă mică

    LC (B)




    1210

    A773

    Ardea alba

    Egretă mare

    LC (B)




    1220

    A028

    Ardea cinerea

    Stârc cenuşiu

    LC (B)




    1240

    A029

    Ardea purpurea

    Stârc roşu

    LC (B)




    1310

    A030

    Ciconia nigra

    Barza neagră

    LC (B)

    X


    Populația din România reprezintă peste 15% din populația europeană și suplimentar sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară (deranj / exploatări forestiere în urma cărora sunt extrași arborii maturi).

    1340

    A031-B

    Ciconia ciconia

    Barza albă

    LC (B)




    1360

    A032

    Plegadis falcinellus

    Țigănuş

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    13

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    1440

    A034

    Platalea leucorodia

    Lopătar

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    1520

    A036

    Cygnus olor

    Lebăda de vară

    LC (B)




    1532

    A037

    Cygnus columbianus bewickii

    Lebăda mică

    VU (W)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională. Măsurile se aplică și pentru populațiile de pasaj.

    1540

    A038

    Cygnus cygnus

    Lebăda de iarnă

    NE




    1574

    A702

    Anser fabalis rossicus

    Gâscă de semănătură

    NE




    1591

    A394

    Anser albifrons

    Gârliţă mare

    NE




    1600

    A042

    Anser erythropus

    Gârliţă mică

    CR (W)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională. Măsurile se aplică și pentru populațiile de pasaj.

    1610

    A043

    Anser anser

    Gâscă de vară

    LC (B)




    1690

    A396

    Branta ruficollis

    Gâscă cu gât roşu

    VU (W)

    X

    X

    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională. Populația care iernează în România depășește 25% din populația europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei.

    1710

    A397

    Tadorna ferruginea

    Călifar roşu

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 20% din cea europeană (iar la nivelul U.E., peste 90%), în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; Datorită procentului mare la nivelul U.E., specia este considerată și prioritară.

    1730

    A048

    Tadorna tadorna

    Călifar alb

    LC (B)




    1790

    A855

    Mareca penelope

    Raţa fluierătoare

    NE




    1820

    A889

    Mareca strepera

    Raţa pestriţă

    LC (B)




    1840

    A052

    Anas crecca

    Raţa mică

    NE




    1860

    A053

    Anas platyrhynchos

    Raţa mare

    LC (B)




    1890

    A054

    Anas acuta

    Raţa suliţar

    NE

    X


    Specie prioritară deoarece beneficiază de statut de periclitare în lista roșie națională și europeană (2021). Măsurile se aplică în special populațiilor de pasaj, mult mai numeroase decât exemplarele care rămân peste iarnă.

    14

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    1910

    A856

    Spatula querquedula

    Raţa cârâitoare

    LC (B)




    1940

    A857

    Spatula clypeata

    Raţa lingurar

    NE




    1960

    A058

    Netta rufina

    Raţa cu ciuf

    LC (B)




    1980

    A059

    Aythya ferina

    Raţa cu cap castaniu

    VU (B)

    X


    Populația din România reprezintă peste 15% din populația europeană și suplimentar are tendință descrescătoare la nivel european; de asemenea, o consideram prioritară pentru că are statut de periclitare global și european.

    2020

    A060

    Aythya nyroca

    Raţa roşie

    LC (B)

    X

    X

    Populația din România reprezintă peste 34% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; suplimentar, sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară (managementul pescăriilor, braconaj, desecarea habitatelor umede etc.).

    2030

    A061

    Aythya fuligula

    Raţa moţată

    LC (W)




    2040

    A062

    Aythya marila

    Raţa cu cap negru

    NE




    2151

    A066

    Melanitta fusca

    Raţa catifelată

    NE

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie europeană.

    2180

    A067

    Bucephala clangula

    Raţa sunătoare

    CR (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    2200

    A767

    Mergellus albellus

    Ferestraş mic

    CR (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    2210

    A069

    Mergus serrator

    Ferestraş moţat

    NE




    2230

    A070

    Mergus merganser

    Ferestraş mare

    LC (B)




    2260

    A071

    Oxyura leucocephala

    Raţa cu cap alb

    EN (W)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    2310

    A072

    Pernis apivorus

    Viespar

    LC (B)




    2380

    A073

    Milvus migrans

    Gaie neagră

    CR (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    2390

    A074

    Milvus milvus

    Gaie roșie

    RE (B)




    2430

    A075

    Haliaeetus albicilla

    Codalb

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    15

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    2460

    A076

    Gypaetus barbatus

    Zăgan

    RE (B)

    X


    Deoarece a dispărut ca specie cuibăritoare în România și există în Europa programe de reintroducere, care pot fi implementate și în România, califică specia ca prioritară.

    2470

    A077

    Neophron percnopterus

    Hoitar

    RE (B)

    X


    Deoarece a dispărut ca specie cuibăritoare în România și există în Europa programe de reintroducere, care pot fi implementate și în România, califică specia ca prioritară.

    2510

    A078

    Gyps fulvus

    Vultur sur

    RE (B)

    X


    Deoarece a dispărut ca specie cuibăritoare în România și există în Europa programe de reintroducere, care pot fi implementate și în România, califică specia ca prioritară.

    2550

    A079

    Aegypius monachus

    Vultur negru

    RE (B)

    X


    Deoarece a dispărut ca specie cuibăritoare în România și există în Europa programe de reintroducere, care pot fi implementate și în România, califică specia ca prioritară.

    2560

    A080

    Circaetus gallicus

    Şerpar

    LC (B)




    2600

    A081

    Circus aeruginosus

    Erete de stuf

    LC (B)




    2610

    A082

    Circus cyaneus

    Erete vânăt

    LC (W)




    2620

    A083

    Circus macrourus

    Erete alb

    RE (B)




    2630

    A084

    Circus pygargus

    Erete sur

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    2670

    A899

    Accipiter gentilis

    Uliu porumbar

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică prioritară.

    2690

    A898

    Accipiter nisus

    Uliu păsărar

    LC (B)




    2730

    A402

    Accipiter brevipes

    Uliu cu picioare scurte

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană (și peste 25% din populația EU28), nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    2870

    A087

    Buteo buteo

    Şorecar comun

    LC (B)




    2880

    A403

    Buteo rufinus

    Şorecar mare

    LC (B)




    2920

    A858

    Clanga pomarina

    Acvila ţipătoare mică

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    2930

    A859

    Clanga clanga

    Acvila ţipătoare mare

    EN (W)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    16

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    2950

    A404

    Aquila heliaca

    Acvila de câmp

    CR (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    2960

    A091

    Aquila chrysaetos

    Acvila de munte

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    2980

    A092

    Hieraaetus pennatus

    Acvila mică

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    3010

    A094

    Pandion haliaetus

    Uligan pescar

    NE




    3040

    A096

    Falco tinnunculus

    Vânturel roşu

    LC (B)




    3070

    A097

    Falco vespertinus

    Vânturel de seară

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    3090

    A098

    Falco columbarius

    Şoim de iarnă

    NE

    X


    Specie prioritară deoarece beneficiază de statut de periclitare (Vu) în lista roșie europeană. Măsurile se aplică și exemplarelor aflate în pasaj.

    3100

    A099

    Falco subbuteo

    Şoimul rândunelelor

    LC (B)




    3160

    A511

    Falco cherrug

    Şoim dunărean

    EN (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    3200

    A103

    Falco peregrinus

    Şoim călător

    LC (B)




    3260

    A104

    Bonasa bonasia

    Ieruncă

    LC (B)




    3320

    A876

    Lyrurus tetrix tetrix

    Cocoș de mesteacăn

    EN (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    3350

    A659

    Tetrao urogallus

    Cocoş de munte

    LC (B)

    X


    Deși nu este încadrată în nici o categorie de periclitare în lista roșie națională, specia este supusă unor serii de amenințări (degradarea habitatului datorată exploatărilor forestiere) care, dacă nu țin cont de necesitățile speciei, poate duce la

    un declin viitor al speciei.” Din acest motiv monitorizarea continuă a speciei este prioritară.

    3570

    A465

    Alectoris graeca

    Potârniche de stâncă

    RE (B)




    3670

    A644

    Perdix perdix

    Potârniche

    LC (B)

    X


    Deși nu este încadrată în Lista Roșie a României, datele preliminare sugerează un declin al speciei la nivel național care cumulat cu declinul speciei la nivel european și cu degradarea continuă a habitatelor prioritizează activitățile de monitorizare a speciei în scopul clarificării tendinței naționale și a amenințărilor la care este supusă specia.

    17

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    3700

    A113

    Coturnix coturnix

    Prepeliţă

    LC (B)




    3940

    A115-X

    Phasianus colchicus

    Fazan

    NA




    4070

    A118

    Rallus aquaticus

    Cârstel de baltă

    LC (B)




    4080

    A119

    Porzana porzana

    Cresteţ pestriţ

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    4100

    A892

    Zapornia parva

    Cresteţ cenuşiu

    LC (B)

    X

    X

    Populația din România reprezintă aproape 35% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; suplimentar, sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară (managementul pescăriilor, desecarea habitatelor umede etc.).

    4110

    A893

    Zapornia pusilla

    Cresteţ mic

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    4210

    A122

    Crex crex

    Cristel de câmp

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    4240

    A123

    Gallinula chloropus

    Găinuşa de baltă

    LC (B)




    4290

    A125

    Fulica atra

    Lişiţa

    NT (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    4330

    A127

    Grus grus

    Cocor

    RE (B)




    4420

    A725_B

    Tetrax tetrax

    Spârcaci

    RE (B)

    X


    Deoarece a dispărut ca specie cuibăritoare în România și există în Europa programe de reintroducere, care pot fi implementate și în România, califică specia ca prioritară.

    4460

    A129

    Otis tarda

    Dropie

    CR (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    4500

    A130

    Haematopus ostralegus

    Scoicar

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    4550

    A131

    Himantopus himantopus

    Piciorong

    NE




    4560

    A132

    Recurvirostra avosetta

    Ciocîntors

    LC (B)




    4590

    A133

    Burhinus oedicnemus

    Pasărea ogorului

    LC (B)




    4650

    A135

    Glareola pratincola

    Ciovlică ruginie

    VU (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    4670

    A515

    Glareola nordmanni

    Ciovlică negrie

    CR/PE (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    18

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    4690

    A136

    Charadrius dubius

    Prundăraş gulerat mic

    LC (B)




    4770

    A138

    Charadrius alexandrinus

    Prundăraş de sărătură

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    4820

    A727

    Eudromias morinellus

    Prundăraş de munte

    CR/PE (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    4851

    A140

    Pluvialis apricaria

    Ploier auriu

    NE




    4920


    Vanellus leucurs

    Nagâţ cu coada albă

    NE




    4930

    A142

    Vanellus vanellus

    Nagâţ

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    5010

    A145

    Calidris minuta

    Fugaci mic

    NE




    5090

    A147

    Calidris ferruginea

    Fugaci roşcat

    NE

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie europeană.

    5120

    A149

    Calidris alpina

    Fugaci de ţărm

    NE




    5140

    A860

    Calidris falcinellus

    Prundaş de nămol

    NE

    X


    Specie periclitată la nivel european. Prin urmare populațiile de pasaj prezente pe teritoriul României sunt prioritare pentru conservare.

    5170

    A861

    Calidris pugnax

    Bătăuş

    NE




    5180

    A152

    Lymnocryptes minimus

    Becaţina mică

    NE




    5190

    A153

    Gallinago gallinago

    Becaţina comună

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    5200

    A154

    Gallinago media

    Bacaţina mare

    NE




    5290

    A155

    Scolopax rusticola

    Sitar de pădure

    LC (B)




    5320

    A156

    Limosa limosa

    Sitar de mal

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    5380

    A158

    Numenius phaeopus

    Culic mic

    NE




    5400

    A159

    Numenius tenuirostris

    Culic cu cioc subțire

    NE

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie europeană.

    5410

    A768

    Numenius arquata arquata

    Culic mare

    CR/PE (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    5450

    A161

    Tringa erythropus

    Fluierar negru

    NE




    5460

    A162

    Tringa totanus

    Fluierar cu picioare roşii

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    19

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    5470

    A163

    Tringa stagnatilis

    Fluierar de lac

    NE




    5540

    A166

    Tringa glareola

    Fluierar de mlaştină

    NE




    5560

    A168

    Actitis hypoleucos

    Fluierar de munte

    LC (B)




    5640

    A170

    Phalaropus lobatus

    Notatiţă

    NE




    5730

    A800

    Larus ichthyaetus

    Pescăruş asiatic

    EN (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    5750

    A176

    Larus melanocephalus

    Pescăruş cu cap negru

    EN (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    5780

    A862

    Hydrocoloeus minutus

    Pescăruş mic

    NE




    5820

    A179

    Larus ridibundus

    Pescăruş râzător

    LC (B)




    5850

    A180

    Larus genei

    Pescăruş rozalb

    RE (B)

    X


    Specie periclitată la nivel european. Prin urmare populațiile de pasaj prezente pe teritoriul României sunt prioritare pentru conservare.

    5900

    A182

    Larus canus

    Pescăruş sur

    NE




    5926

    A604

    Larus michahellis

    Pescăruş cu picioare galbene

    LC (B)




    5927

    A459

    Larus cachinnans

    Pescăruş pontic

    LC (B)




    6050

    A189

    Gelochelidon nilotica

    Pescăriţă râzătoare

    CR (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    6060

    A894

    Hydroprogne caspia

    Pescăriţă mare

    RE (B)




    6110

    A863

    Thalasseus sandvicensis

    Chiră de mare

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    6150

    A193

    Sterna hirundo

    Chiră de baltă

    LC (B)




    6240

    A885

    Sternula albifrons

    Chiră mică

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    6260

    A734

    Chlidonias hybrida

    Chirighiţă cu obraz alb

    LC (B)




    6270

    A197

    Chlidonias niger

    Chirighiţă neagră

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    6280

    A198

    Chlidonias leucopterus

    Chirighiţă cu aripi albe

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    6657

    A206-X

    Columba livia f. domestica

    Porumbel domestic

    NA




    6680

    A207

    Columba oenas

    Porumbel de scorbură

    LC (B)




    6700

    A687

    Columba palumbus

    Porumbel gulerat

    LC (B)




    20

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    6840

    A209

    Streptopelia decaocto

    Guguştiuc

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 20 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    6870

    A210

    Streptopelia turtur

    Turturică

    LC (B)

    X


    Specia se califică ca prioritară datorită statutului de periclitare global și european.

    7120

    A760-X

    Psittacula krameri

    Papagalul micul alexander

    NA




    7240

    A212

    Cuculus canorus

    Cuc

    LC (B)




    7350

    A213

    Tyto alba

    Strigă

    LC (B)




    7390

    A214

    Otus scops

    Ciuş

    LC (B)




    7440

    A215

    Bubo bubo

    Buha

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    7510

    A217

    Glaucidium passerinum

    Ciuvică

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    7570

    A218

    Athene noctua

    Cucuvea

    LC (B)




    7610

    A219

    Strix aluco

    Huhurez mic

    LC (B)




    7650

    A220

    Strix uralensis

    Huhurez mare

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 28% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate amenințări și presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    7670

    A221

    Asio otus

    Ciuf de pădure

    LC (B)




    7680

    A222

    Asio flammeus

    Ciuf de câmp

    EN (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    7700

    A223

    Aegolius funereus

    Minuniţă

    LC (B)

    X


    Deși nu este încadrată în nici o categorie de periclitare în lista roșie națională, specia este supusă unor serii de amenințări (degradarea habitatului datorată exploatărilor forestiere) care prognozează un declin în viitor al speciei. Din acest motiv monitorizarea continuă a speciei este prioritară.

    7780

    A224

    Caprimulgus europaeus

    Caprimulg

    LC (B)




    7950

    A226

    Apus apus

    Drepnea neagră

    LC (B)




    7960

    A227

    Apus pallidus

    Drepnea palidă

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    7980

    A228

    Tachymarptis melba

    Drepnea mare

    LC (B)




    21

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    8310

    A229

    Alcedo atthis

    Pescăruş albastru

    LC (B)




    8400

    A230

    Merops apiaster

    Prigorie

    LC (B)




    8410

    A231

    Coracias garrulus

    Dumbrăveancă

    LC (B)




    8460

    A232

    Upupa epops

    Pupăza

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    8480

    A233

    Jynx torquilla

    Capîntortură

    LC (B)




    8550

    A234

    Picus canus

    Ghionoaie sură

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    8561

    A866

    Picus viridis

    Ghionoaie verde

    LC (B)




    8630

    A236

    Dryocopus martius

    Ciocănitoare neagră

    LC (B)




    8760

    A658

    Dendrocopos major

    Ciocănitoare pestriţă mare

    LC (B)




    8780

    A429

    Dendrocopos syriacus

    Ciocănitoare de grădini

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    8830

    A868

    Leiopicus medius

    Ciocănitoare de stejar

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 45% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    8840

    A239

    Dendrocopos leucotos

    Ciocănitoare cu spate alb

    LC (B)

    X


    Deși nu este încadrată în nici o categorie de periclitare în lista roșie națională, specia este supusă unor serii de amenințări (degradarea habitatului datorată exploatărilor forestiere) care prognozează un declin în viitor al speciei. Din acest motiv monitorizarea continuă a speciei este prioritară.

    8870

    A869

    Dryobates minor

    Ciocănitoare pestriţă mică

    LC (B)




    8980

    A241

    Picoides tridactylus

    Ciocănitoare de munte

    LC (B)

    X


    Deși nu este încadrată în nici o categorie de periclitare în lista roșie națională, specia este supusă unor serii de amenințări (degradarea habitatului datorată exploatărilor forestiere) care prognozează un declin în viitor al speciei. Din acest motiv monitorizarea continuă a speciei este prioritară.

    22

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    9610

    A242

    Melanocorypha calandra

    Ciocârlie de bărăgan

    EN (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    9680

    A243

    Calandrella brachydactyla

    Ciocârlie de sol

    LC (B)




    9720

    A244

    Galerida cristata

    Ciocârlan

    LC (B)




    9740

    A246

    Lullula arborea

    Ciocârlie de pădure

    LC (B)




    9760

    A247

    Alauda arvensis

    Ciocârlie de câmp

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    9760

    A247

    Alauda arvensis

    Ciocârlie de câmp

    LC (P)



    Populația în pasaj ce tranzitează România de la nord la sud- vest se apreciază că provine din Rusia și Ucraina iar arealul speciei (EBBA2) nu s-a modificat. Scăderea populației înregistrată în Europa nu este una accelerată, specia fiind

    încadrată la preocupare minimă (LC).

    9780

    A248

    Eremophila alpestris

    Ciocârlie urecheată

    LC (B)




    9810

    A249

    Riparia riparia

    Lăstun de mal

    LC (B)




    9910

    A250

    Ptyonoprogne rupestris

    Lăstun de stâncă

    LC (B)




    9920

    A251

    Hirundo rustica

    Rândunică

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    9950

    A479

    Cecropis daurica

    Rândunică roșcată

    LC (B)




    10010

    A738

    Delichon urbicum

    Lăstun de casă

    LC (B)




    10050

    A255

    Anthus campestris

    Fâsă de câmp

    LC (B)

    X

    X

    Populația din România reprezintă peste 42% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; suplimentar, sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară (intensificarea agriculturii, reducerea suprafeței pajiștilor prin transformarea în terenuri agricole etc.).

    10090

    A256

    Anthus trivialis

    Fâsă de pădure

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    10110

    A257

    Anthus pratensis

    Fâsă de luncă

    NE




    10140

    A259

    Anthus spinoletta

    Fâsă de munte

    LC (B)




    23

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    10170

    A260

    Motacilla flava

    Codobatură galbenă

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 36% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    10180

    A608

    Motacilla citreola

    Codobatură cu cap galben

    NE




    10190

    A261

    Motacilla cinerea

    Codobatură de munte

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 25% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    10200

    A262

    Motacilla alba

    Codobatură albă

    LC (B)




    10500

    A264

    Cinclus cinclus

    Pescărel negru

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    10660

    A676

    Troglodytes troglodytes

    Ochiuboului

    LC (B)




    10840

    A266

    Prunella modularis

    Brumăriţă de pădure

    LC (B)




    10940

    A267

    Prunella collaris

    Brumăriţă de stâncă

    LC (B)




    10990

    A269

    Erithacus rubecula

    Măcăleandru

    LC (B)




    11030

    A270

    Luscinia luscinia

    Privighetoare de zăvoi

    LC (B)




    11040

    A271

    Luscinia megarhynchos

    Privighetoare roşcată

    LC (B)




    11060

    A480

    Cyanecula svecica

    Gușă vânătă

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    11210

    A273

    Phoenicurus ochruros

    Codroş de munte

    LC (B)




    11220

    A274

    Phoenicurus phoenicurus

    Codroş de pădure

    LC (B)




    11370

    A275

    Saxicola rubetra

    Mărăcinar mare

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    11390

    A276

    Saxicola torquatus

    Mărăcinar negru

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    11440

    A435

    Oenanthe isabellina

    Pietrar răsăritean

    LC (B)




    11460

    A277

    Oenanthe oenanthe

    Pietrar sur

    LC (B)




    11470

    A533

    Oenanthe pleschanka

    Pietrar negru

    LC (B)




    11480

    A278

    Oenanthe hispanica

    Pietrar mediteranean

    EN (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    24

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    11620

    A280

    Monticola saxatilis

    Mierla de piatră

    EN (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    11860

    A282

    Turdus torquatus

    Mierla gulerată

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    11870

    A283

    Turdus merula

    Mierla

    LC (B)




    11980

    A284

    Turdus pilaris

    Cocoşar

    LC (B)




    12000

    A285

    Turdus philomelos

    Sturz cântător

    LC (B)




    12010

    A286

    Turdus iliacus

    Sturzul viilor

    NE




    12020

    A287

    Turdus viscivorus

    Sturz de vâsc

    LC (B)




    12200

    A288

    Cettia cetti

    Stufărică

    LC (B)




    12360

    A290

    Locustella naevia

    Greluşel pătat

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    12370

    A291

    Locustella fluviatilis

    Greluşel de zăvoi

    LC (B)




    12380

    A292

    Locustella luscinioides

    Greluşel de stuf

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 48% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    12410

    A293

    Acrocephalus melanopogon

    Privighetoare de baltă

    LC (B)




    12430

    A295

    Acrocephalus schoenobaenus

    Lăcar mic

    LC (B)




    12470

    A680

    Acrocephalus agricola

    Lăcar cafeniu

    LC (B)




    12500

    A296

    Acrocephalus palustris

    Lăcar de mlaştină

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    12510

    A297

    Acrocephalus scirpaceus

    Lăcar de stuf

    LC (B)




    12530

    A298

    Acrocephalus arundinaceus

    Lăcar mare

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    12553

    A487

    Iduna pallida

    Frunzăriţă cenușie

    LC (B)




    12590

    A299

    Hippolais icterina

    Frunzăriţă galbenă

    LC (B)




    25

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    12730

    A307

    Sylvia nisoria

    Silvie porumbacă

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 45% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    12740

    A574

    Sylvia curruca

    Silvie mică

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    12750

    A309

    Sylvia communis

    Silvie de câmp

    LC (B)




    12760

    A310

    Sylvia borin

    Silvie de zăvoi

    LC (B)




    12770

    A311

    Sylvia atricapilla

    Silvie cu cap negru

    LC (B)




    13080

    A314

    Phylloscopus sibilatrix

    Pitulice sfârâitoare

    LC (B)




    13110

    A572

    Phylloscopus collybita

    Pitulice mică

    LC (B)




    13120

    A316

    Phylloscopus trochilus

    Pitulice fluierătoare

    LC (B)




    13140

    A317

    Regulus regulus

    Auşel cu cap galben

    LC (B)




    13150

    A318

    Regulus ignicapilla

    Auşel sprâncenat

    LC (B)




    13350

    A319

    Muscicapa striata

    Muscar sur

    LC (B)




    13430

    A320

    Ficedula parva

    Muscar mic

    LC (B)




    13470

    A442

    Ficedula semitorquata

    Muscar semigulerat

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    13480

    A321

    Ficedula albicollis

    Muscar gulerat

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 34% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    13490

    A322

    Ficedula hypoleuca

    Muscar negru

    LC (B)




    13640

    A323

    Panurus biarmicus

    Piţigoi de stuf

    LC (B)




    14370

    A324

    Aegithalos caudatus

    Piţigoi codat

    LC (B)




    14400

    A493

    Poecile palustris

    Pițigoi sur

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    26

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    14410

    A491

    Poecile lugubris

    Pițigoi de livadă

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 50% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    14420

    A492

    Poecile montanus

    Pițigoi de munte

    LC (B)




    14540

    A497

    Lophophanes cristatus

    Pițigoi moțat

    LC (B)




    14610

    A472

    Periparus ater

    Pițigoi de brădet

    LC (B)




    14620

    A483

    Cyanistes caeruleus

    Pițigoi albastru

    LC (B)




    14640

    A330

    Parus major

    Piţigoi mare

    LC (B)




    14790

    A332

    Sitta europaea

    Ţiclean

    LC (B)




    14820

    A333

    Tichodroma muraria

    Fluturaş de stâncă

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    14860

    A334

    Certhia familiaris

    Cojoaică de pădure

    LC (B)




    14870

    A637

    Certhia brachydactyla

    Cojoaică cu degete scurte

    LC (B)




    14900

    A336

    Remiz pendulinus

    Boicuş

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    15080

    A337

    Oriolus oriolus

    Grangur

    LC (B)




    15150

    A338

    Lanius collurio

    Sfrâncioc roşiatic

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 37% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    15190

    A339

    Lanius minor

    Sfrâncioc cu frunte neagră

    VU (B)

    X

    X

    Populația din România reprezintă peste 37% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; suplimentar, au fost identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară (intensificarea agriculturii, comasarea parcelelor cumulată cu dispariția elementelor de peisaj etc.). În plus, specia se află în declin în România.

    15200

    A340

    Lanius excubitor

    Sfrâncioc mare

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    15230

    A341

    Lanius senator

    Sfrâncioc cu cap roşu

    LC (B)




    27

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    15390

    A342

    Garrulus glandarius

    Gaiţă

    LC (B)




    15490

    A343

    Pica pica

    Coţofană

    LC (B)




    15570

    A344

    Nucifraga caryocatactes

    Alunar

    LC (B)



    Deși populația din România reprezintă peste 15 % din populația europeană, nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    15600

    A347

    Corvus monedula

    Stăncuţă

    LC (B)




    15630

    A348

    Corvus frugilegus

    Cioara de semănătură

    LC (B)

    X


    În versiunea din 2021 a listei roșii europene, specia a fost încadrată ca "vulnerabilă", statut care o califică ca prioritară.

    15670

    A349

    Corvus corone

    Cioara neagră

    LC (B)




    15720

    A350

    Corvus corax

    Corb

    LC (B)




    15820

    A351

    Sturnus vulgaris

    Graur

    LC (B)




    15840

    A494

    Pastor roseus

    Lăcustar

    NE




    15910

    A620

    Passer domesticus

    Vrabie de casă

    LC (B)




    15920

    A355

    Passer hispaniolensis

    Vrabie negricioasă

    LC (B)




    15980

    A356

    Passer montanus

    Vrabie de câmp

    LC (B)




    16360

    A657

    Fringilla coelebs

    Cinteza

    LC (B)




    16400

    A361

    Serinus serinus

    Cănăraş

    LC (B)




    16490

    A363

    Chloris chloris

    Florinte

    LC (B)




    16530

    A364

    Carduelis carduelis

    Sticlete

    LC (B)




    16540

    A478

    Spinus spinus

    Scatiu

    LC (B)




    16600

    A476

    Linaria cannabina

    Cânepar

    VU (B)

    X


    Specie prioritară deoarece este încadrată într-o categorie de periclitare în lista roșie națională.

    16660

    A369

    Loxia curvirostra

    Forfecuţă

    LC (B)




    16790

    A371

    Carpodacus erythrinus

    Mugurar roşu

    NT (B)

    X


    Specie încadrată în categoria "aproape amenințat" /NT în lista roșie națională, fapt care o califică ca prioritară.

    17100

    A372

    Pyrrhula pyrrhula

    Mugurar

    LC (B)




    17170

    A373

    Coccothraustes coccothraustes

    Botgros

    LC (B)


    X

    Populația din România reprezintă peste 33% din cea europeană, în consecință România are responsabilitate în conservarea speciei; nu sunt identificate presiuni justificative pentru a fi considerată prioritară.

    18570

    A376

    Emberiza citrinella

    Presura galbenă

    LC (B)




    18580

    A377

    Emberiza cirlus

    Presură bărboasă

    LC (B)




    28

    Euring

    Cod N2000

    Specia (den. științifică)

    Specia (den. populară)

    Categorie finală LR

    Priorit.

    Resp.

    Justificare prioritate și responsabilitate

    18600

    A378

    Emberiza cia

    Presura de munte

    LC (B)




    18660

    A379

    Emberiza hortulana

    Presura de grădină

    LC (B)




    18770

    A381

    Emberiza schoeniclus

    Presura de stuf

    LC (B)




    18810

    A382

    Emberiza melanocephala

    Presura cu cap negru

    LC (B)




    18820

    A383

    Emberiza calandra

    Presură sură

    LC (B)




    29