ORDIN nr. 707 din 28 septembrie 2000privind stabilirea necesarului minim de substanţe nutritive pentru alimentaţia zilnica a copiilor din unităţile de asistenţa socială
EMITENT
  • MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
  • Nr. 707/28 septembrie 2000
  • AGENŢIA NAŢIONALA PENTRU PROTECŢIA DREPTURILOR
  • COPILULUI
  • Nr. 165/26 septembrie 2000
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 20 octombrie 2000



    Ministru de stat, ministrul sănătăţii, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului,în temeiul prevederilor art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 642/2000 privind alocaţiile de hrana pentru consumurile colective din unităţile bugetare de asistenţa socială pentru copii, ale Hotărârii Guvernului nr. 244/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului,având în vedere referatul de aprobare comun nr. GH/7.303 din 28 septembrie 2000 al Direcţiei generale de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii şi nr. 7.376 din 3 octombrie 2000 al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului,emit următorul ordin:  +  Articolul 1Se stabileşte necesarul minim de substanţe nutritive pentru alimentaţia zilnica a copiilor, pe grupe de vârsta şi pe categorii de deficiente şi afecţiuni, conform anexelor nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentul ordin.  +  Articolul 2Necesarul minim de substanţe nutritive pentru alimentaţia zilnica a unui copil se poate modifica în caz de boala acuta sau cronica, conform recomandărilor medicului specialist pediatru/nutriţionist pediatru.  +  Articolul 3Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministru de stat,ministrul sănătăţii,Hajdu GaborPreşedintele Agenţiei Naţionalepentru Protecţia Drepturilor Copilului,Vlad Mihai Româno  +  Anexa 1 Necesarul minim de substanţe nutritive şi calorii pentru alimentaţia zilnica a copiilor din centrele rezidentiale, exprimat pe grupe de vârsta şi pe sexe┌─────────┬─────────────────┬────────┬─────┬───────────────────────────────────┐│Necesarul│ 0 - 6 luni │ 6 - 12 │ 1-4 │ 4-18 ani ││minim │ │ luni │ ani ├─────┬─────┬───────────┬───────────┤│ │ │ │ │ 4-7 │4-10 │ 10-14 ani │ 10-18 ani ││ │ │ │ │ ani │ ani ├─────┬─────┼─────┬─────┤│ │ │ │ │ │ │Baie-│Fete │Baie-│Fete ││ │ │ │ │ │ │ti │ │ti │ ││─────────┼───────┬─────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│Cal(kcal/│ 0 - 1 │80kcal/ │100kcal/│1.050│1.450│1.750│2.500│2.100│2.800│2.250││ zi) │ luna │kgcorp/zi│kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │ │zi │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ 1 - 3 │120kcl/ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ luni │kgcorp/zi│ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├───────┼─────────┤ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ 3 - 6 │110kcl/ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ luni │kgcorp/zi│ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│Proteine │alimen-│1,8-2,3 g│ │ │ │ │ │ │ │ ││totale │tatie │kgcorp/zi│ │ │ │ │ │ │ │ ││ (g) │natu- │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │rala │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├───────┼─────────┤1,5-2g/ │35-40│48-56│65-75│85-97│71-81│96 - │77-87││ │alimen-│3-3,5 g/ │kgcorp/ │ │ │ │ │ │110 │ ││ │tatie │kgcorp/zi│zi │ │ │ │ │ │ │ ││ │artifi-│ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ciala │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼───────┴─────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│Proteine │Până la diversi- │ │ │ │ │ │ │ │ ││animale │ficare necesarul │ │ │ │ │ │ │ │ ││(g) │proteic este asi-│1,25-1g/│25-29│32-37│40-45│41-44│39-44│48-55│38-43││ │gurat exclusiv │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ ││ │din lapte uman/ │zi │ │ │ │ │ │ │ ││ │formule de lapte │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │adaptate │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│% din │50 după începerea│ │ │ │ │ │ │ │ ││cantita- │ diversificării│ 50 │ 70 │ 65 │ 60 │ 55 │ 55 │ 50 │ 50 ││tea pro- │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││teinilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││totale │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│Proteine │ │1,25-1g/│10-12│17-19│26-30│43-53│32-37│48-55│34-44││vegetale │ - │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ ││(g) │ │zi │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│% din │50 după începerea│ │ │ │ │ │ │ │ ││cantita- │ diversificării│ 50 │ 30 │ 35 │ 40 │ 45 │ 45 │ 50 │ 50 ││tea pro- │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││teinilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││totale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│Lipide │3,5-6 g/kgcorp/zi│3,5-6g/ │39-48│46-54│52-62│66-80│56-67│75-90│60-72││totale │ │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ ││(g) │ │zi │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│Lipide │Până la diversi- │ │ │ │ │ │ │ │ ││animale │ficare necesarul │ │ │ │ │ │ │ │ ││(g) │proteic este asi-│1,75-3g/│30-36│35-41│39-46│46-56│40-47│48-63│42-50││ │gurat exclusiv │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ ││ │din lapte uman/ │zi │ │ │ │ │ │ │ ││ │formule de lapte │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │adaptate │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│% din │50 după începerea│ │ │ │ │ │ │ │ ││cantita- │ diversificării│ 50 │ 75 │ 75 │ 75 │ 70 │ 70 │ 70 │ 70 ││tea li- │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││pidelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││totale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│Lipide │ │1,75-3g/│10-12│11-14│13-15│20-24│16-20│22-37│17-21││vegetale │ - │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ ││(g) │ │zi │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│% din │50 după începerea│ │ │ │ │ │ │ │ ││cantita- │ diversificării│ 50 │ 25 │ 25 │ 25 │ 30 │ 30 │ 30 │ 30 ││tea li- │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││pidelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││totale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│Glucide │12g/kcorp/zi │12g/ │114- │176- │257- │333- │279- │376- │301- ││(g) │ │kgcorp/ │134 │192 │281 │363 │304 │417 │328 ││ │ │zi │ │ │ │ │ │ │ │└─────────┴─────────────────┴────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘  +  Anexa 2 A. Necesarul minim obligatoriu de substanţe nutritive pentru alimentaţia zilnica a copiilor din instituţiile de asistenţa socială şi principalele surse ale acestora în alimentaţie*)I. PROTEINE a) Prezenta în alimentaţia zilnica a copilului: 15% b) Surse alimentare furnizoare de proteine şi numărul de calorii conţinute:(1 gram de proteine furnizează 4,1 calorii)
    Alimentul Cantitatea de proteine (g) 100g aliment Echivalentul caloric (cal)
    Carne (vita, porc, pasare, peste) 15-22 61,5 - 90,2
    Mezeluri (salam, carnati, sunca) 10-20 41-82
    Branzeturi 15-30 61,5-123
    Lapte de vacă 3,5 14,35
    Oua de gaina 14 57,4
    Paste, gris, orez, făina, malai 9-12 36,9-49,2
    Legume uscate (fasole boabe, mazare) 20-25 82-102,5
    Soia 30-33 123-135,3
    Nuci 17 69,7
    Pâine 7-8 28,7-32,8
    Notă *) Pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 0-1 an vezi lit. C.II. LIPIDE a) Prezenta în alimentaţia zilnica a copilului: 35% b) Surse alimentare furnizoare de lipide şi numărul de calorii conţinute:(1 gram de lipide furnizează 4,1 calorii)
    Alimentul Cantitatea de lipide (g) 100 g aliment Echivalentul caloric (cal)
    Ulei, untura, unt topit 100 930
    Unt, margarina 65-82 604,5-762,6
    Slanina 70-75 651-697,5
    Smantana 20-35 186-325,5
    Branzeturi grase (telemea, burduf, cascaval) 20-30 186-279
    Carne de porc, de oaie, de rata, de gasca 10-30 93-279
    Carne de vita, de gaina, de curca 5-25 46,5-232,5
    Peste gras 15-20 139,5-186
    Mezeluri 20-40 186-372
    Nuci, arahide 40-55 372-511,5
    Ciocolata, halva, prajituri cu crema 20-35 186-325,5
    III. GLUCIDE a) Prezenta în alimentaţia zilnica a copilului: 50% b) Surse alimentare furnizoare de glucide şi numărul de calorii conţinute:(1 gram de glucide furnizează 4,1 calorii)
    Alimentul Cantitatea de glucide (g) 100 g aliment Echivalentul caloric (cal)
    Paste, făina, biscuiti, orez, malai, arpacas 70-75 287-307,5
    Pâine, cornuri, chifle 40-45 164-184,5
    Legume uscate 50-55 205-225,5
    Cartofi 18-20 73,8-82
    Struguri, prune, cirese, mere, pere 12-18 49,2-73,8
    Miere de albine 70-80 287-328
    Zahăr 100 410
    Bomboane, caramele 80-90 328-369
    Dulceţuri, gemuri, marmelade, jeleuri 55-75 225,5-307,5
    Prajituri 20-40 82-164
    Ciocolata 50-60 205-246
        IV. ECHIVALENTE ALIMENTARE
    100 ml lapte concentrat (condensat) 250 ml lapte proaspăt
    100 g lapte praf integral 800 ml lapte proaspăt
    100 g cascaval 700 ml lapte proaspăt
    100 g branza topita 700 ml lapte proaspăt
    100 g telemea de vacă 550 ml lapte proaspăt
    100 g telemea de oaie 450 ml lapte proaspăt
    100 g branza proaspăta de vacă 400 ml lapte proaspăt
    100 g cas 550 ml lapte proaspăt
    100 g mezeluri 125 g carne
    100 g preparate din carne (toba, caltabos, carne prajita) 125 g carne
    100 g smantana 40 g unt
    100 g slanina sărată, costita 88 g untura
    100 g slanina cruda 80 g untura
    100 g pâine neagra 71 g făina
    100 g pâine intermediara 73 g făina
    100 g pâine alba 76 g făina
    100 g paste fainoase, biscuiti fără crema 100 g făina
    100 g compot 15 g zahăr
    100 g dulceata 70 g zahăr
    100 g gem, peltea, marmelada 40 g zahăr
    100 g nectar de fructe 30 g zahăr
    100 g sirop de fructe concentrat 60 g zahăr
    100 g bomboane 90 g zahăr
    100 g miere 80 g zahăr
    100 g halva 45 g zahăr şi 30 g grasime vegetala
    100 g ciocolata 50 g zahăr şi 30 g grasime vegetala
    100 g bulion sau pasta de roşii 600 g roşii
    100 g suc de roşii 135 g roşii
    100 g varza acra 135 g varza cruda
    100 g muraturi 125 g legume crude
    100 g fulgi de cartofi 1.000 g cartofi cruzi
    100 g fructe deshidratate, afumate, uscate 400 g fructe crude
    100 g fulgi de fasole boabe 300 g fasole boabe uscata
    100 g morcovi deshidratati 1.700 g morcovi cruzi
    100 g conserve de legume 100 g legume crude
    100 g conserve din carne în suc propriu 100 g carne cruda
    100 g conserve de peste 100 g peste crud
        B. Principalele elemente minerale necesare zilnic în alimentaţia copilului┌───────────────┬────────────────────────────────────┬─────────────────────────┐│Element mineral│Cantitatea necesară zilnic │ Surse alimentare ││ ├────────┬─────────┬───────┬─────────┤ principale ││ │0-6 luni│6-12 luni│1-4 ani│4-18 ani │ │├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤│Calciu (mg) │ 500 │ 600 │ 400 │500-700 │- lapte de vacă ││ │ │ │ │ │- branzeturi │├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤│Magneziu (mg) │ 40 │ 70 │ 150 │ 250 │- legume verzi (salata, ││ │ │ │ │ │ spanac, ceapa verde); ││ │ │ │ │ │- fasole, mazare ││ │ │ │ │ │- fructe │ │ │ │ │ │ │- carne ││ │ │ │ │ │- pâine neagra │├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤│Fier (mg) │ 6 │ 10 │ 10 │ 10-12 │- carne, ficat, peste ││ │ │ │ │ │- galbenus de ou ││ │ │ │ │ │- legume verzi ││ │ │ │ │ │- fructe ││ │ │ │ │ │- pâine neagra │├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤│Fosfor (mg) │ 50 │ 360 │ 800 │800-1.200│- lapte, branzeturi ││ │ │ │ │ │- carne, peste ││ │ │ │ │ │- galbenus de ou │├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤│Iod (æg) │ 40 │ 50 │ 70 │ 90-150 │- peste ││ │ │ │ │ │- legume ││ │ │ │ │ │- sare iodata │├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤│Seleniu (æg) │ 10 │ 15 │ 20 │ 30-50 │- carne, peste ││ │ │ │ │ │- produse lactate ││ │ │ │ │ │- oua ││ │ │ │ │ │- derivate cerealiere │├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤│Zing (mg) │ 5 │ 5 │ 10 │ 10-15 │- carne, peste ││ │ │ │ │ │- legume ││ │ │ │ │ │- fructe │└───────────────┴────────┴─────────┴───────┴─────────┴─────────────────────────┘C. Alimentaţia copilului cu vârsta cuprinsă între 0-1 anAlimentaţia artificiala (a sugarului cu vârsta cuprinsă între 0-4 luni)───────────────────────● Se folosesc formule de lapte adaptate. De exemplu: Enfamil, Humana 1, Morinaga, Nutrilon, Similac, SMA; pentru prematur: Humana 0, Preaptamil, Milupa Prematil.● Cantitatea de lapte necesară zilnic se calculează astfel:0-7 zile: L = (Z-1) x 70 sau 80; L - cantitatea de lapte necesară/24 ore; Z - vârsta în zile; 70 pentru greutatea la naştere < 3.250 g, iar 80 pentru greutatea la naştere > 3.250 g.> 7 zile: L = G/10 + 200; G - greutatea actuala a sugarului.● De la naştere până la 3-4 luni laptele este singurul aliment necesar şi suficient.● Numărul orientativ de mese/zi: 6-7 mese/zi în prima luna, 6 mese/zi la 2-3 luni, 5 mese/zi la 3-4 luni.Diversificarea alimentaţiei───────────────────────────● Pentru sugarul alimentat artificial diversificarea alimentaţiei poate începe mai devreme, la 3-3,5 luni.● Reguli:1. Diversificarea alimentaţiei va începe când sugarul este sanatos clinic.2. Introducerea alimentului nou se va face progresiv, începând cu cantităţi mici (câteva lingurite).3. Alimentul nou-introdus se administrează cu lingurita.4. Nu se introduc simultan doua alimente noi.5. Dacă sugarul refuza alimentul nou, acesta se suprima aproximativ o săptămâna, după care se incearca reintroducerea lui.6. În caz de intoleranta digestiva (varsaturi, diaree) la introducerea alimentului nou, acesta se suprima 1-2 săptămâni până la refacerea digestiva, după care se incearca reintroducerea lui.● Diversificarea alimentaţiei începe cu legume/fructe:Legumele (morcovi, cartofi, pastarnac, patrunjel, spanac, dovlecei, roşii, ardei grasi, ceapa, fasole verde) se administrează iniţial sub forma de supa strecurata, apoi imbogatita cu 1-3% cereale şi ulei (câteva picaturi), iar ulterior, sub forma de piure, care poate fi îmbogăţit cu puţin unt şi lapte. Varza, fasolea boabe şi mazarea se introduc în alimentaţie după vârsta de 2 ani.Fructele (mere, piersici, caise, citrice) se administrează iniţial sub forma de suc, apoi sub forma de piureuri, care pot fi imbogatite cu cereale şi cu branza de vaci, iar ulterior, sub forma de compot. Perele se introduc după vârsta de 6 luni, bananele după vârsta de 8 luni, iar capsunele şi zmeura după vârsta de 1 an.Cerealele: până la 8 luni se administrează cereale fără gluten (orez, porumb), apoi se pot introduce şi cele cu gluten (grâu, ovaz). Painea intermediara şi neagra se introduc după vârsta de 5 ani.Carnea (gaina, pui, vita) se administrează de la vârsta de 5 luni, iniţial mixata, în supa/piure de legume, iar după 8 luni, taiata bucatele mici. De la vârsta de 6 luni se poate da ficat de pasare, iar de la vârsta de 10 luni, peste alb. Cantitate: 30-50 g/zi, de 3-4 ori/săptămâna. Carnea de porc şi de oaie se va administra după vârsta de 3 ani.Oua: Se administrează după vârsta de 6 luni sub forma de galbenus de ou de gaina fiert tare. Albusul de ou se introduce după vârsta de 1 an.Branza de vaci: Se introduce de la vârsta de 5 luni şi se poate administra cu orez fiert pasat.Iaurtul: Se introduce de la vârsta de 5 luni.● Alimente interzise sau de evitat la sugar şi la copilul în vârsta de până la 3 ani:- alimente care pot provoca aspiratie/inec: nuci, alune, fructe cu seminţe, seminţe, porumb fiert, floricele de porumb, cartofi prajiti, telina cruda, morcovi cruzi, peste cu oase, carne tare, bomboane;- dulciuri care înlocuiesc alimentele nutritive: prajituri cu crema, cereale cu zahăr, băuturi răcoritoare, băuturi cu arome artificiale de fructe;- alimente greu de digerat: carnati, mancaruri prajite/grase, condimente;- alimente alergizante: până la vârsta de 1 an - albusul de ou, capsunele, zmeura, laptele de vacă integral; până la vârsta de 3 ani - cacao, ciocolata, alune;- mierea de albine nu trebuie folosită până la vârsta de 1 an, deoarece poate fi contaminata cu spori de Clostridium botulinicum.──────────────