ORDIN nr. 43 din 20 decembrie 2005
privind aprobarea "Listei interzise" pentru anul 2006
EMITENT
 • AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDOPING
 • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1.176 din 27 decembrie 2005  Având în vedere dispozitiile Legii nr. 171/1998 pentru ratificarea Convenţiei împotriva dopajului, adoptata în cadrul Consiliului Europei la Strasbourg la 16 noiembrie 1989,
  în temeiul prevederilor Legii nr. 552/2004 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.215 din 17 decembrie 2004,
  în baza dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 1.091/2005 privind aprobarea structurii organizatorice şi a Regulamentului de organizare şi functionare ale Agentiei Naţionale Antidoping, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 869 din 28 septembrie 2005,
  preşedintele Agentiei Naţionale Antidoping emite următorul ordin:

  Articolul 1

  În vederea prevenirii şi combaterii dopajului în sport se aproba "Lista interzisa" pentru anul 2006, în conformitate cu cea a Agentiei Mondiale Antidoping, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


  Articolul 2

  Prezentul ordin va intra în vigoare la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Preşedintele Agentiei Naţionale Antidoping,
  Graziela Elena Vajiala
  Bucureşti, 20 decembrie 2005.
  Nr. 43.


  Anexa
  LISTA INTERZISA PE 2006
  CODUL MONDIAL ANTI-DOPING
  Valabila de la 1 ianuarie 2006
  Utilizarea oricărui medicament trebuie să se limiteze la indicatii justificate medical.
  SUBSTANTE ŞI METODE INTERZISE PERMANENT (ATAT IN COMPETITIE, CAT ŞI IN AFARA COMPETITIEI)

  SUBSTANTE INTERZISE
  S1. AGENTI ANABOLICI
  Agentii anabolici sunt interzisi.
  1. Steroizi anabolici androgeni (SAA)
  a. SAA exogeni*), includ:
  1-androstendiol (5alfa-androst-1-ene-3beta, 17beta-diol); 1-androstendiona (5alfa-androst-1-ene-3,17-diona); bolandiol (19-norandrostendiol); bolasteron; boldenon; boldion (androsta-1,4-dien-3,17-diona); calusteron; clostebol; danazol (17alfa-etinil-17beta-hidroxiandrost-4-eno[2,3-d]izoxazol); dehidroclorometiltestosteron (4-chloro-17beta-hidroxi-17alfa-metilandrostan-1,4-dien-3-ona); dezoximetiltestosteron (17alfa-metil-5alfa-androst-2-en-17beta-ol); drostanolon; etilestrenol (19-nor-17alfa-pregn-4-en-17-ol); fluoximesteron; formebolon; furazabol (17beta-hidroxi-17alfa-metil-5alfa-androstano[2,3-c]-furazan); gestrinona; 4-hidroxitestosteron (4,17beta-dihidroxiandrost-4-en-3-ona); mestanolon; mesterolon; metenolon; metandienona (17beta-hidroxi-17alfa-metilandrosta-1,4-dien-3-ona); metandriol; metasteron (2alfa,17alfa-dimetil-5alfa-androstan-3-on-17beta-ol); metildienolon (17beta-hidroxi-17alfa-metilestra-4,9-dien-3-ona); metil-1-testosteron (17beta-hidroxi-17alfa-metil-5alfa-androst-1-en-3-ona); metilnortestosteron (17beta-hidroxi-17alfa-metilestra-4-en-3-ona); metiltrienolon (17beta-hidroxi-17alfa-metilestra-4,9,11-trien-3-ona); metiltestosteron; miboleron; nandrolon; 19-norandrostendiona (estr-4-ene-3,17-diona); norboleton; norclostebol; noretandrolon; oxabolon; oxandrolon; oximesteron; oximetolon; prostanozol ([3,2-c]pirazol-5alfa-etioalocolan-17beta-tetrahidropiranol); quinbolon; stanozolol; stenbolon; 1-testosteron (17beta-hidroxi-5alfa-androst-1-en-3-ona); tetrahidrogestrinon (18a-homo-pregna-4,9,11-trien-17beta-ol-3-ona); trenbolon şi alte substante cu structura chimica similara sau cu efect(e) biologic(e) similar(e).
  b. SAA endogeni**):
  androstendiol (androst-5-en-3beta,17beta-diol); androstenediona (androst-4-en-3,17-diona); dihidrotestosteron (17beta-hidroxi-5alfa-androstan-3-ona); prasteron (dehidroepiandrosteron, DHEA); testosteron, precum şi urmatorii metaboliti şi izomeri:
  5alfa-androstan-3alfa,17alfa-diol; 5alfa-androstan-3alfa,17beta-diol; 5alfa-androstan-3beta,17alfa-diol; 5alfa-androstan-3beta,17beta-diol; androst-4-en-3alfa,17alfa-diol; androst-4-en-3alfa,17beta-diol; androst-4-en-3beta,17alfa-diol; androst-5-en-3alfa,17alfa-diol; androst-5-en-3alfa,17beta-diol; androst-5-en-3beta,17alfa-diol; 4-androstendiol (androst-4-en-3beta,17beta-diol); 5-androstendion (androst-5-en-3,17-diona); epi-dihidrotestosteron; 3alfa-hidroxi-5alfa-androstan-17-ona; 3beta-hidroxi-5alfa-androstan-17-ona; 19-norandrosteron; 19-noretiocolanolon.
  În cazul în care un steroid anabolic androgen poate fi produs de organism în mod natural, se va considera ca o proba contine o astfel de substanţa interzisa, atunci când în care concentraţia unei astfel de substante interzise sau metabolitii ori markerii ei şi/sau orice alt raport(e) relevant(e) din proba sportivului depăşeşte intr-o asemenea măsura domeniul valorilor identificate în mod normal la oameni, încât este puţin probabil ca ea să se inscrie în limitele producerii fiziologice endogene. Nu se va considera ca o proba contine o substanţa interzisa în nici unul din cazurile în care sportivul dovedeste ca respectiva concentraţie a acelei substante interzise sau a metabolitilor ori a markerilor ei, precum şi/sau rapoarte relevante din proba sportivului, se pot atribui unei stari fiziologice sau patologice.
  În toate cazurile, indiferent de concentraţie, proba sportivului va fi considerata a contine o substanţa interzisa, iar laboratorul va raporta un rezultat analitic pozitiv, dacă pe baza oricarei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), se poate dovedi ca substanţa interzisa este de origine exogena. În acest caz nu mai este necesară o investigatie ulterioară.
  Dacă este înregistrată o valoare care se încadrează în valorile ce se gasesc în mod normal în organism, iar metoda analitica precisa (de exemplu, IRMS) nu a determinat originea exogena a substantei, dar exista indicatii serioase, cum ar fi o comparatie cu profile steroidice de referinţa, ale unei posibile utilizari ale unei substante interzise, Organizaţia Anti-Doping relevanta va conduce o investigatie ulterioară, revizuind rezultatele testului (testelor) anterioare sau conducand un test(teste) ulterior(e), pentru a determina dacă rezultatul se datorează unei stari fiziologice sau patologice sau a aparut ca urmare a originii exogene a unei substante interzise.
  Dacă laboratorul a raportat prezenta unui raport T/E mai mare de patru (4) la unu (1) în urina, şi orice metoda analitica precisa (de exemplu, IRMS) aplicata nu a evidentiat originea exogena a substantei, poate fi condusa o investigatie ulterioară, revizuindu-se testele anterioare sau conducandu-se test(e) ulterioare, pentru a se determina dacă rezultatul se datorează unei stari fiziologice sau patologice sau a aparut ca urmare a originii exogene a utilizarii substantei interzise. Dacă laboratorul raporteaza, pe baza oricarei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), ca substanţa interzisa este de origine exogena, nu mai este nevoie de o investigatie ulterioară, iar proba va fi considerata a contine acea substanţa interzisa. Dacă o metoda analitica precisa suplimentara (de exemplu, IRMS) nu a fost aplicata şi un minim de trei teste anterioare nu sunt disponibile, Organizaţia Anti-Doping relevanta va testa sportivul neanuntat de cel puţin trei ori pe parcursul unei perioade de trei luni. Dacă profilul longitudinal al sportivului care face subiectul testelor ulterioare nu are valori fiziologice normale, rezultatul va fi înregistrat ca rezultat analitic pozitiv.
  În cazuri individuale, extrem de rare, boldenonul de origine endogena poate fi gasit la nivele foarte mici de nanograme pe mililitru (ng/mL) în urina. Când laboratorul raporteaza astfel de concentratii foarte mici de boldenon şi o metoda analitica precisa suplimentara (de exemplu, IRMS) aplicata, nu a determinat originea exogena a substantei, poate fi condusa o investigatie ulterioară revizuindu-se testele anterioare sau conducandu-se test(e) ulterioare. Atunci când o metoda analitica precisa suplimentara (de exemplu, IRMS) nu a fost aplicata, Organizaţia Anti-Doping relevanta va testa sportivul neanuntat de cel puţin trei ori pe parcursul unei perioade de trei luni. Dacă profilul longitudinal al sportivului care face subiectul testelor ulterioare nu are valori fiziologice normale, rezultatul va fi înregistrat ca rezultat analitic pozitiv.
  Pentru 19-norandrosteron, un rezultat analitic pozitiv raportat de un laborator este considerat a fi dovada stiintifica şi valida a originii exogene a substantei interzise. într-un astfel de caz, nu mai este necesară nici o investigatie ulterioară.
  În cazul în care un sportiv nu coopereaza la investigatii, se va considera ca proba sa contine o substanţa interzisa.
  2. Alti agenti anabolici, incluzând, dar nelimitandu-se la:
  Clenbuterol, tibolon, zeranol, zilpaterol.
  În aceasta secţiune: *) "exogen" se referă la substantele care nu pot fi produse de organism în mod natural. **) "endogen" se referă la substantele care pot fi produse de organism în mod natural.

  S2. Hormoni şi substante inrudite
  Sunt interzise urmatoarele substante, inclusiv alte substante cu o structura chimica similara, sau cu efect(e) biologic(e) similar(e), precum şi factorii lor de eliberare:
  1. Eritropoietina (EPO)
  2. Hormonul de crestere (hGH), Factorii de crestere insulino-similari (de exemplu, IGF-1), Factori de crestere mecanici (MGFs);
  3. Gonadotrofine (LH, hCG); interzise numai în cazul sportivilor de sex masculin;
  4. Insulina
  5. Corticotrofinele
  Dacă sportivul nu poate demonstra ca respectiva concentraţie s-a datorat unei stari fiziologice sau patologice, se va considera ca o proba contine o substanţa interzisa (conform celor listate mai sus) în condiţiile în care concentraţia substantei interzise sau a metabolitilor şi/sau a unor rapoarte relevante sau markerilor din proba sportivului depăşeşte domeniul valorilor identificate în mod normal la oameni intr-o asemenea măsura, încât este improbabil ca ea să se inscrie în limitele producerii fiziologice endogene.
  Dacă un laborator înregistrează, utilizand o metoda analitica precisa, ca substanţa interzisa este de origine exogena, se va considera ca proba contine o substanţa interzisa şi va fi raportat un rezultat analitic pozitiv.
  Prezenta altor substante cu o structura chimica similara sau cu efect(e) biologic(e) similar(e), a unor marker(i) de diagnosticare sau factori de eliberare ai unui hormon listat mai sus, precum şi a oricărui alt rezultat ce semnaleaza ca substanţa detectata este de origine exogena, va fi considerata a reflecta utilizarea unei substante interzise şi va fi raportata drept un rezultat analitic pozitiv.
  S3. BETA-2-AGONISTI
  Toţi beta-2-agonistii, inclusiv izomerii lor optici D- şi L-, sunt interzisi.
  Ca excepţie, formoterolul, salbutamolul, salmeterolul şi terbutalina, pot fi utilizate când sunt administrate prin inhalare, dar necesita o aprobare pentru Scutire de Uz Terapeutic (SUT).
  În ciuda acordarii Scutirii de Uz Terapeutic, în cazul în care Laboratorul a raportat o concentraţie de salbutamol (liber plus glucuronat) mai mare de 1000 ng/mL, acest lucru va fi considerat drept un rezultat analitic pozitiv, dacă sportivul nu dovedeste ca rezultatul anormal a fost consecinţa utilizarii terapeutice a salbutamolului inhalat.
  S4. AGENTI CU ACTIVITATE ANTI-ESTROGENICA
  Urmatoarele clase de substante anti-estrogenice sunt interzise:
  1. Inhibitori de aromataza, incluzând, dar nelimitandu-se la: anastrozol, letrozol, aminoglutetimid, exemestan, formestan, testolacton.
  2. Modulatori ai receptorilor de estrogeni selectivi (SERMs) incluzând, dar nelimitandu-se la: raloxifen, tamoxifen, toremifen.
  3. Alte substante anti-estrogenice incluzând, dar nelimitandu-se la: clomifen, ciclofenil, fulvestrant.
  S5. DIURETICE ŞI ALTI AGENTI MASCATORI
  Agentii de mascare includ, dar nu se limiteaza la:
  Diuretice*), epitestosteron, probenecid, inhibitori de alfa-reductaza (de exemplu, finasterid, dutasterid), substituenti de plasma (de exemplu, albumina, dextran, hidroxietil-amidon).
  Diureticele includ:
  Acetazolamid, amilorid, bumetanid, canrenon, clortalidon, acid etacrinic, furosemid, indapamid, metolazon, spironolactona, tiazide (de exemplu, bendroflumetiazida, clorotiazida, hidroclorotiazida), triamteren şi alte substante cu structura chimica similara sau cu efect(e) biologic(e) similar(e) (cu excepţia drosperinona, care nu este interzisa).
  ● O Scutire de Uz Terapeutic nu este valabila dacă proba de urina a sportivului contine un diuretic în asociere cu o substanţa interzisa la nivelul pragului de infractiune sau sub prag.
  B. METODE INTERZISE
  M1. CRESTEREA CAPACITATII DE TRANSFER DE OXIGEN
  Sunt interzise urmatoarele:
  a. Dopingul cu sange, inclusiv utilizarea de sange autolog, homolog sau heterolog sau de produse hematologice (din celule rosii) de orice origine.
  b. Cresterea artificiala a absorbtiei, transportului sau eliberarii de oxigen, incluzând dar nelimitandu-se la, utilizarea de perfluorochimicale, efaproxiral (RSR13) şi a produselor pe bază de hemoglobina modificata (de exemplu, inlocuitorii de sange pe bază de hemoglobina, produsi de hemoglobina micro-incapsulata).
  M2. MANIPULAREA CHIMICA ŞI FIZICA
  a. Falsificarea sau încercarea de a falsifica, cu scopul de a modifica integritatea şi validitatea probelor colectate în timpul Controalelor Doping este interzisa. Aceste practici includ, dar nu se limiteaza la cateterizare, substitutia urinei şi/sau modificare.
  b. Infuziile intravenoase sunt interzise, cu excepţia cazului în care reprezinta un tratament medical acut legitim.
  M3. DOPINGUL GENETIC
  Este interzisa utilizarea non-terapeutica de celule, gene, elemente genetice sau modularea expresiei genetice care au capacitatea de a creşte performanta sportiva.
  SUBSTANTE ŞI METODE INTERZISE IN COMPETITIE

  Pe lângă categoriile S1-S5 şi M1-M3 definite mai sus, urmatoarele categorii sunt interzise în competitie:
  SUBSTANTE INTERZISE
  S6. STIMULENTE
  Urmatoarele stimulente sunt interzise, inclusiv ambii lor izomerii optici (D- şi L-), unde este cazul:
  Adrafinil, adrenalina*), amfepramona, amifenazol, amfetamina, amfetaminil, benzfetamina, bromantan, carfedon, catina**), clobenzorex, cocaina, cropropamida, crotetamida, ciclazodona, dimetilamfetamina, efedrina***), etamivan, etilamfetamina, etilefrina, famprofazona, fenbutrazat, fencamfamina, fencamina, fenetilina, fenfluramina, fenproporex, furfenorex, heptaminol, izometeptena, levmetamfetamina, meclofenoxat, mefenorex, mefentermina, mesocarb, metamfetamina(D-), metilendioxiamfetamina, metilendioximetamfetamina, p-metilamfetamina, metilefedrina***), metilfenidat, modafinil, niketamida, norfenefrina, norfenfluramina, octopamina, ortetamina, oxilofrina, parahidroxiamfetamina, pemolina, pentetrazol, fendimetrazina, fenmetrazina, fenprometamina, fentermina, prolintan, propilhexedrina, selegilina, sibutramina, stricnina şi alte substante cu structura chimica similara sau efect(e) biologic(e) similar(e)****).
  ___________ Notă *) Adrenalina asociata cu agentii anestezici locali sau administrarea ei locala (de exemplu, nazala, oftalmologica) nu este interzisa. Notă **) Catina este interzisa, atunci când concentraţia acesteia în urina este mai mare de 5 æg/mL. Notă ***) Atât efedrina, cat şi metilefedrina sunt interzise, atunci când concentraţia lor în urina este mai mare de 10 æg/mL. Notă ****) Substantele incluse în Programul de Monitorizare 2006 (bupropion, cafeina, fenilefrina, fenilpropanolamina, pipradrol, pseudoefedrina, sinefrina) nu sunt considerate substante interzise.
  S7. NARCOTICE
  Urmatoarele narcotice sunt interzise:
  Buprenorfina, dextromoramida, diamorfina (heroina), fentanil şi derivatele lui, hidromorfona, metadona, morfina, oxicodona, oximorfona, pentazocina, petidina.
  S8. CANABINOIDE
  Canabinoidele (de exemplu, hasis, marijuana) sunt interzise.
  S9. GLUCOCORTICOSTEROIZI
  Toţi glucocorticosteroizii sunt interzisi administrati pe cale orala, rectala, intravenoasa sau intramusculara. Utilizarea lor necesita aprobarea unei Scutiri de Uz Terapeutic.
  Toate celelalte cai de administrare necesita Scutire de Uz Terapeutic (SUT) în procedura restransa.
  Preparatele topice, atunci când sunt utilizate pentru afecţiuni dermatologice, otice, nazale, ale cavitatii bucale şi oftalmologice nu sunt interzise şi nu necesita nici o formă de Scutire de Uz Terapeutic.
  SUBSTANTE INTERZISE IN ANUMITE SPORTURI

  P1. ALCOOL
  Alcoolul (etanolul) este interzis numai în timpul competitiilor, în sporturile menţionate mai jos. Detectarea acestuia se va realiza prin analiza respiratiei şi/sau a sangelui. Pragul de infractiune doping este mentionat în paranteza pentru fiecare federatie:
  ● Aeronautica (FAI) (0,20 g/L)
  ● Tir cu arcul (FITA) (0,10 g/L)
  ● Automobilism (FIA) (0,10 g/L)
  ● Biliard (WCBS) (0,20 g/L)
  ● Bowling (CMSB, competitiile IPC) (0,10 g/L)
  ● Karate (WKF) (0,10 g/L)
  ● Pentatlon modern (UIPM) pentru disciplinele
  care implica tirul (0,10 g/L)
  ● Motociclism (FIM) (0,10 g/L)
  ● Canotaj (UIM) (0,30 g/L)
  P2. BETA-BLOCANTE
  Dacă nu este specificat altfel, beta-blocantele sunt interzise doar în competitie, în urmatoarele sporturi:
  ● Aeronautica (FAI)
  ● Tir cu arcul (FITA) (interzise şi în afara competitiei)
  ● Automobilism (FIA)
  ● Biliard (WCBS)
  ● Bob (FIBT)
  ● Bowling (CMSB, competitii IPC)
  ● Bridge (FMB)
  ● Sah (FIDE)
  ● Curling (WCF)
  ● Gimnastica (FIG)
  ● Motociclism (FIM)
  ● Pentatlon modern (UIPM) pentru disciplinele care implica tirul
  ● Popice (FIQ)
  ● Navigatie cu panze (ISAF) doar cu carma
  ● Tir (ISSF) (interzise şi în afara competitiei)
  ● Schi/snowboard (FIS) în sarituri, stil liber
  ● Lupte (FILA)
  Beta-blocantele includ, dar nu sunt limitate la, urmatoarele:
  Acebutolol, alprenolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, bunolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nadolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol.
  SUBSTANTE SPECIALE*)

  "Substantele speciale*)" sunt listate mai jos:
  ● Toţi beta-2 agonistii inhalati (cu excepţia clenbuterolului);
  ● Probenecid;
  ● Catina, cropropamida, crotetamida, efedrina, etamivan, famprofazon, heptaminol, isometeptena, levmetamfetamina, meclofenoxat, pmetilamfetamina, metilefedrina, niketamida, norfenefrina, octopamina, ortetamina, oxilofrina, fenprometamina, propilexedrina, selegilina, sibutramina;
  ● Canabinoidele;
  ● Toţi glucocorticosteroizii;
  ● Alcoolul;
  ● Toate beta-blocantele.
  ___________ Notă *) "Lista interzisa poate cuprinde substante speciale care pot fi subiectul incalcarilor fără intentie a reglementarilor anti-doping, datorita utilizarii lor pe scara larga în produsele medicamentoase, sau a caror utilizare în scop de dopaj este mai puţin probabila". O încălcare a regulamentelor anti-doping implicand astfel de substante poate avea drept rezultat reducerea sanctiunii cu condiţia ca "sportivul să poată dovedi ca utilizarea unei astfel de substante nu a fost menita sa mareasca performanta sportiva".
  ____________