CIRCULARĂ nr. 19 din 30 septembrie 2019privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint cu tema 75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord
EMITENT
 • BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI
 • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 817 din 9 octombrie 2019

  Articolul 1

  În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, începând cu data de 14 octombrie 2019, Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord.


  Articolul 2

  Caracteristicile monedei sunt următoarele:
  Valoare nominală10 lei
  Metalargint
  Titlu999‰
  Formărotundă
  Diametru37 mm
  Greutate31,103 g
  Calitateproof
  Cantzimțat

  Aversul monedei prezintă cele două fețe ale medaliei jubiliare din aur „Ardealul Nostru“, inscripția în arc de cerc „ROMANIA“, stema României, valoarea nominală „10 LEI“ și anul de emisiune „2019“.
  Reversul monedei redă imaginea Monumentului ostașului român de la Carei, inscripția în arc de cerc „ELIBERAREA ARDEALULUI DE NORD“ și data la care a fost eliberat ultimul teritoriu ocupat din Transilvania, „25 octombrie 1944“.


  Articolul 3

  Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.


  Articolul 4

  Monedele din argint cu tema 75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord au putere circulatorie pe teritoriul României.


  Articolul 5

  Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

  Președintele Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României,
  Mugur Constantin Isărescu

  București, 30 septembrie 2019.
  Nr. 19.
  -----