ORDIN nr. 507 din 5 august 2003pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind circulaţia şi utilizarea materiilor prime furajere
EMITENT
  • MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 29 septembrie 2003



    În temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului,vazand Referatul de aprobare nr. 162.378 din 21 iulie 2003, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului emite următorul ordin:  +  Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara privind circulaţia şi utilizarea materiilor prime furajere, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.  +  Articolul 2Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi institutele centrale de profil vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.  +  Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.  +  Articolul 4Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării lui.Ministrul agriculturii,pădurilor, apelor şi mediului,Ilie SarbuBucureşti, 5 august 2003.Nr. 507.  +  Anexa  +  Articolul 1 (1) Prezenta norma sanitară veterinara se aplică circulaţiei şi utilizării materiilor prime furajere, pe teritoriul României. (2) Prezenta norma sanitară veterinara se aplică, fără a fi prejudiciate celelalte prevederi ale legislaţiei sanitare veterinare naţionale din domeniul nutritiei animale.  +  Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare se vor aplica următoarele definiţii:1. "materii prime furajere": diferite produse de origine vegetala sau animala, în starea lor naturala, proaspete sau conservate, produse derivate din prelucrarea industriala a acestora, precum şi substantele organice sau anorganice, conţinând sau nu aditivi, care sunt destinate hranirii animalelor, fie direct ca atare, fie după procesare la prepararea furajelor combinate sau ca suport pentru premixuri;2. "punerea în circulaţie" sau "circulaţie": deţinerea oricărei materii prime furajere, în scopul vânzării, inclusiv oferirea spre vânzare sau orice alta forma de transfer, gratuit sau nu, către o terta parte, precum şi vânzarea şi celelalte forme de transfer ale acestora.  +  Articolul 3Fără a prejudicia alte prevederi legislative naţionale, materiile prime furajere, pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României, numai dacă acestea sunt salubre, nefalsificate şi de calitate comercială. Circulaţia şi utilizarea materiilor prime furajere nu trebuie să prezinte nici un pericol pentru sănătatea animala, publică sau pentru mediul înconjurător şi nu trebuie puse în circulaţie într-un mod care ar putea sa induca în eroare cumpărătorul sau utilizatorul.  +  Articolul 4Prevederile generale cuprinse în partea A, a anexei se aplică pentru punerea în circulaţie a materiilor prime furajere.  +  Articolul 5 (1) Materiile prime furajere nu pot fi puse în circulaţie decât dacă specificăţiile acestora vor fi vizibile, lizibile şi de nesters. Acestea angajează responsabilitatea producătorului, ambalatorului, importatorului, vânzătorului sau distribuitorului, stabilit în România. Specificaţiile vor fi înscrise într-un document de însoţire sau, după caz, pe ambalaj, pe container sau pe o eticheta fixată pe acesta şi se referă la: a) cuvintele "materie prima furajera"; b) denumirea materiei prime furajere şi după caz alte specificăţii prevăzute la art. 7; c) materiile prime furajere enumerate în partea B a anexei, specificăţiile prevăzute la coloana a patra a părţii B a anexei; d) materiile prime furajere care nu sunt cuprinse în partea B a anexei, specificăţiile prevăzute în coloana a doua a tabelului din partea C a anexei; e) după caz, specificăţiile prevăzute de partea A, a anexei; f) cantitatea neta, exprimată în unităţi de masa, în cazul produselor solide şi în unităţi de masa sau volum, în cazul produselor lichide; g) numele sau denumirea comercială şi adresa sau locul de înregistrare al unităţii producătoare, numărul de aprobare, numărul de referinţa al lotului sau orice alta indicaţie care asigura trasabilitatea materiei prime furajere, în cazul în care unitatea trebuie să fie aprobată în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlăturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste" aprobată prin Ordinul MAAP nr. 504/28.12.2001 şi publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 78 din 01.02.2002. h) numele sau denumirea comercială şi adresa sau sediul persoanei, fizice sau juridice, responsabile pentru specificăţiile anterioare, dacă acestea sunt diferite de cele ale producătorului, în conformitate cu cele prevăzute la lit. g). (2) Pe ambalaje, recipiente, etichete şi pe documentele de însoţire, pot fi înscrise şi alte informaţii, cu condiţia ca acestea, să se refere la parametri obiectivi sau cuantificabili ce pot fi justificati şi sa nu induca în eroare cumpărătorul. Acest e informaţii trebuie să fie separate de informaţiile prevăzute la alin. (1). (3) Pentru cantităţi de materii prime furajere, de până la 10 kilograme, destinate utilizatorului final, specificăţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să fie furnizate cumpărătorului prin intermediul unei inscriptionari corespunzătoare la punct ul de vânzare. (4) Dacă un lot este divizat în cursul circulaţiei, specificăţiile, prevăzute la alin. (1), referitoare la lotul iniţial, trebuie să fie preluate şi înscrise pe ambalajele, recipientele şi documentele de însoţire pentru fiecare diviziune a lotului. (5) În cazul în care compozitia unei materii prime furajere, aflate în circulaţie, este schimbată, specificăţiile prevăzute la alin. (1) trebuie să fie modificate în consecinţa, sub responsabilitatea persoanei care furnizează noile specificăţii.  +  Articolul 6 (1) Prin derogare de la prevederile art. 5, specificăţiile la care se referă art. 5, alin. (1), lit. c) şi d) şi Cap. V, pct. 2 şi 3 din partea A, a anexei, nu vor fi solicitate dacă: a) înainte de fiecare tranzacţie, cumpărătorul a declarat în scris, că nu solicita aceste informaţii; b) materiile furajere de origine vegetala sau animala, proaspete sau conservate, supuse sau nu unui tratament fizic simplu, sunt în cantităţi de până la 10 kilograme, destinate hranirii animalelor de companie şi furnizate direct utilizatorului final, de un distribuitor stabilit teritoriul României, fără a se aduce atingere prevederilor "Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlăturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste". (2) În cazul în care unei materii prime furajere provenite dintr-o ţara terta, pusă în circulaţie pentru prima data pe teritoriul României şi căreia, nu este posibil să se furnizeze garanţiile referitoare la compoziţie, prevăzute la art. 5, alin. (1), lit. c) şi d) şi la Cap. V, pct. 2 şi 3 a părţii A, a anexei, şi în cazul lipsei în ţara noastră a mijloacelor ce asigura determinarile analitice necesare, autoritatea veterinara centrala a României poate admite ca, datele provizorii privind compozitia să fie furnizate de către persoana responsabilă în conformitate cu art. 5, alin. (1), lit. g) în condiţiile următoare: a) autorităţile competente responsabile pentru control să fie informate în avans despre sosirea materiei prime furajere; b) specificăţiile definitive privind compozitia să fie furnizate cumpărătorului şi autorităţilor veterinare competente, în termen de 10 zile lucrătoare de la sosirea lor în România; c) specificăţiile privind compozitia, înscrise în documente să fie însoţite de următoarea menţiune cu caractere aldine:"date provizorii ce vor fi confirmate de .................. (numele şi adresa laboratorului mandatat pentru efectuarea analizelor), referitoare la ........... (numărul de referinţa al probei de analizat) înainte de ................ (data)" d) România va informa Comisia Europeană despre circumstanţele în care aplica derogarea la care se face referire în prezentul alineat. (3) Prin derogare de la art. 5: a) fără a se aduce atingere "Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlăturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste", specificăţiile prevăzute la art. 5, alin. (1), nu vor fi solicitate, în cazul produselor de origine vegetala sau animala, în starea lor naturala, proaspete sau conservate, supuse sau nu unui simplu tratament fizic şi netratate cu aditivi, cu excepţia agenţilor de conservare, care sunt furnizate de un producător agricol, unui utilizator crescator de animale, ambii aflaţi pe teritoriul României; b) indicaţiile la care se referă art. 5, alin. (1), lit. c), d), e) şi f) şi în partea A, a anexei, nu vor fi solicitate atunci când sunt puse în circulaţie subproduse de origine vegetala sau animala, rezultate dintr-un proces de prelucrare agro-industriala şi care au o umiditate mai mare de 50%.  +  Articolul 7 (1) Materiile furajere enumerate la partea B a anexei, pot circula numai sub denumirile ce sunt prevăzute de aceasta şi cu condiţia ca acestea sa corespundă descrierilor respective. (2) Se admite circulaţia materiilor prime furajere, altele decât cele la care se referă alin. (1), cu condiţia ca, aceste materii prime furajere, sa circule sub denumiri şi/sau cu calificative diferite de cele enumerate în anexa şi sa nu poată induce în eroare cumpărătorul, în ceea ce priveşte identitatea reală a produsului care îi este oferit.  +  Articolul 8 (1) Materiile prime furajere al căror conţinut de substanţe sau produse indezirabile depăşeşte nivelul permis pentru materiile prime furajere, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 294/11.07.2002 pentru aprobarea "Normei sanitare veterinare privind conţinutul maxim admis pentru unele substanţe şi produse în furaje", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 731/07.10.2002, pot fi puse în circulaţie numai dacă sunt destinate întreprinderilor aprobate, producătoare de nutreturi combinate înscrise pe lista naţionala în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare ce stabileşte condiţiile şi modalităţile pentru aprobarea şi înregistrarea unor întreprinderi şi intermediari ce operează în sectorul nutritiei animalelor". (2) Prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (1) lit. a), materiile prime furajere, în sensul primului alineat, trebuie să fie etichetate ca "materii prime furajere destinate întreprinderilor aprobate producătoare de nutreturi combinate".  +  Articolul 9În scopul circulaţiei pe teritoriul României, indicaţiile înscrise pe documentul de însoţire, pe ambalaje, pe recipiente sau pe eticheta ataşată acestora vor fi redactate în limba română.  +  Articolul 10Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure, ca restricţiile aplicabile circulaţiei materiilor prime furajere, în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, nu vor putea fi impuse în alte cazuri decât cele prevăzute în prezenta norma sanitară veterinara.  +  Articolul 11În conformitate cu procedura legislativă naţionala vor fi adoptate următoarele: a) un sistem de codificare numerică pentru materiile prime furajere, bazat pe glosare care indica originea, partea utilizata a produsului/subprodusului utilizat, modul de prelucrare şi maturitatea/calitatea materiilor prime furajere, permitand identificarea la nivel internaţional, în special prin denumire şi descriere; b) stabilirea unei liste a materiilor prime furajere a căror circulaţie sau utilizare, în scopuri furajere, este limitată sau interzisă, pentru a se asigura respectarea prevederilor art. 3; c) amendamentele la lista la care face referire lit. b), vor fi adoptate ţinând cont de evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice; d) anexa, la prezenta norma sanitară veterinara, poate fi modificată ţinând cont de evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice.  +  Articolul 12Materiile prime furajere sunt supuse controlul oficial pentru verificarea respectării cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare, prin sondaj, cel puţin prin prelevare de probe, în conformitate cu reglementările în vigoare.  +  Articolul 13 (1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia. (2) Autoritatea veterinara competenţa va dispune măsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. (3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie să facă referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.  +  Articolul 14Anexa face parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.  +  Anexa la norma sanitară veterinara  +  Partea A GENERALITATI  +  Capitolul I PREVEDERI EXPLICATIVE1. Materiile prime furajere sunt enumerate şi definite în Partea B, în conformitate cu următoarele criterii:a. originea produsului/subprodusului - exemplu: animala, vegetala, minerala,b. partea utilizata din produs/subprodus - exemplu: integral, seminţele, tuberculi, oase,c. procedeul la care a fost supus produsul/subprodusul, - exemplu: decorticare, extracţie, încălzire şi/sau produsul/subprodusul obţinut - exemplu fulgi, tarate, pulpa, grasime,d. compozitia produsului/subprodusului şi/sau calitatea produsului/subprodusului - exemplu, "cu conţinut scăzut în glucosinolat", "bogat în grasime", "cu conţinut scăzut de zahăr".2. Lista prevăzută în Partea B cuprinde 12 puncte:1. Boabe de cereale, produsele şi subprodusele lor;2. Seminţe, fructe oleaginoase, produsele şi subprodusele lor;3. Seminţe de leguminoase, produsele şi subprodusele lor;4. Tuberculi şi rădăcini, produsele şi subprodusele lor;5. Alte seminţe şi fructe, produsele şi subprodusele lor;6. Nutreturi şi furaje grosiere;7. Alte plante, produsele şi subprodusele lor;8. Produse lactate;9. Produse provenite de la animalele terestre;10. Peste şi alte animale marine, produsele şi subprodusele lor;11. Minerale;12. Diverse.  +  Capitolul II PREVEDERI REFERITOARE LA PURITATEA BOTANICA ŞI CHIMICA1. Fără a fi prejudiciate prevederile art. 3, materiile prime furajere trebuie să fie, în conformitate cu prevederile bunei practici de fabricaţie, libere de impuritati chimice rezultate din procesul de fabricare a acestora şi din tehnicile auxiliare, la care se referă "Norma sanitară veterinara cu privire la aditivii din furaje", numai dacă un conţinut maxim specific, pentru o anumită materie furajera, este stabilit la Partea B a anexei nr. 2.2. Puritatea botanica a produselor şi subproduselor prevăzute la Părţile B şi C nu trebuie să fie mai mica de 95%, cu excepţia cazurilor în care un alt nivel a fost stabilit de Părţile B şi C. Sunt considerate impuritati botanice următoarele: a) impuritatile naturale dar inofensive - de exemplu paiele sau fragmentele de paie, seminţele altor specii cultivate sau seminţele buruienilor; b) reziduuri inofensive de la alte boabe sau fructe oleaginoase, provenite dintr-un proces anterior de fabricaţie, al căror nivel nu trebuie să depăşească 0,5%;3. Nivelurile de puritate botanica indicate se referă la greutatea produsului şi subprodusului ca atare.  +  Capitolul III PREVEDERI REFERITOARE LA DENUMIRIAtunci când denumirea unei materii furajere la care se face referire în Partea B, cuprinde unul sau mai mulţi termeni în paranteza, aceşti termeni pot fi omisi, de exemplu ulei din (boabe) soia, poate fi declarat ca ulei din boabe de soia sau ulei de soia.  +  Capitolul IV PREVEDERI REFERITOARE LA GLOSARGlosarul prezentat mai jos, se referă la principalele procedee utilizate pentru fabricarea materiilor prime furajere cuprinse în Părţile B şi C ale prezentei anexe. Atunci când denumirea acestor materii prime furajere include un nume sau un calificativ din acest glosar, procedeul de fabricaţie utilizat trebuie să corespundă definitiei prezentate în acesta.
    *Font 9*
    Procedeu Definiţie Denumire uzuală/calificativ
    (1) (2) (3) (4)
    1 Concentraţie Creşterea conţinutului unor componenţi prin îndepărtarea apei sau a altor constituenti Concentrat
    2 Decorticare^1) Îndepărtarea completa sau parţială a stratului exterior al boabelor, seminţelor, fructelor, nucilor, etc. Decorticat, parţial decorticat
    3 Uscare Deshidratare prin procedee artificiale sau naturale Uscat (la soare sau artificial)
    4 Extracţie Îndepărtarea fie a grasimilor sau a uleiului din unele produse cu ajutorul solventilor organici, fie a zaharurilor sau a altor componente hidrosolubile cu ajutorul solventilor aposi. În cazul folosirii solventilor organici, produsul care rezultă trebuie să fie tehnic liber de acel solvent Sroturi, extracte (pentru materiile oleaginoase), melasa, pulpa (pentru produsele ce conţin zaharuri sau alte componente hidrosolubile)
    5 Extrudare Trecere unui material sub presiune printr-un orificiu (vezi şi pregelatinizarea) Extrudate
    6 Fulguire-rulare Aplatizarea unui produs supus acţiunii caldurii umede Fulgi
    7 Macinare uscata Tratament fizic aplicat boabelor în scopul reducerii dimensiunii particulelor şi a facilitării separarii în fracţiunile constituente (în principal făina şi tarate) Făina, tarate
    8 Tratament termic Termen general care se referă la diverse tratamente termice efectuate în anumite condiţii pentru a influenţa valoarea nutritionala sau structura materialului Prajite, fierte, tratate termic
    9 Hidrogenare Transformarea gliceridelor nesaturate în gliceride saturate (din uleiuri şi grăsimi) Saturate, parţial saturate
    10 Hidroliza Degradarea în constituenti chimici simpli printr-un tratament adecvat cu apa şi eventual cu enzime sau acizi/baze Hidrolizate
    11 Presare Îndepărtarea materiei grase sau a uleiului din produsele bogate în grăsimi sau a sucului din fructe sau alte produse vegetale, prin extracţie mecanică (presare cu un surub sau un alt tip de presa), eventual cu un uşor tratament termic Turte (în cazul produselor oleaginoase), pulpa, marc (pentru fructe), pulpa presata (pentru trestia de zahăr)
    12 Peletare Compresare specială prin trecerea printr-o filiera Pelete
    13 Pregelatinizare Modificarea amidonului pentru a creşte semnificativ capacitatea sa de hidratare în apa rece Pregelatinizate
    14 Rafinare Îndepărtarea completa sau parţială a impuritatilor din zahăr, uleiuri şi grăsimi sau din alte substanţe naturale printr-un tratament fizic sau chimic Rafinat, parţial rafinat
    15 Macinare umeda Separarea mecanică a părţilor componente ale boabelor, după inmuiere în apa ce conţine eventual dioxid de sulf, în vederea extragerii amidonului Germeni, gluten, amidon
    16 Uruire Prelucrare mecanică a boabelor sau altor materii furajere pentru a le reduce dimensiunile Uruieli
    17 Îndepărtarea zaharurilor Îndepărtarea completa sau parţială a mono- şi dizaharidelor din melasa sau alte produse ce conţin zahăr prin mijloace fizice sau chimice Produs fără zahăr, produs parţial fără zahăr
    ^1) Expresia "decorticare" poate fi înlocuită cu "depeliculizare" sau "decojire", după caz, situaţie în care se va utiliza calificativul "depeliculizat" sau "decojit".
     +  Capitolul V DISPOZIŢII REFERITOARE LA CONŢINUTUL INDICAT SAUCARE SE VA DECLARA CONFORM PĂRŢILOR B ŞI C1. Conţinutul indicat sau care se va declara, se referă la greutatea materiei furajere, cu excepţia cazurilor în care este altfel stabilit.2. Conform art. 3 şi 6 alin. (3) lit. b) cu condiţia ca în părţile B şi C ale prezentei anexe sa nu fie stabilit un alt nivel, umiditatea materiilor furajere trebuie declarata, dacă depăşeşte 14% din greutatea materiei furajere. În cazul materiilor furajere care au o umiditate ce nu depăşeşte limita indicată mai sus, aceasta trebuie declarata la cererea cumpărătorului.3. Conform art. 3 al normei sanitare veterinare cu condiţia ca un alt nivel sa nu fie stabilit la părţile B sau C ale prezentei anexe, nivelul de cenusa insolubila în acid clorhidric al materiei furajere trebuie să fie declarat, dacă depăşeşte 2,2% din substanţa uscata.  +  Capitolul VI DISPOZIŢII REFERITOARE LA AGENŢII DE DENATURARE ŞI LIANTIAtunci când produsele la care se face referire în coloana a 2-a a părţii B sau la prima coloana a părţii C a prezentei anexe, sunt folosite pentru denaturarea sau inglobarea materiilor furajere, trebuie furnizate următoarele informaţii: a) pentru agenţi de denaturare: natura şi cantitatea produsului utilizat, b) pentru lianti: natura produsului utilizat; În cazul liantilor, cantitatea de produs utilizat nu trebuie să depăşească 3% din greutatea totală.  +  Capitolul VII DISPOZIŢII REFERITOARE LA TOLERANŢELE MINIME INDICATE SAUCARE TREBUIE DECLARATE CONFORM PĂRŢILOR B ŞI CAtunci când, cu ocazia unui control oficial, conform art. 12 al normei sanitare veterinare, se constata o diferenţa între compozitia unei materii furajere şi compozitia declarata a acesteia, susceptibilă de a îi reduce valoarea, următoarele tolerante minime sunt permise: a) pentru proteina bruta:1. doua unităţi pentru conţinutul declarat de 20% sau mai mult,2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de până la 20% dar nu mai puţin de 10%,3. o unitate pentru conţinutul declarat de până la 10%; b) pentru glucidele totale, glucidele reducatoare, zaharoza, lactoza şi glucoza (dextroza)1. 2 unităţi pentru conţinutul declarat de peste 20%2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de până la 20% dar nu mai puţin de 5%,3. 0,5 unităţi pentru conţinutul declarat de până la 5% c) pentru amidon şi inulina:1. 3 unităţi pentru conţinutul declarat de peste 30%,2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de până la 30% dar nu mai puţin de 10%.3. o unitate pentru conţinutul declarat de până la 10% d) pentru materiile grase brute:1. 1,8 unităţi pentru conţinutul declarat de peste 15%,2. 12% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de până la 15% dar nu mai puţin de 5%,3. 0,6 unităţi pentru conţinutul declarat de până la 5%. e) pentru celuloza bruta:1. 2,1 unităţi pentru conţinutul declarat de peste 14%,2. 15% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de până la 14% dar nu mai puţin de 6%,3. 0,9 unităţi pentru conţinutul declarat de până la 6%. f) pentru umiditate şi cenusa bruta:1. o unitate pentru conţinutul declarat de peste 10%2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de până la 10% dar nu mai puţin de 5%,3. 0,5 unităţi pentru conţinutul declarat de până la 5%; g) pentru fosforul total, sodiu, carbonat de calciu, calciu, magneziu, indicele de aciditate şi materiile insolubile în eter de petrol:1. 1,5 unităţi pentru conţinutul (valorile) declarat de peste 15%, după caz2. 10% din conţinutul (valoarea) declarat pentru conţinutul (valorile) declarat(e) de până la 15% dar nu mai puţin de 2%, după caz,3. 0,2 unităţi pentru conţinutul (valorile) declarat de până la 2%, după caz, h) pentru cenusa insolubila în acid clorhidric şi cloruri exprimate în NaCl:1. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de peste 3%;2. 0,3 unităţi pentru conţinutul declarat de până la 3%; i) pentru caroteni, vitamina A şi xantofila:- 30% din conţinutul declarat; j) pentru metionina, lizina şi bazele azotate volatile:- 20% din conţinutul declarat.  +  Capitolul VIII DISPOZIŢII REFERITOARE LA ETICHETAREA MATERIILOR FURAJERECE CONŢIN PROTEINE DERIVATE DIN TESUTURI DE MAMIFERE1. Etichetele materiilor furajere ce conţin proteine derivate din tesuturi de mamifere trebuie să cuprindă următoarea declaraţie: "Aceste materii furajere conţin proteine derivate din tesuturi de mamifere, fiind interzise în furajarea rumegatoarelor".Aceasta prevedere nu se aplică: a) laptelui şi produselor lactate, b) gelatinei, c) proteinelor hidrolizate cu o greutate moleculara sub 10000 de daltoni ce:i. provin din piei obţinute de la animale ce au fost tăiate într-un abator şi au fost supuse unei inspecţii antemortem, de către medicul veterinar oficial, în conformitate cu prevederile cap. VI din anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" şi în urma acestei inspecţii, au fost declarate apte pentru tăiere, în scopurile menţionatei norme sanitare veterinare;şiîi. au fost produse printr-un procedeu de fabricaţie care implica măsuri corespunzătoare, pentru minimizarea contaminarii pieilor: pregătirea pieilor prin saramurare, tratare cu var şi spalare abundenta, urmată de expunerea produsului la un pH de peste 11, pentru o perioadă de cel puţin 3 ore, la o temperatura de cel puţin 80°C şi urmată de un tratament termic la 140°C, pentru 30 de minute la o presiune de peste 3,6 bari sau produse, printr-un procedeu echivalent aprobat de autoritatea veterinara centrala;şiiii. provin din unităţi ce efectuează un program propriu de controale (HACCP); d) fosfatului dicalcic obţinut din oase degresate, şi e) plasmei deshidratate şi altor produse obţinute din sânge.2. Atunci când autoritatea veterinara centrala a României interzice utilizarea în furajele destinate anumitor specii de animale, altele decât rumegatoarele, a proteinelor derivate din tesuturi de mamifere, la care se referă prima propozitie a pct. 1, după cum se prevede la art. 1, alin. (2) al "Normei sanitare veterinare stabilind reglementările veterinare pentru distrugerea şi prelucrarea deşeurilor de origine animala, pentru comercializarea lor şi pentru prevenirea agenţilor patogeni din furajele de origine animala sau din peste", declaraţia solicitată la pct. 1 trebuie să menţioneze, suplimentar, celelalte specii sau categorii de animale pentru care s-a extins interzicerea utilizării produselor în cauza.
     +  Partea B LISTA NEEXCLUSIVA A PRINCIPALELOR MATERII FURAJERE*Font 9*    1. GRAUNTE DE CEREALE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.01│Ovaz │Graunte de Avena sativa L. şi alte soiuri cultivate de │ ││ │ │ovaz. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.02│Fulgi de ovaz │Produsul obţinut prin tratarea cu abur şi │Amidon ││ │ │rulare-fulguire a ovazului decorticat. Poate conţine o │ ││ │ │mica proporţie de tegumente. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.03│Tarate de ovaz │Subprodus obţinut după transformarea ovazului în │Celuloza bruta││ │decorticat │prealabil cernut şi decorticat în crupe şi făina. Este │ ││ │ │constituit în principal din tarate de ovaz şi o parte a │ ││ │ │endospermului. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.04│Tarate de ovaz │Subprodus obţinut după prelucrarea ovazului în prealabil│Celuloza bruta││ │ │cernut şi decorticat în crupe de ovaz. Este constituit │ ││ │ │în principal din invelisurile externe şi tarate de ovaz.│ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.05│Orz │Graunte de Hordeum vulgare L. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.06│Tarate de orz │Subprodus obţinut după transformarea orzului în │Celuloza bruta││ │ │prealabil cernut şi decorticat în arpacas, gris sau │ ││ │ │făina de orz. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.07│Proteina din orz│Subprodusul deshidratat rezultat după obţinerea │Proteina bruta││ │ │amidonului din orz. Este constituit în principal din │Amidon ││ │ │proteina obţinută după separarea amidonului. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.08│Brizura de orez │Subprodus rezultat după obţinerea orezului glasat Oryza │Amidon ││ │ │sativa L. Este constituit în principal din boabe de orez│ ││ │ │subdimensionate şi/sau boabe sparte. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.09│Tarrte (făina │Subprodus rezultat după prima polizare a orezului │Celuloza bruta││ │bruna furajera) │decojit. Este constituit în principal din particule ale │ ││ │de orez │stratului aleuronic, endosperm şi germeni. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.10│Tarate (făina │Subprodus rezultat după polizarea orezului decojit. Este│Celuloza ││ │alba furajera) │constituit în principal din particule ale stratului │bruta ││ │de orez │aleuronic, endosperm şi germeni. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.11│Tarate de orez │Subprodus rezultat după polizarea orezului decojit. Este│Celuloza bruta││ │cu carbonat de │constituit în principal din peliculele argintii, din │Carbonat de ││ │calciu │particule din stratul aleuronic, endosperm şi germeni şi│calciu ││ │ │într-o măsura mai mica din carbonat de calciu provenit │ ││ │ │din procesul de fabricaţie. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.12│Făina furajera │Subprodus rezultat după polizarea orezului decojit │Celuloza bruta││ │din orez fiert │fiert. Este constituit în principal din peliculele │Carbonat de ││ │ │argintii, din particule din stratul aleuronic, endosperm│calciu ││ │ │şi germeni şi într-o măsura mai mica din carbonat de │ ││ │ │calciu provenit din procesul de fabricaţie. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.13│Orez furajer │Produs rezultat după macinarea orezului furajer, │Amidon ││ │macinat │constituit fie din boabe verzi, cretoase sau imature, │ ││ │ │cernute pe parcursul macinarii orezului decojit sau din │ ││ │ │boabe normale decojite de culoare galbena sau patate. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.14│Turte germeni de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin presarea│Proteina bruta││ │orez │germenilor de orez de care rămân încă aderente părţi din│Grasime bruta ││ │ │endosperm şi testa. │Celuloza bruta│├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.15│Srot din germeni│Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin │Proteina bruta││ │de orez │extractia germenilor de orez de care rămân încă aderente│ ││ │ │părţi din endosperm şi testa. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.16│Amidon din orez │Amidon din orez tehnic pur. │Amidon │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.17│Mei │Graunte de Panicum miliaceum L. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.18│Secara │Graunte de Secale cereale L. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.19│Srot de │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii obţinut din │Amidon ││ │ secara^1) │secara cernuta. Este constituit în principal din │ ││ │ │particule de endosperm, cu fine particule din invelisul │ ││ │ │extern al grauntelor şi sparturi de boabe. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.20│Secara furajera │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Amidon ││ │ │secara cernuta. Este constituit în principal din │ ││ │ │fragmente ale invelisului extern şi din particule de │ ││ │ │boabe din care a fost îndepărtat mai puţin endosperm │ ││ │ │decât în taratele de secara. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.21│Tarate de secara│Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Celuloza bruta││ │ │secara cernuta. Este constituit în principal din │ ││ │ │fragmente ale invelisului extern şi din particule de │ ││ │ │graunte din care cea mai mare parte a grauntelor a fost │ ││ │ │îndepărtată. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.22│Sorg │Graunte de Sorghum bicolor (L.) Moench s. 1 │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.23│Grâu │Graunte de Triticum aestivum (L.), Triticum durum Desf. │ ││ │ │şi alte soiuri cultivate de grâu. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.24│Srot de grâu^2) │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Amidon ││ │ │graunte de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ ││ │ │constituit în principal din particule de endosperm cu │ ││ │ │fine fragmente de invelis extern al grauntelor şi │ ││ │ │sparturi de graunte. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.25│Grâu furajer │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Celuloza bruta││ │ │graunte de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ ││ │ │constituit în principal din fragmente de invelis extern │ ││ │ │al grauntelor din care a fost îndepărtat mai puţin │ ││ │ │endosperm decât în taratele de grâu. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.26│Tarate de │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii, obţinut din │Celuloza bruta││ │ grâu^3) │boabe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ ││ │ │constituit în principal din fragmente de invelis extern │ ││ │ │al grauntelor şi din particule de graunte din care a │ ││ │ │fost îndepărtată cea mai mare parte a endospermului. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.27│Germeni de grâu │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii constituit în│Proteina bruta││ │ │principal din germeni de grâu, transformati în fulgi sau│Grasime bruta ││ │ │nu, de care pot adera încă fragmente de endosperm sau de│ ││ │ │invelisuri externe. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.28│Gluten de grâu │Subprodus deshidratat rezultat în urma extragerii │Proteina bruta││ │ │amidonului din grâu. Este constituit în principal din │ ││ │ │gluten obţinut în urma separarii amidonului. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.29│Gluten de grâu │Subprodus rezultat în urma obţinerii amidonului şi │Proteina bruta││ │furajer │glutenului de grâu. Este constituit din tarate, din care│Amidon ││ │ │germenii au fost sau nu parţial îndepărtaţi şi gluten, │ ││ │ │la care pot fi adăugate foarte mici cantităţi de │ ││ │ │componente rezultate de la cernerea grauntelor, precum │ ││ │ │şi foarte mici cantităţi de reziduuri provenite din │ ││ │ │procesul de hidroliza a amidonului. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.30│Amidon de grâu │Amidon tehnic pur obţinut din grâu. │Amidon │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.31│Amidon de grâu │Produs constituit din amidon de grâu expandat prin │Amidon ││ │pregelatinizat │tratament termic. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.32│Alac │Graunte de alac Triticum spelta L., Triticum dioccum │ ││ │ │Schrank, Triticum monococcum. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.33│Triticale │Graunte de hibrizi Triticum X Secale. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.34│Porumb │Graunte de Zea mays L. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.35│Srot de │Subprodus rezultat de la fabricarea fainii sau a │Celuloza bruta││ │ porumb^4) │grisului de porumb. Este constituit în principal din │ ││ │ │fragmente ale invelisului extern al grauntelor şi din │ ││ │ │particule de graunte din care endospermul a fost │ ││ │ │îndepărtat într-o proporţie mai mica decât în taratele │ ││ │ │de porumb. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.36│tarate de porumb│Subprodus rezultat de la fabricarea fainii sau a │Celuloza bruta││ │ │grisului de porumb. Este constituit în principal din │ ││ │ │invelisuri externe ale grauntelor şi fragmente de │ ││ │ │germeni de porumb alături de particule de endosperm. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.37│Turte germeni de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │porumb │presarea germenilor de porumb prelucrati pe cale uscata │Grasime bruta ││ │ │sau umeda de care sunt încă aderente părţi de endosperm │ ││ │ │şi de testa. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.38│Srot din germeni│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │de porumb │extracţie din germenii de porumb prelucrati pe cale │ ││ │ │uscata sau umeda de care sunt încă aderente părţi de │ ││ │ │endosperm şi de testa. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.39│Gluten de porumb│Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului de porumb.│Proteina bruta││ │furajer^5) │Este constituit din tarate şi gluten, la care pot fi │Amidon ││ │ │adăugate sparturi de porumb obţinute la cernerea │Grasime bruta,││ │ │grauntelor într-o proporţie nu mai mare de 15% şi/sau │dacă > 4,5% ││ │ │reziduuri provenite din apa de inmuiere, folosită pentru│ ││ │ │producerea alcoolului sau a altor produse derivate din │ ││ │ │amidon. Produsul poate conţine de asemenea reziduuri │ ││ │ │provenite de la extractia uleiului din germenii de │ ││ │ │porumb, obţinut pe cale umeda. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.40│Gluten de porumb│Subprodus deshidratat rezultat de la obţinerea │Proteina bruta││ │ │amidonului de porumb. Este constituit în principal din │ ││ │ │gluten obţinut din separarea amidonului. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.41│Amidon de porumb│Amidon tehnic pur obţinut din porumb. │Amidon │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.42│Amidon de porumb│Produs constituit din amidon de porumb expandat prin │Amidon ││ │pregelatinizat^6│tratament termic. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.43│Colti de malt │Subprodus rezultat de la maltificare, constituit în │Proteina bruta││ │ │principal din radicele uscate de cereale germinate. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.44│Borhot de bere │Subprodus rezultat în industria berii obţinut prin │Proteina bruta││ │ │deshidratarea reziduurilor de cereale maltificate sau │ ││ │ │nemaltificate şi din alte produse amidonoase. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.45│Borhot │Subprodus rezultat în urma distilarii alcoolului obţinut│Proteina bruta││ │deshidratat de │prin deshidratarea reziduurilor solide de cereale │ ││ │cereale^7) │fermentate. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│1.46│Borhot de │Subprodus de distilerie obţinut prin deshidratarea │Proteina bruta││ │cereale^8) │reziduurilor solide de cereale fermentate la care a fost│ ││ │ │adăugată o parte de sirop sau de reziduuri rezultate din│ ││ │ │evaporarea apei de inmuiere. │ │├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤│^1) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". ││^2) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". ││^3) Dacă ingredientul a fost supus unei macinari mai fine, termenul "fin" poate fi adăugat ││denumirii sau aceasta poate fi înlocuită cu o denumire corespondenta. ││^4) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". ││^5) Aceasta denumire poate fi înlocuită cu denumirea "gluten furajer de porumb". ││^6) Aceasta denumire poate fi înlocuită cu denumirea "amidon de porumb extrudat". ││^7) Denumirea poate fi suplimentata cu denumirea speciei de cereale. ││^8) Aceasta denumire poate fi înlocuită cu denumirea "borhot şi solubilizate de cereale". ││Denumirea poate fi suplimentata cu denumirea speciei de cereale. │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   2. BOABE ŞI FRUCTE OLEAGINOASE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.01│Turte de arahide│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │parţial │presarea arahidelor parţial decorticate Arachis hypogaea│Grasime bruta ││ │decorticate │L. şi alte specii de Arachis (conţinut maxim în celuloza│Celuloza bruta││ │ │bruta 16% din substanţa uscata). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.02│Srot de arahide │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │parţial │extracţie din arahidele parţial decorticate (conţinut │Celuloza bruta││ │decorticate │maxim în celuloza bruta 16% din substanţa uscata). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.03│Turte de arahide│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │decorticate │presarea arahidelor decorticate. │Grasime bruta ││ │ │ │Celuloza bruta│├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.04│Srot de arahide │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │decorticate │extracţie din arahidele decorticate. │Celuloza bruta│├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.05│Boabe de │Boabe de rapita Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.)│ ││ │rapita^1) │Sinsk., de sarson indian Brassica napus l. var. Glauca │ ││ │ │(Roxb.) O.E. Schulz şi de nap Brassica campestris L. │ ││ │ │ssp. Oleifera (Metzg.) Sinsk. (puritate botanica minima │ ││ │ │94%). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.06│Turte de boabe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │de rapita^1) │presarea boabelor de rapita (puritate botanica minima │Grasime bruta ││ │ │94%). │Celuloza bruta│├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.07│Srot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │rapita │extracţie din boabele de rapita (puritate botanica │ ││ │ │minima 94%). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.08│Coji de boabe de│Subprodus obţinut în urma decojirii boabelor de rapita. │Celuloza bruta││ │rapita │ │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.09│Srot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │sofran parţial │extracţie din boabele parţial decorticate de sofran │Celuloza bruta││ │decorticate │Carthamus tinctorius L. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.10│Turte de copra │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │ │presarea miezului uscat (endosperm) şi cojilor │ ││ │ │(tegument) nucilor de cocotier Cocos nucifera L. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.11│Srot de copra │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │ │extracţie din miezul uscat (endosperm) şi cojile │ ││ │ │(tegument) nucilor de cocotier. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.12│Turte de nuci de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │palmier │presarea nucilor de palmier din speciile Elaeis │Grasime bruta ││ │ │guineensis jacq., Corozo oleifera (HBK) L.H. Bailey │Celuloza bruta││ │ │(Elaeis melanococca auct.) din care a fost îndepărtată │ ││ │ │cat mai mult posibil din invelisul lemnos. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.13│Srot de nuci de │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │palmier │extracţie din nucile de palmier din care a fost │Celuloza bruta││ │ │îndepărtată cat mai mult posibil din invelisul lemnos. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.14│Soia (boabe) │Boabe de soia (Glycine max. L. Merr.) supuse unui │ ││ │prajita │tratament termic corespunzător (activitatea ureazei │ ││ │ │maxim 0,4 mg N/g X min.). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.15│Turte de soia │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut după│Proteina bruta││ │(boabe) prajita │extracţie şi tratament termic corespunzător din boabele │Celuloza ││ │ │de soia (activitatea ureazei maxim 0,4 mg N/g X min.). │bruta, ││ │ │ │dacă > 8% │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.16│Srot de soia │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut după│Proteina bruta││ │(boabe) │extracţie şi tratament termic corespunzător din boabele │ ││ │decojita, │decojite de soia (conţinut maxim de celuloza bruta 8% la│ ││ │prajita │substanţa uscata) (activitatea ureazei maxim 0,5 mg N/g │ ││ │ │X min.). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.17│Concentrat │Produs obţinut din boabe de soia decojite din care s-a │Proteina bruta││ │proteic din soia│extras grasimea, supuse unei a doua extractii pentru a │ ││ │(boabe) │reduce conţinutul de extract neazotat. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.18│Ulei vegetal^2) │Ulei obţinut din plante. │Umiditatea, ││ │ │ │dacă > 1% │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.19│Coji de soia │Subprodus rezultat din decojirea boabelor de soia. │Celuloza bruta││ │(boabe) │ │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.20│Seminţe de │Seminţe de bumbac Gossypium ssp. din care au fost │Proteina bruta││ │bumbac │indepartate fibrele. │Grasime bruta ││ │ │ │Celuloza bruta│├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.21│Srot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │de bumbac │extracţie din seminţele de bumbac din care au fost │Celuloza bruta││ │parţial │indepartate fibrele şi o parte din coji (celuloza bruta │ ││ │decorticate │maxim 22,5% din substanţa uscata). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.22│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │de bumbac │presarea seminţelor de bumbac din care au fost │Grasime bruta ││ │ │indepartate fibrele. │Celuloza bruta│├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.23│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │de Guizotia │presarea seminţelor de Guizotia abyssinica (Le Cass.) │Grasime bruta ││ │abyssinica │(cenusa insolubila în HCl: maxim 3,4%) │Celuloza bruta│├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.24│Seminţe de │Seminţe de floarea soarelui Helianthus annuus L. │ ││ │floarea soarelui│ │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.25│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │de floarea │extracţie din seminţe de floarea soarelui. │ ││ │soarelui │ │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.26│Srot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │de floarea │extracţie din seminţe de floarea soarelui de la care │Celuloza bruta││ │soarelui parţial│s-au îndepărtat o parte din coji (celuloza bruta maxim │ ││ │decorticate │27,5% din substanţa uscata). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.27│Seminţe de în │Seminţe de în Linum usitatissimum L. (puritate botanica │ ││ │ │minim 93%). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.28│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │de în │presarea seminţelor de în (puritate botanica minim 93%).│Grasime bruta ││ │ │ │Celuloza bruta│├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.29│Srot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │de în │extracţie din seminţele de în (puritate botanica minim │ ││ │ │93%). │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.30│Pulpa de masline│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │ │extracţie din maslinele presate Olea europea L. separate│Celuloza bruta││ │ │pe cat posibil de sambure. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.31│Turte de presare│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │din seminţe de │presarea seminţelor de susan Sesamum indicum L. (cenusa │Grasime bruta ││ │susan │insolubila în HCl: maxim 5%). │Celuloza bruta│├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.32│Srot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteina bruta││ │cacao parţial │extracţie din boabele uscate şi prajite de cacao │Celuloza bruta││ │decorticate │Theobroma cacao L. din care au fost indepartate o parte │ ││ │ │din coji. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤│2.33│Coji de boabe de│Tegumentul boabelor de cacao Theobroma cacao L. uscate │Celuloza bruta││ │cacao │şi prajite. │ │├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤│^1) După caz poate fi adăugată menţiunea "conţinut scăzut în glucosinolat", definită în ││legislaţia naţionala armonizata cu cea comunitara. ││^2) Denumirea trebuie suplimentata cu denumirea speciilor. │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   3. BOABE DE LEGUMINOASE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
    Nr. Denumire Descriere Declaraţii obligatorii
    (1) (2) (3) (4)
    3.01 Naut Seminţe de Cicer arietinum L.
    3.02 Turte de extracţie din guar Subprodus obţinut după extracţie din mucilagiul de seminţe de Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub. Proteina bruta
    3.03 Ervum ervilia L. Seminţe de Ervum ervilia L.
    3.04 Latir^1) Seminţe de Lathyrus sativus L. supuse unui tratament termic adecvat.
    3.05 Linte Boabe de Lens culinaris a.o. Medik.
    3.06 Lupin dulce Boabe de Lupinus ssp. cu conţinut scăzut în materii amare.
    3.07 Boabe de fasole, prajite Boabe de Phaseolus sau Vigna ssp. supuse unui tratament termic adecvat în vederea distrugerii lectinelor toxice.
    3.08 Mazare Boabe de Pisum ssp.
    3.09 Făina furajera de mazare Subprodus rezultat în cursul obţinerii fainii de mazare. Este constituit în principal din particule de endosperm şi într-o mai mica măsura de pelicule. Proteina bruta Celuloza bruta
    3.10 tarate de mazare Subprodus rezultat în cursul obţinerii fainii de mazare. Este constituit în principal din pelicule rezultate în urma depeliculizarii şi cernerii mazarii Celuloza bruta
    3.11 Bob Boabe de Vicia faba L. ssp. Faba var. equina Pers. şi var. minuta (Alef) Mansf.
    3.12 Vicia monanthos Desf Boabe de Vicia monanthos Desf.
    3.13 Mazariche Boabe de Vicia sativa L. var. sativa şi alte varietati.
    ^1) Aceasta denumire trebuie suplimentata prin indicarea naturii tratamentului termic.
       4. TUBERCULI, RĂDĂCINI, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.01│Taitei de sfecla│Subprodus rezultat de la fabricarea zahărului, │Cenusa insolubila în ││ │de zahăr │constituit din bucăţi extrase şi deshidratate de│HCl, dacă > 4,5% din ││ │ │sfecla de zahăr Beta vulgaris L. ssp. vulgaris │substanţa uscata ││ │ │var. altissima Doell. (Conţinut maxim de cenusa │Glucide totale, ││ │ │insolubila în HCl: 4,5% din substanţa uscata) │calculate în zaharoza,││ │ │ │dacă > 10,5% │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.02│Melasa de sfecla│Subprodus constituit din siropul rezidual │Glucide totale, ││ │de zahăr │colectat în cursul fabricării şi rafinarii │calculate în zaharoza ││ │ │zahărului din sfecla de zahăr. │Umiditate, dacă > 28% │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.03│Taitei de sfecla│Subprodus rezultat de la fabricarea zahărului │Glucide totale, ││ │de zahăr │constituit din taitei de sfecla de zahăr │calculate în zaharoza ││ │melasati │deshidratati la care s-a adăugat melasa. │Cenusa insolubila în ││ │ │(Conţinut maxim de cenusa insolubila în HCl: │HCl, dacă > 3,5% din ││ │ │4,5% din substanţa uscata) │substanţa uscata │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.04│Borhot de sfecla│Subprodus obţinut după fermentarea melasei de │Proteina bruta ││ │de zahăr │sfecla de zahăr pentru producerea de alcool, │Umiditate, dacă > 35% ││ │ │drojdie, acid citric sau alte substanţe organice│ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.05│Zahăr (de sfecla│Zahăr extras din sfecla de zahăr. │Zaharoza ││ │de zahăr)^1) │ │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.06│Batate │Tuberculi de Ipomoea batatas (L.) Poir, │Amidon ││ │ │indiferent de forma de prezentare. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.07│Manioc^2) │Rădăcini de Manibot esculenta Crantz, indiferent│Amidon ││ │ │de forma de prezentare. (Conţinut maxim de │Cenusa insolubila în ││ │ │cenusa insolubila în HCl: 4,5% din substanţa │HCl, dacă > 3,5% din ││ │ │uscata) │substanţa uscata │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.08│Amidon de manioc│Amidon obţinut din rădăcinile de manioc expandat│Amidon ││ │pregelatinizat^3│printr-un tratament termic adecvat. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.09│Pulpa de cartof │Subprodus rezultat în urma obţinerii amidonului │ ││ │ │din cartofi Solanum tuberosum L. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.10│Amidon din │Amidon din cartofi tehnic pur. │Amidon ││ │cartofi │ │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.11│Proteina din │Subprodus deshidratat constituit în principal │Proteina bruta ││ │cartofi │din substanţe proteice obţinut după separarea │ ││ │ │amidonului. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.12│Fulgi de cartofi│ │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.13│Suc condensat de│Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului │Proteina bruta ││ │cartofi │din care au fost parţial indepartate proteinele │Cenusa bruta ││ │ │şi apa. │ │├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤│4.14│Amidon din │Produs constituit din amidon de cartofi │Amidon ││ │cartofi │solubilizat prin tratament termic. │ ││ │pregelatinizat │ │ │├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┤│^1) Aceasta denumire poate fi înlocuită cu cea de "zaharoza". ││^2) Aceasta denumire poate fi înlocuită cu cea de "tapioca". ││^3) Aceasta denumire poate fi înlocuită cu cea de "amidon de tapioca". │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   5. ALTE SEMINŢE ŞI FRUCTE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR┌────┬──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤│5.01│Pastai de roscove │Produsul obţinut prin zdrobirea fructelor uscate │Celuloza bruta ││ │ │(pastailor) de Ceratonia seliqua L. din care au │ ││ │ │fost indepartate invelisului extern. │ │├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤│5.02│Pulpa de citrice │Subprodus obţinut în cursul fabricării sucului de│Celuloza bruta ││ │ │citrice prin presarea fructelor de Citrus ssp. │ │├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤│5.03│Pulpa de mere │Subprodus obţinut în cursul fabricării sucului de│Celuloza bruta ││ │ │mere prin presarea fructelor. │ │├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤│5.04│Pulpa de tomate │Subprodus obţinut prin presare în cursul │Celuloza bruta ││ │ │fabricării sucului de tomate Solanum lycopersicum│ ││ │ │Kars. L. │ │├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤│5.05│Turte de extracţie din│Subprodus obţinut în cursul extragerii uleiului │Celuloza bruta,││ │samburi de struguri │din samburii de struguri. │dacă > 45% │├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤│5.06│Boasca │Pulpa de struguri deshidratata rapid după │Celuloza bruta,││ │ │extractia alcoolului din care au fost indepartate│dacă > 25% ││ │ │pe cat posibil samburii şi pedunculii │ │├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤│5.07│Samburi de struguri │Samburi extrasi din boabele de struguri din care │Grasime bruta ││ │ │a fost îndepărtat uleiul. │Celuloza bruta,││ │ │ │dacă > 45% │├────┴──────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤│^1) Denumirea poate fi suplimentata cu cea a fructelor. │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   6. NUTRETURI ŞI FURAJE GROSIERE┌────┬──────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│6.01│Făina de │Produs obţinut prin uscarea şi macinarea │Proteina bruta ││ │ lucerna^1) │lucernei ţinere Medicago sativa l. şi Medicago │Celuloza bruta ││ │ │var. Martyn. Poate conţine până la 20% trifoi │Cenusa insolubila în││ │ │tânăr sau alte plante furajere uscate şi │HCl, dacă > 3,5% din││ │ │macinate în acelaşi timp cu lucerna. │substanţa uscata │├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│6.02│Brichete de │Subprodus deshidratat obţinut prin presare după │Proteina bruta ││ │lucerna │separarea sucului de lucerna. │ │├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│6.03│Concentrat proteic│Produs obţinut prin uscarea artificiala a │Carotene ││ │din lucerna │fracţiunilor sucului presat de lucerna, │Proteina bruta ││ │ │centrifugat şi tratat termic pentru precipitarea│ ││ │ │proteinelor. │ │├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│6.04│Făina de trifoi^1)│Produs obţinut prin uscarea şi macinarea │Proteina bruta ││ │ │trifoiului tânăr Trifolium ssp. Poate conţine │Celuloza bruta ││ │ │până la 20% lucerna tanara sau alte plante │Cenusa insolubila în││ │ │furajere uscate şi macinate în acelaşi timp cu │HCl, dacă > 3,5% din││ │ │trifoiul. │substanţa uscata │├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│6.05│Făina de │Produs obţinut prin uscarea şi macinarea │Proteina bruta ││ │ iarba^1)^2) │plantelor furajere ţinere. │Celuloza bruta ││ │ │ │Cenusa insolubila în││ │ │ │HCl, dacă > 3,5% din││ │ │ │substanţa │├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│6.06│Paie de cereale^3)│Paie de cereale │ │├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│6.07│Paie de cereale │Produs obţinut prin tratarea adecvată a paielor │Sodiu, dacă sunt ││ │tratate^4) │de cereale. │tratate cu NaOH │├────┴──────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤│^1) Termenul "făina" poate fi înlocuit cu "pelete". Metoda de uscare poate fi adăugată ││denumirii. ││^2) Specia de plante furajere poate fi adăugată denumirii. ││^3) Speciile de cereale trebuie să fie indicate în denumire. ││^4) Denumirea trebuie să fie suplimentata cu indicarea naturii tratamentului chimic efectuat.│└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   7. ALTE PLANTE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR┌────┬─────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│7.01│Melasa din │Subprodus constituit din reziduul siropos │Glucide totale ││ │trestie de zahăr │colectat pe parcursul fabricării sau rafinarii │calculate în zaharoza││ │ │zahărului din trestia de zahăr Saccharum │Umiditate, dacă > 30%││ │ │officinarum L. │ │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│7.02│Borhot din │Subprodus obţinut după fermentarea melasei din │Proteina pura ││ │trestie de zahăr │trestie de zahăr pentru fabricarea alcoolului, │Umiditate, dacă > 35%││ │ │drojdiei, acidului citric sau a altor substanţe │ ││ │ │organice. │ │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│7.03│Zahăr din trestie│Zahăr extras din trestia de zahăr │Sucroza ││ │de zahăr^1) │ │ │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│7.04│Făina de alge │Produs obţinut prin uscarea şi macinarea │Cenusa bruta ││ │ │algelor, în special a algelor brune. Acest │ ││ │ │produs poate fi spălat în scopul reducerii │ ││ │ │conţinutului de iod. │ │├────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤│^1) Aceasta denumire poate fi înlocuită cu cea de "zaharoza" │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   8. PRODUSE LACTATE┌────┬─────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│8.01│Lapte praf │Produs obţinut prin deshidratarea laptelui │Proteina bruta ││ │degresat │degresat. │Umiditate, dacă > 5% │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│8.02│Zara praf │Produs obţinut prin deshidratarea zarei. │Proteina bruta ││ │ │ │Grasime bruta ││ │ │ │Lactoza ││ │ │ │Umiditate, dacă > 6% │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│8.03│Zer praf │Produs obţinut prin deshidratarea zerului. │Proteina bruta ││ │ │ │Lactoza ││ │ │ │Umiditate, dacă > 8% ││ │ │ │Cenusa bruta │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│8.04│Zer praf cu │Produs obţinut prin deshidratarea zerului din │Proteina bruta ││ │conţinut scăzut │care a fost parţial eliminata lactoza. │Lactoza ││ │în glucide │ │Umiditate, dacă > 8% ││ │ │ │Cenusa bruta │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│8.05│Pudra de proteina│Produs obţinut prin uscarea componentilor │Proteina bruta ││ │din zer^1) │proteici extrasi din zer sau lapte prin │Umiditate, dacă > 8% ││ │ │tratamente chimice sau fizice. │ │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│8.06│Pudra de cazeina │Produs obţinut din lapte ecremat sau zara prin │Proteina bruta ││ │ │deshidratarea cazeinei precipitata cu ajutorul │Umiditate, dacă > 10%││ │ │acizilor sau a cheagului │ │├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│8.07│Pudra de lactoza │Glucidul separat din lapte sau zer prin │Lactoza ││ │ │purificare şi deshidratare. │Umiditate, dacă > 5% │├────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤│^1) Aceasta denumire poate fi înlocuită cu "praf de albumina din lapte". │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   9. PRODUSE PROVENITE DE LA ANIMALE TERESTRE┌────┬────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│9.01│Făina de │Produsul obţinut prin încălzirea, uscarea şi │Proteina bruta ││ │ carne^1) │macinarea întregului corp sau a părţilor din │Grasime bruta ││ │ │corpul animalelor terestre cu sânge cald din care │Cenusa bruta ││ │ │grasimea a fost parţial extrasa sau îndepărtată │Umiditate, dacă > 8%││ │ │fizic. Produsul trebuie să fie liber de copite, │ ││ │ │coarne, par şi pene, precum şi de conţinutul │ ││ │ │tubului digestiv (conţinut de proteina bruta minim│ ││ │ │50% din substanţa uscata, conţinut în fosfor total│ ││ │ │maxim 8%) │ │├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│9.02│Făina din carne │Produsul obţinut prin încălzirea, uscarea şi │Proteina bruta ││ │şi oase^1) │macinarea întregului corp sau a părţilor din │Grasime bruta ││ │ │corpul animalelor terestre cu sânge cald din care │Cenusa bruta ││ │ │grasimea a fost parţial extrasa sau îndepărtată │Umiditate, dacă > 8%││ │ │fizic. Produsul trebuie să fie liber de copite, │ ││ │ │coarne, par şi pene, precum şi de conţinutul │ ││ │ │tubului digestiv. │ │├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│9.03│Făina de oase │Produsul obţinut prin încălzirea, uscarea şi │Proteina bruta ││ │ │macinarea fina a oaselor animalelor terestre cu │Cenusa bruta ││ │ │sânge cald din care grasimea a fost în mare măsura│Umiditate, dacă > 8%││ │ │extrasa sau îndepărtată fizic. Produsul trebuie să│ ││ │ │fie liber de copite, coarne, par şi pene, precum │ ││ │ │şi de conţinutul tubului digestiv. │ │├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│9.04│Jumari │Produsul rezidual de la fabricarea seului, unturii│Proteina bruta ││ │ │sau a altor grăsimi de origine animala extrase sau│Grasime bruta ││ │ │eliminate fizic. │Umiditate, dacă > 8%│├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│9.05│Făina din carne │Produsul obţinut prin încălzirea, uscarea şi │Proteina bruta ││ │de pasare │macinarea subproduselor rezultate de la │Grasime bruta ││ │ │sacrificarea pasarilor. Produsul trebuie să nu │Cenusa bruta ││ │ │conţină pene. │Cenusa insolubila în││ │ │ │HCl > 3,3% ││ │ │ │Umiditate, dacă > 8%│├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│9.06│Făina de pene │Produs obţinut prin hidrolizarea, deshidratarea şi│Proteina bruta ││ │hidrolizata │macinarea penelor. │Cenusa insolubila În││ │ │ │HCl > 3,4% ││ │ │ │Umiditate, dacă > 8%│├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│9.07│Făina de sânge │Produs obţinut prin deshidratarea sângelui │Proteina bruta ││ │ │provenit de la animalele terestre cu sânge cald │Umiditate, dacă > 8%││ │ │sacrificate. Produsul trebuie să fie liber de │ ││ │ │materii străine. │ │├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤│9.08│Grasime │Produs constituit din grasimea animalelor terestre│Umiditate, dacă > 1%││ │animala^2) │cu sânge cald. │ │├────┴────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤│^1) Produsele ce conţin peste 13% grasime din substanţa uscata trebuie să fie calificate ca ││"bogate în grasime". ││^2) Aceasta denumire poate fi suplimentata printr-o descriere mai exactă a tipului de grasime││animala în funcţie de originea sa sau a procesului de fabricaţie (seu, untura, grasime din ││oase, etc). │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   10. PEŞTI, ALTE ANIMALE MARINE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR┌─────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│10.01│Făina de │Produs obţinut prin prelucrarea pestilor │Proteina bruta ││ │ peste^1) │întregi sau a părţilor provenite de la │Grasime bruta ││ │ │aceştia din care o parte a uleiului poate fi │Cenusa bruta, dacă > 20%││ │ │îndepărtată şi la care poate fi readaugat │Umiditate, dacă > 8% ││ │ │solubilizat de peste. │ │├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│10.02│Solubilizat de │Produs obţinut în cursul fabricării fainii de│Proteina bruta ││ │peste concentrat│peste care a fost separat şi stabilizat prin │Grasime bruta ││ │ │acidifiere sau deshidratare. │Umiditate, dacă > 5% │├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│10.03│Ulei de peste │Ulei obţinut din peşti sau părţi provenite de│Umiditate, dacă > 1% ││ │ │la peşti. │ │├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│10.04│Ulei de peste, │Ulei obţinut din peşti sau părţi provenite de│Indice de iod ││ │rafinat, saturat│la peşti care a fost rafinat şi supus │Umiditate, dacă > 1% ││ │ │hidrogenarii. │ │├─────┴────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┤│^1) Produsele ce conţin peste 75% proteina bruta din substanţa uscata pot fi calificate ca ││"bogate în proteina". │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   11. MINERALE
    Nr. Denumire Descriere Declaraţii obligatorii
    (1) (2) (3) (4)
    11.01 Carbonat de calciu^1) Produs obţinut prin macinarea surselor de carbonat de calciu, cum ar fi calcarul, cochiliile de midii sau stridii, sau prin precipitare din soluţii acide. Calciu Cenusa insolubila în HCl, dacă 5%
    11.02 Carbonat de calciu şi magneziu Amestec natural de carbonat de calciu şi carbonat de magneziu. Calciu Magneziu
    11.03 Alge marine calcaroase (Maerl) Produs de origine naturala obţinut din alge calcaroase, macinate sau granulate. Calciu Cenusa insolubila în HCl, dacă 5%
    11.04 Oxid de magneziu Oxid de magneziu tehnic pur (MgO) Magneziu
    11.05 Sulfat de magneziu Sulfat de magneziu tehnic pur [MgSO(4)X7H(2)O] Magneziu Sulf
    11.06 Fosfat dicalcic^2) Fosfat de calciu monohidrogenat precipitat din oase sau surse anorganice [CaHPO(4)X2H(2)O] Calciu Fosfor total
    11.07 Fosfat monocalcic- dicalcic Produs obţinut pe cale chimica şi compus din părţi egale de fosfat dicalcic şi fosfat monocalcic [CaHPO(4) - Ca(H(2)PO(4)](2)XH(2)O Fosfor total Calciu
    11.08 Fosfat natural defluorinat Produs obţinut prin macinarea fosfatilor naturali purificati şi deflourinati corespunzător Fosfor total Calciu
    11.09 Făina de oase degelatinizate Oase degelatinizate, sterilizate, degresate şi macinate Fosfor total Calciu
    11.10 Fosfat monocalcic Fosfat de calciu dihridogenat tehnic pur [Ca(H(2)PO(4))(2)XH(2)0] Fosfor total Calciu
    11.11 Fosfat de calciu şi magneziu Fosfat de calciu şi magneziu tehnic pur Calciu Magneziu Fosfor total
    11.12 Fosfat monoamoniacal Fosfat monoamoniacal tehnic pur [NH(4)H(2)PO(4)] Azot total Fosfor total
    11.13 Clorura de sodiu Clorura de sodiu tehnic pura sau produsul obţinut prin macinarea surselor naturale de clorura de sodiu, cum ar fi sarea gema sau sarea marina Sodiu
    11.14 Propionat de magneziu Propionat de magneziu tehnic pur Magneziu
    11.15 Fosfat de magneziu Produs constituit din fosfat dibazic de magneziu tehnic pur (MgHPO(4)XH(2)O) Fosfor total Magneziu
    11.16 Fosfat de sodiu, calciu şi magneziu Produs constituit din fosfat de sodiu-calciu-magneziu Fosfor total Magneziu Calciu Sodiu
    11.17 Fosfat monosodic Fosfat monosodic tehnic pur (NaH(2)PO(4)) Fosfor total Sodiu
    11.18 Bicarbonat de sodiu Bicarbonat de sodiu tehnic pur [NaHCO(2)] Sodiu
    ^1) Natura sursei poate fi indicată suplimentar în denumire sau o poate înlocui. ^2) Procesul de fabricare poate fi inclus în denumire.
       12. DIVERSE┌─────┬────────────────────┬────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii ││ │ │ │ obligatorii │├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│12.01│Deşeuri de brutarie │Produse sau subproduse obţinute de la │Amidon ││ │ │fabricarea pâinii, prajiturilor, biscuitilor│Glucide totale ││ │ │sau pastelor fainoase │calculate în zaharoza│├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│12.02│Deşeuri de cofetarie│Produse sau subproduse obţinute de la │Glucide totale ││ │ │fabricarea produselor de cofetarie, inclusiv│calculate în zaharoza││ │ │a ciocolatei │ │├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│12.03│Deşeuri de patiserie│Produse şi subproduse obţinute de la │Amidon ││ │şi de la fabricarea │fabricarea produselor de patiserie sau a │Glucide totale ││ │inghetatei^1) │inghetatei │calculate în zaharoza│├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│12.04│Acizi grasi │Subprodus obţinut în cursul deacidifierii cu│Grasime bruta ││ │ │lesie sau prin distilarea uleiurilor sau │Umiditatea, dacă > 1%││ │ │grasimilor de origine vegetala sau animala │ ││ │ │nespecificata │ │├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤│12.05│Saruri de acizi │Produs obţinut prin saponificarea acizilor │Grasime bruta ││ │grasi^2) │grasi cu hidroxid de calciu, de sodiu sau de│Ca (Na sau K, ││ │ │potasiu │după caz) │├─────┴────────────────────┴────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤│^1) Denumirea poate fi completată pentru a specifică procesul agro-alimentar prin care ││materia furajera a fost obţinută. ││^2) Denumirea poate fi suplimentata prin indicarea sarii obţinute. │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
     +  Partea C DISPOZIŢII REFERITOARE LA DENUMIREA ŞI DECLARAREA OBLIGATORIEA UNOR CONSTITUENTI AI MATERIILOR FURAJERE NELISTATEPentru materiile furajere puse în circulaţie şi care nu sunt enumerate la Partea B a prezentei anexe, trebuie efectuată o declaraţie obligatorie a constituentilor indicaţi de coloana a doua a tabelului de mai jos, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. d) al normei sanitare veterinare. Materiile furajere ce nu sunt enumerate la Partea B, trebuie denumite conform criteriilor menţionate la Partea A I.1 a prezentei anexe.┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐│ Materie furajera compusa din: │ Declararea obligatorie a: │├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ (1) │ (2) │├───┬────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ 1.│Graunte de cereale │ │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ 2.│Produse şi subproduse din boabe de │Amidon, dacă > 20% ││ │cereale │Proteina bruta, dacă > 10% ││ │ │Grasime bruta, dacă > 5% ││ │ │Celuloza bruta │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ 3.│Boabe şi fructe oleaginoase │ │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ 4.│Produse şi subproduse din boabe şi │Proteina bruta, dacă > 10% ││ │fructe oleaginoase │Grasime bruta, dacă > 5% ││ │ │Celuloza bruta │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ 5.│Boabe de leguminoase │ │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ 6.│Produse şi subproduse din boabe de │Proteina bruta, dacă > 10% ││ │leguminoase │Celuloza bruta │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ 7.│Tuberculi, rădăcini │ │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ 8.│Produse şi subproduse din tuberculi │Amidon ││ │şi rădăcini │Celuloza bruta ││ │ │Cenusa insolubila în HCl, dacă > 3,5%│├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│ 9.│Alte produse şi subproduse rezultate│Celuloza bruta, dacă > 15% ││ │în industria prelucrării sfeclei de │Glucide totale, calculate în zaharoza││ │zahăr │Cenusa insolubila în HCl, dacă > 3,5%│├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│10.│Alte boabe şi fructe, produsele şi │Proteina bruta ││ │subprodusele lor │Celuloza bruta ││ │ │Grasime bruta, dacă > 10% │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│11.│Frnuri şi furaje grosiere │Proteina bruta, dacă > 10% ││ │ │Celuloza bruta │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│12.│Alte plante, produsele şi │Proteina bruta, dacă > 10% ││ │subprodusele lor │Celuloza bruta │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│13.│Alte produse şi subproduse rezultate│Celuloza bruta, dacă > 15% ││ │în industria prelucrării trestiei de│Glucide totale, calculate în zaharoza││ │zahăr │ │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│14.│Produse şi subproduse lactate │Proteina bruta ││ │ │Umiditate, dacă > 5% ││ │ │Lactoza, dacă > 10% │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│15.│Produse provenite de la animalele │Proteina bruta, dacă > 10% ││ │terestre │Grasime bruta, dacă > 5% ││ │ │Umiditate, dacă > 8% │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│16.│Peşti, alte animale marine, │Proteina bruta, dacă > 10% ││ │produsele şi subprodusele lor │Grasime bruta, dacă > 5% ││ │ │Umiditate, dacă > 8% │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│17.│Minerale │Mineralele relevante │├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│18.│Diverse │Proteina bruta, dacă > 10% ││ │ │Celuloza bruta ││ │ │Grasime bruta, dacă > 10% ││ │ │Amidon, dacă > 30% ││ │ │Glucide totale, calculate în ││ │ │zaharoza, dacă > 10% │└───┴────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘---------